Τρίτη 18 Μαΐου 2010

«Tο χρήμα είναι δειλό σαν ελάφι…»

…λέει μία γερμανική παροιμία και όταν το κυνηγάς φεύγει. Κάπως έτσι θα πρέπει να αισθάνονται στο υπουργείο Οικονομικών μετά τις πρώτες αντιδράσεις του εφοπλιστή που καλείται να πληρώσει μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για την μη καταβολή του φόρου 3% από υπεράκτιες εταιρείες του ελέγχου του, που αγόραζαν πολλά ακίνητα κυρίως στη νότια Αθήνα αλλά δεν απέδιδαν το φόρο στο κράτος:
-Οι υπηρεσίες του υπουργείου των Οικονομικών δεν έχουν καταλογίσει ακόμα οποιοδήποτε ποσό στον ενδιαφερόμενο καθώς στην αρχή του ελέγχου ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας «έδιωξε» καταθέσεις ύψους μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ , αρκετών ώστε να προκαλέσει ισχυρούς κραδασμούς σε μεσαία ιδιωτική τράπεζα.
Το «δίλημμα» λοιπόν είναι σαφές: το κράτος εφαρμόζει το νόμο, όπως τον αντιλαμβάνεται, με κίνδυνο να χάσει αυτά τα χρήματα πρέπει να κάνει η τρέπεται σε φυγή από την φυγή των κεφαλαίων; Φυσικά το ερώτημα είναι ρητορικό, η προφανής σωστή πολιτικά απάντηση είναι η πρώτη, «όλοι οι Έλληνες είναι ίσοι απέναντι στο νόμο» και αυτή είναι μια συνταγματική αρχή που δεν αλλάζει.
Τώρα μένει το δεύτερο κρίσιμο ερώτημα: ιστορικά αποδείχθηκε «έξυπνος» ο φόρος 3% στις υπεράκτιες εταιρείες ακίνητα; Ο φόρος αυτός θεσπίστηκε για να μην αγοράζονται ακίνητα από φυσικά πρόσωπα με τη χρήση υπεράκτιων εταιρειών. Ήταν από την αρχή, πολύ υψηλός καθώς σε 10 χρόνια, εφ όσον πλήρωνε κανείς, θα έπρεπε να έχει καταβάλλει το 1/3 της αξίας του ακινήτου. Τώρα μη ρωτάτε γιατί ο κ.Γ.Παπακωνσταντίνου τον έκανε 15%,προφανώς κατ αναλογία για να τον πληρώνουν ακόμα λιγότεροι.
Μετά την ψήφιση μάλιστα του νόμου άρχισαν οι εξαιρέσεις και οι ερμηνείες του είδους ότι εξαιρούνται τα ακίνητα που στεγάζουν γραφεία η αποθήκες των ναυτιλιακών εταιρειών κ.α. με αποτέλεσμα να πληρώνουν μόνο ελάχιστοι.
-Στην ΔΟΥ Κηφισιάς υπάρχουν 550 ανέλεγκτες υποθέσεις υπεράκτιων εταιρειών από την ισχύ του νόμου το 2003 που ήδη έχουν παραγραφεί -έχει περάσει η πενταετία και η παράταση ενός έτους-χωρίς να έχουν ελεγχθεί τα εκατοντάδες ακριβά ακίνητα της Κηφισιάς και της Εκάλης που αγοράστηκαν στο όνομα υπεράκτιων εταιρειών. Φυσικά αφού οι όποιες απαιτήσεις του κράτους παραγράφτηκαν οι κάτοχοι αυτών των ακινήτων «γλύτωσαν» τους φόρους αυτής της 5ετίας.
Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της φοροδιαφυγής από τη συγκεκριμένη μορφή εταιρειών, στη ΔΟΥ ΦΑΕΕ Αθηνών, τη μεγαλύτερη της χώρας, έχουν δηλωθεί 100 μόλις τέτοιες εταιρείες .
Υπάρχουν και κάποια καλά νέα: Στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που έγινε νόμος του κράτους προβλέπεται ότι οι ξένοι υπήκοοι που εμφανίζονται φυσικά πρόσωπα, «τελικοί δικαιούχοι» των υπεράκτιων εταιρειών, θα πρέπει να αποκτήσουν αριθμό ΑΦΜ στην Ελλάδα , άρα ακόμα και αν γλυτώνουν το 3% θα μπορούν να φορολογηθούν ως φυσικά πρόσωπα στη χώρα μας. Μία δεύτερη πιο σημαντική πρόνοια είναι ότι για χώρες που δεν υπάγονται στην υποχρέωση ανταλλαγής πληροφοριών για το «ξέπλυμα» δεν ισχύει η οποιαδήποτε απαλλαγή από το φόρο στις υπεράκτιες εταιρείες ακινήτων. Έτσι με το 15% υπολογίζουν ότι σε χέρια υπεράκτιων εταιρειών θα μείνουν ακίνητα από «μαύρα», «κατάμαυρα» χρήματα.
του Τάσου Τέλλογλου
17/05/2010
http://www.protagon.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου