υπουργείο εξω(φρε)νικών
"TO ΠΑΡΟΝ"16/05/2010
-Να δούμε εάν η επιχείρηση «καθαρά χέρια» θα ακουμπήσει και όσους ήξεραν και δεν μίλησαν στην υπόθεση Καραβέλα, όσους διευκόλυναν την τότε πολιτική ηγεσία διευθύνοντας την επιχείρηση συγκάλυψης και όσους έσπευσαν να δώσουν (αμφιλεγόμενες και αυτόκλητες) καταθέσεις για να κρατήσουν την υποτιθεμένη «επιτελική» (και επικοινωνιακή) θεσούλα τους, την οποία κατέχουν βεβαίως ακόμη.
Και για να μην ξεχνιόμαστε: Είπαμε ότι ως λαός έχουμε κοντή μνήμη, αλλά το να ξιφουλκεί υπέρ της διαφάνειας η πρώην υπουργός Εξωτερικών και ανεξάρτητη πλέον βουλευτής κ. Ντ. Μπακογιάννη είναι κάτι που δεν καταπίνεται. Να θυμίσουμε τον υπάλληλο του γραφείου της Δραγουμάνο στον οποίο φόρτωσαν ότι «ξεχάσθηκε» η εξόφληση του τιμολογίου της Siemens (για εξοπλισμό του γραφείου της), τα ψυγεία και πλυντήρια που στάλθηκαν στο Καρπενήσι, τότε που φιγουράριζε κάθε τρεις και λίγο με τον κ. Χριστοφοράκο, ή ακόμη εκείνο το απόρρητο σήμα για τις κινήσεις του άλλου καταζητούμενου για το σκάνδαλο, του κ. Καραβέλα, που συμπτωματικά ξέπεσε κάπου στο γραφείο της μέχρι που πρόλαβε να «εξαφανιστεί» ο κ. Καραβέλας. Και άλλα πολλά…
Άραγε ο κ. Δρούτσας, πέραν των γνωστών γενικόλογων δεσμεύσεων περί καλών σχέσεων, διμερούς συνεργασίας κ.λπ., έθιξε και τα υπόλοιπα ενδιαφέροντα ζητήματα με τον αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών; Εννοούμε το βασικό ζήτημα στις διμερείς σχέσεις, την εκκρεμότητα της χάραξης και οριοθέτησης των μεταξύ των δύο χωρών θαλασσίων ζωνών, υφαλοκρηπίδας ή, ακόμη καλύτερα, ΑΟΖ. Εκεί που οι συνομιλίες πριν από μερικά χρόνια προχωρούσαν κανονικά, αίφνης το Κάιρο εμφανίσθηκε μαγκωμένο και προβληματισμένο για το εάν πρέπει να υπολογισθεί στην οριοθέτηση το... Καστελλόριζο.
-Συμπτωματικά η στροφή αυτή του Καΐρου συνέπεσε με την αναδιάταξη της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής που στράφηκε προς τη Μ. Ανατολή και στον αραβικό κόσμο, που συνέπραξε με την Αίγυπτο βάζοντας απέναντί της το Ισραήλ, κινήσεις που της έδωσαν τη δυνατότητα να υποβάλει όρους και προϋποθέσεις ακόμη και σε αυτήν τη μεγάλη μουσουλμανική χώρα της Βόρειας Αφρικής, την Αίγυπτο. Μετά τις τουρκικές παρεμβάσεις οι συνομιλίες Αθήνας - Καΐρου έχουν ουσιαστικά παγώσει και αυτό το γνωρίζει από πρώτο χέρι η ηγεσία του ΥΠΕΞ, μια και ο νυν γ.γ. Ι. Αλ. Ζέππος ήταν επικεφαλής των διμερών συνομιλιών κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Κάιρο…
Η τριάδα του ΥΠΕΞ «ΠΑ ΠΑ ΖΕ» είχε αναλάβει όλο το πακέτο της επίσκεψης Ερντογάν. Εννοείται την υλοποίηση αποφάσεων που τους μετέφερε ο κ. Δρούτσας, καθώς φυσικά η Υπηρεσία ουδόλως ασχολήθηκε και πολύ λιγότερο ενημερώθηκε για τα όσα είχαν αποφασιστεί πίσω από απολύτως κλειστές πόρτες.
Ο κ. Δρούτσας, αν και καυχάται για την αυστριακή κουλτούρα του, μάλλον τίποτα δεν διδάχθηκε από την κληρονομιά του Μέτερνιχ. Δεν του έχει γεννήσει υποψίες το γεγονός ότι όλοι με μεγάλη χαρά τον αφήνουν να κάνει μόνος, χωρίς καν έναν από τους έμπιστους διπλωμάτες της τριάδας, τις συνεννοήσεις και τις μυστικές διαβουλεύσεις με τον κ. Νταβούτογλου ή τον κ. Ερντογάν;
-Η συνέχεια είναι γνωστή και η σκηνή έχει παιχτεί πολλές φορές στην ελληνική και παγκόσμιο ιστορία: Όταν γίνει η στραβή, όλοι μαζί θα αναφωνήσουν: «Του τα λέγαμε του παιδιού, αλλά αυτός νόμιζε ότι μπορεί να κοροϊδέψει τους Τούρκους».
Εάν μάλιστα νομίζει ότι θα τον προστατεύσει ο προϊστάμενος του, Γ. Παπανδρέου, αρκεί να κοιτάξει πίσω, στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας και να θυμηθεί πόσα πρόσωπα ήταν δίπλα στον τότε υπουργό Εξωτερικών και πόσοι απέμειναν σήμερα...
Πόσα από τα απόρρητα κονδύλια έχουν «απορροφηθεί» μέχρι στιγμής, θα ήταν ένα από τα σοβαρά ερωτήματα που θα έπρεπε να θέσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, για να ξέρουμε τι ακριβώς γίνεται και ότι τα χρήματα αυτά που έχουν προβλεφθεί για ειδικούς σκοπούς δεν πάνε για υπηρεσιακές ανάγκες, π.χ. για έξοδα μετακινήσεων και ταξιδιών, φιλοξενίες και... πληρωμή υπερωριών (και δεν το λέμε τυχαία)!
-Επίσης ο πρόεδρος της Επιτροπής της Βουλής θα μπορούσε να υποβάλει την αφελή ερώτηση, για το εάν η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών πρόλαβε να απορροφήσει τα ποσά των απόρρητων κονδυλίων μέχρι τις 4 Οκτωβρίου. Δεν κατηγορούμε κανέναν, αλλά θα έχει ενδιαφέρον να εξακριβωθεί τι ποσά διακινήθηκαν από τα απόρρητα κονδύλια το τρίμηνο από Αύγουστο έως Οκτώβριο του 2009, όταν κάποιοι γνώριζαν ότι βαδίζουμε σε πρόωρες εκλογές που ήταν δεδομένο ότι θα τις χάσει η ΝΔ…
Ας μην υποτιμούν στη Β. Σοφίας τις κινήσεις που οργανώνει και κατευθύνει η σκοπιανή ηγεσία με μοχλό τις οργανώσεις των λεγόμενων «Αιγαιατών Μακεδόνων». Ήδη με τη νομική στήριξη του σκοπιανού κράτους και Ελλήνων, δυστυχώς δικηγόρων και νομικών, τα μέλη οργανώσεων απόδημων «Αιγαιατών» ετοιμάζουν μαζικές προσφυγές στα ελληνικά δικαστήρια ζητώντας επιστροφή ιθαγένειας και περιουσιών, με σκοπό να προσφύγουν αμέσως μετά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, που γενικώς αντιμετωπίζει πιο θετικά τέτοιες περιπτώσεις. Ας ελπίσουμε ότι κάποιος θα έχει τη σοβαρότητα να ασχοληθεί εγκαίρως με το ζήτημα…
Όπως δεν πρέπει να υποτιμάται η δήλωση του κ. Μιλόσοσκι για να δικαιολογήσει τη χρήση του όρου «Μακεδονική Προεδρία» στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Είπε ο σκοπιανός υπουργός ότι ο όρος «μακεδονικός» δεν έρχεται σε αντίθεση με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, που αναφερόντουσαν στο όνομα και όχι στις παράγωγες χρήσεις… Καταλαβαίνετε τι εννοεί ο ποιητής: Σε όποιο όνομα, αν και όποτε καταλήξουμε, όλα θα ονομάζονται «Μακεδονικά». Η γλώσσα, η εθνότητα, η αεροπορική εταιρεία, το κρασί κ.λπ. Γι' αυτό και δεν σηκώνει εκπτώσεις η κατάσταση. Λύση στο όνομα και ρύθμιση από την αρχή τού πώς και σε ποιες περιπτώσεις θα χρησιμοποιείται π.χ. το «βορειομακεδονικός».
Ο Ρόμπιν Ο' Νιλ ήταν ο πρώτος διαπραγματευτής της ΕΕ για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και αυτός που είχε προτείνει τότε, πριν από σχεδόν δεκαοκτώ χρόνια, το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)», το οποίο ποτέ φυσικά δεν προχώρησε. Τώρα ο κ. Ο' Νιλ εμφανίζεται ως υποστηρικτής της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας», αλλά αυτό που κρατάμε είναι η συμβουλή που έδωσε μέσω της κρατικής τηλεόρασης στα Σκόπια, ότι η χώρα πρέπει να περιμένει την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και να δει ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της απόφασης.
Επειδή πολλά ακούγονται και λέγονται: Τον κ. Δρούτσα, εάν χρειασθεί να αντικατασταθεί, δεν θα τον διαδεχθεί στέλεχος του ΠΑΣΟΚ ή βουλευτής. Στη θέση του υπουργού Εξωτερικών ο κ. Παπανδρέου θα βάλει άνθρωπο δικό του, της απολύτου εμπιστοσύνης του.
Υπάρχουν τέτοιοι και μάλιστα κάποιοι, όπως ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ίσως έχει έρθει η ώρα να ανταμειφθούν για το κουπί που τράβηξαν μέχρι τώρα…
http://www.paron.gr/v3/new.php?id=54013&colid=39&dt=2010-05-16
ΓΡΑΦΙΚΟΤΗΤΕΣ
«EΘΝΟΣ» 17/5
Τους στενοχώρησε
Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Φ. Γκόρντον, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στα Σκόπια την Πέμπτη, δεν συναντήθηκε ούτε με τον υπουργό Εξωτερικών Α. Μιλοσόσκι (που επικαλέστηκε υποχρεώσεις στο Στρασβούργο) ούτε και με τον πρωθυπουργό Ν. Γκρούεφσκι, που επικαλέστηκε προβλήματα στην επιστροφή του με το αεροπλάνο από το Μαρόκο. Πάντως, η συνάντηση Γκόρντον - Γκρούεφσκι έγινε τελικά στο Ζάγκρεμπ σε μια περιφερειακή συνδιάσκεψη. Είναι γεγονός ότι όσα είπε ο Γκόρντον δεν άρεσαν στα Σκόπια: ο Αμερικανός υφυπουργός επεσήμανε ότι, αν δεν λυθεί το πρόβλημα της ονομασίας, δεν υπάρχει προοπτική για ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, ενώ προειδοποίησε ότι, αν αυτό δεν γίνει σύντομα, τότε ίσως να μην υπάρξει λύση ακόμη και τα επόμενα 20 χρόνια!
Βρήκαν... στόχο
Στο στόχαστρο των ακραίων κύκλων των Σκοπίων έχει βρεθεί ο ελληνικής καταγωγής ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων της Γερμανίας Γ. Χατζημαρκάκης, που είναι και πρόεδρος της μεικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής ΕΕ - ΠΓΔΜ. Σε μια πρόσφατη συνέντευξη είχε πει ότι αναμένεται από τον ΟΗΕ νέα πρόταση τόσο για το όνομα όσο και για τα ζητήματα της γλώσσας και της ταυτότητας. Ετσι θεωρήθηκε ότι προωθεί τις ελληνικές θέσεις και άρχισε ένα μπαράζ επιστολών από τα Σκόπια στο προεδρείο του Ευρωκοινοβουλίου, με τις οποίες τον κατηγορούν ότι είναι ακατάλληλος για τη θέση του προέδρου της επιτροπής και ότι πρέπει να αντικατασταθεί.
Χόρτασαν... κατανόηση
Είναι καταπληκτικός ο τρόπος με τον οποίο η τουρκική πλευρά ξεφεύγει από υποχρεώσεις και υποσχέσεις της. Ο υπουργός Επικρατείας, κ. Μπαγίς, συναντήθηκε με τους εκπρόσωπους των Κωνσταντινουπολιτών, που έθεσαν διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι και οι κοινότητες στην Κωνσταντινούπολη. Ο κ. Μπαγίς, αφού έδειξε... ενδιαφέρον και κατανόηση, τους είπε ότι, δυστυχώς, ενώ υπάρχει διάθεση, μόλις ακούγεται ότι θα πάρουν κάποιο μέτρο για το Πατριαρχείο ή τη μειονότητα, δέχονται χιλιάδες email διαμαρτυρίας και χάνουν δέκα χιλιάδες ψήφους! Οπότε όλοι κατάλαβαν ότι πρέπει να βολευτούν με την... κατανόηση.
Αναπάντητο το ψέμα
Ο πρωθυπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας γνωρίζουν πολύ καλά το αντιδημοκρατικό σχέδιο Ανάν. Οχι επειδή το υποστήριξαν, αλλά διότι είχαν άμεση ανάμειξη για την κατασκευή του μέχρι τις αρχές του 2004. Γιατί δεν απάντησαν στον Ταγίπ Ερντογάν όταν ισχυρίστηκε ότι σήμερα στην Κύπρο θα βρίσκονταν μόνο μερικές εκατοντάδες Τούρκοι στρατιώτες εάν οι Ελληνοκύπριοι έλεγαν «ναι» στο δημοψήφισμα; Δεν γνώριζαν ότι μέχρι το 2011 θα στρατοπέδευαν στο νησί 6.000 «Αττίλες»; Γιατί άφησαν να κυριαρχήσει το ψέμα του πρωθυπουργού της Τουρκίας; ΜΙΧ.ΙΓΝ.
«Διαπιστευτήρια» στον Ερντογάν
Είναι γνωστός ο ρόλος των ψευδομουφτήδων και διαφόρων άλλων μελών της λεγόμενης «Συμβουλευτικής», που, συνοδεία του Τούρκου πρέσβη στην Αθήνα και του Τούρκου γενικού πρόξενου στην Κομοτηνή, ήρθαν στην Αθήνα και έγιναν δεκτοί από τον Τούρκο πρωθυπουργό. Το ερώτημα είναι εάν συνάδει με την ιδιότητα του μέλους του ελληνικού Κοινοβουλίου να βρίσκονται στην ομάδα αυτή, που συναντήθηκε (κεκλεισμένων των θυρών) με τον κ. Ερντογάν, και οι μειονοτικοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Α. Χατζηοσμάν και Τ. Ματατζή... Ν.Μ.
ΠΑΡΕΝΘΕΤΑ
Τεράστιες επενδύσεις συμφώνησαν οι Τούρκοι επιχειρηματίες στην Ελλάδα. Οπως διάβασα στη χθεσινή «Χουριέτ», «η γνωστή αλυσίδα καφενείων Melekler θα ανοίξει κατάστημα στην Αθήνα, η γνωστή εταιρεία παγωτών MADO αποφάσισε να έρθει στην Ελλάδα, ο γνωστός για τα κεμπάπ του Ισκεντέρογλου αποφάσισε κι αυτός από κοινού με Ελληνα συνεταίρο να ανοίξει ανάλογη επιχείρηση στη χώρα μας, αλλά και ο Οκουτού, ένας από τους μετόχους της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής κουλουριών, έχει ήδη νοικιάσει κατάστημα στην Ομόνοια»... Κάτι τέτοια βλέπει ο Yiorgos (σ.σ.: Παπακωνσταντίνου) και εξακολουθεί να ελπίζει...
Στο μεταξύ «ξέμεινε» από την τουρκική αποστολή ο υπουργός Εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάι, που συναντήθηκε χθες με τον Ελληνα ομόλογό του, Γιάννη Ραγκούση. Προφανώς, θα θέλησε να αντλήσει... know how για τον «Καλλικράτη»...
Υπογραφές
Εχει πιαστεί το χέρι του Ευ. Βενιζέλου να υπογράφει προμήθειες υπέρ της Γερμανίας! Μετά το 1,3 δισ. για τα υποβρύχια, μόλις προχθές υπέγραψε και τον φάκελο για την αγορά πυρομαχικών αρμάτων ύψους 563 εκατομμυρίων ευρώ. Κι ύστερα μας κατηγορούν οι Γερμανοί ότι είμαστε σπάταλοι!
Δ.Β.
Διαζύγιο στον ΣΥΡΙΖΑ
Σε διαζύγιο -κοινή συναινέσει;- φαίνεται πως οδηγούνται στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο Αλ. Αλαβάνος έχει επιλέξει (μαζί με τρεις συνιστώσες του σχήματος) τη ρήξη. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες η «Αυγή» σε σχετικό ρεπορτάζ ανέφερε ότι ηγετικό στέλεχος του Μετώπου ρωτούσε στη Βουλή για τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ και πώς κατατίθεται η κομματική επιχορήγηση στην περίπτωση που υπάρξει διάσπαση του σχήματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου