Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Διάλογος με την Τουρκία χωρίς προϋποθέσεις
(Επι)στροφή… στο παρελθόν και στην πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ (της αποκαλούμενης «βήμα προς βήμα ελληνοτουρκικής προσέγγισης», που ακολουθήθηκε την περίοδο 1999-2004, σηματοδοτεί η σημερινή, υψηλού επιπέδου, ελληνοτουρκική συνάντηση των Αθηνών ανάμεσα στους πρωθυπουργούς Ελλάδας και Τουρκίας Γ. Παπανδρέου και Τ. Ερντογάν, οι οποίοι θα προεδρεύσουν στην εναρκτήρια συνεδρίαση του «Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος-Τουρκίας» με τη συμμετοχή 18 υπουργών (10 Τούρκων και 8 Ελλήνων) από τις δύο χώρες.
Υπό τα νέα, πλέον, δεδομένα (σε εξέλιξη η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, η Κύπρος μέλος της Ε.Ε., η Τουρκία περιφερειακή δύναμη, μέλος του G-20), αλλά και με σταθερή την τουρκική διεκδικητικότητα στο Αιγαίο, οι δύο χώρες επιχειρούν εκ νέου το «πείραμα» της προσέγγισης, υπό τη βαριά σκιά των συνεχιζόμενων (ακόμα και χθες, παραμονή της επίσκεψης) σοβαρών προκλήσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο και τη διατυπωμένη επίσημα από τη γειτονική χώρα απειλή πολέμου (casus belli) σε βάρος της χώρας μας, σε μια προσπάθεια άμβλυνσης του κλίματος στις διμερείς σχέσεις, με «όχημα» τη συνεργασία στον οικονομικο-εμπορικό τομέα.
Η κυβέρνηση Παπανδρέου ήδη έχει καταστήσει σαφές ότι αποστασιοποιείται από την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας τα τελευταία πεντέμισι χρόνια (2004-2009) στον τομέα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και προσέρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, σε μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση των θεμάτων που απασχολούν τις δύο χώρες και, δη, χωρίς τις προϋποθέσεις τις οποίες σταθερά έθετε η Ν.Δ., προκειμένου να επανεκκινήσει το διάλογο.
Οι δύο πλευρές συναντώνται στο υψηλότερο δυνατό πολιτικό επίπεδο για τους δικούς της λόγους η καθεμία, επιδιώκοντας την επίλυση σωρευμένων εκκρεμοτήτων, με κορυφαίο στην ατζέντα το ζήτημα οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο.
Με βάση το νέο «σχεδιασμό» που συμφωνήθηκε από τις δύο πλευρές, η ελληνική κυβέρνηση:
-Επαναφέρει στο προσκήνιο το «μηχανισμό» των «διερευνητικών επαφών», ανατρέποντας την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης επί των ημερών της οποίας ο μηχανισμός αυτός είχε τεθεί εκ των πραγμάτων στο περιθώριο.
-Επαναλαμβάνει το διάλογο με τη «θεσμοθέτηση» κοινού οργάνου των δύο χωρών σε υψηλότατο επίπεδο, μέσω της δημιουργίας του «Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας» υπό την προεδρία των δύο πρωθυπουργών, του οποίου η εναρκτήρια συνεδρίαση πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα, εγκαινιάζοντας στην ουσία μια «διαρκή διαδικασία συνομιλιών» και με πέρας την οριστική διευθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών.
-Επαναφέρει στην εξωτερική πολιτική τη «λογική» των αποφάσεων του Ελσίνκι, με βάση τις οποίες οι δύο χώρες οφείλουν να επιλύσουν τις «διαφορές» τους σε συμφωνημένο χρονικό ορίζοντα, άλλως οι όποιες «διαφορές» θα παραπεμφθούν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
-Μέσω προγραμμάτων συνεργασίας σε θεματικές ενότητες ανά υπουργικό τομέα (οικονομικό, εμπορικό, πολιτιστικό κ.λπ.), επιχειρεί να δημιουργήσει την κατάλληλη πλατφόρμα πάνω στην οποία θα βασιστεί η ελληνοτουρκική προσέγγιση.
-Ενεργοποιεί το εναλλακτικό σενάριο σταθερής προσέγγισης με την Τουρκία, παρά την όποια έκβαση της ευρωπαϊκής πορείας της γειτονικής χώρας, καθώς, όπως παραδέχθηκαν αρμόδιοι διπλωματικοί παράγοντες, αυτή «αποτελεί πλέον έναν όχι και τόσο αποτελεσματικό μοχλό» για την άσκηση πιέσεων προς την Τουρκία.
Ωστόσο, η σημερινή συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, που έχει προγραμματιστεί να λάβει πανηγυρικό χαρακτήρα με έντονες επικοινωνιακές προεκτάσεις, πραγματοποιείται με διαφορετικές προσδοκίες για τις δύο πλευρές. Μέχρι και χθες η Αθήνα εμφανιζόταν «επιφυλακτική» ως προς το αποτέλεσμα από το πρώτο «Συμβούλιο Συνεργασίας», αποφεύγοντας να προσδιορίσει τον ακριβή αριθμό συμφωνιών που θα υπογραφούν.
Αντίθετα, η Άγκυρα, διά του υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, έκανε λόγο για «επανάσταση» στην πρόσφατη ιστορία των δύο χωρών. Πέρα από τις «φιλοφρονήσεις» και τις υπερβολές, ο Τούρκος ΥΠ.ΕΞ. δεν απέφυγε τις σκόπιμες «αστοχίες», διευκρινίζοντας ότι «με δεδομένη την οικονομική κρίση η Τουρκία δεν έρχεται να καταπιεί την Ελλάδα»!

ΝΙΚ. Ε. ΣΤΑΥΡΟΥΛΛΑΚΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου