Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

ΓΡΑΦΙΚΟΤΗΤΕΣ
«EΘΝΟΣ» 12/5

Προκλητικοί
Στο πεδίο του Συμβουλίου της Ευρώπης μεταφέρθηκε χθες η αντιπαράθεση με την ΠΓΔΜ για το θέμα της ονομασίας, καθώς ο ΑΝΥΠΕΞ, Δ. Δρούτσας, επέκρινε την προσπάθεια της γειτονικής χώρας να δημιουργήσει τετελεσμένα, εκμεταλλευόμενη την προεδρία που ανέλαβε στον διεθνή οργανισμό. Η ΠΓΔΜ, παρά το γεγονός ότι έχει γίνει δεκτή στο ΣτΕ με το προσωρινό όνομα FYROM, προέβαλε την προεδρία της με το λογότυπο «Μακεδονική Προεδρία 2010», προκαλώντας τις ελληνικές αντιδράσεις που δεν μπόρεσαν όμως να αποτρέψουν την εξέλιξη αυτή. Χθες, στην τελετή ανάληψης της προεδρίας από την ΠΓΔΜ, ο κ. Δρούτσας επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η χρήση του προσδιορισμού «μακεδονική» έρχεται σε αντίθεση με τις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ και υπονομεύει τις προσπάθειες εξεύρεσης αμοιβαίας αποδεκτής λύσης.

ο Παρένθετος
Ακατανόητη (σ.σ.: υπό το κράτος της σημερινής συγκυρίας) η εμμονή του Ερντογάν να καταλύσει στο κέντρο της Αθήνας, έστω κι αν άλλαξε τελευταία στιγμή τη Μεγάλη Βρετανία με το Χίλτον. Η ελληνική πλευρά εξήγησε με τη δέουσα διακριτικότητα πως υπάρχουν και άλλες ξενοδοχειακές μονάδες στην περιφέρεια που θα μπορούσαν να προσφέρουν τις ίδιες παροχές. Αλλά η σύσταση απορρίφθηκε...

Δεν τα βγάζουν πέρα
Αιτήσεις για επιστροφή στην Ελλάδα συνεχίζουν να υποβάλλονται στη διεύθυνση Προσωπικού του υπουργείου Εξωτερικών από διπλωμάτες και υπαλλήλους που υπηρετούν τώρα στο εξωτερικό και με τις περικοπές και τη φορολόγηση της Αποζημίωσης Αλλοδαπής δεν μπορούν πλέον να τα βγάλουν πέρα. Η τελευταία από αυτές τις αιτήσεις ήρθε από την Κωνσταντινούπολη, όπου μέλος της διπλωματικής αποστολής ζήτησε να επιστρέψει στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι «μετά τα μέτρα είναι απαγορευτική η συνέχιση της διαμονής του στο εξωτερικό» Ν.Μ.

Ούτε να τον δουν...

Κόσμος πάει κι έρχεται στο πολιτικό γραφείο του Κ. Καραμανλή το τελευταίο διάστημα. Τα πρόσωπα είναι πλέον λίγο - πολύ γνωστά και γι’ αυτό έχει ενδιαφέρον όχι μόνον το ποιοι τον βλέπουν, αλλά και εκείνοι που έχουν «κρατήσει χαρακτήρα» και επιλέγουν συνειδητά να βρίσκονται σε απόσταση από τον τέως πρωθυπουργό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Γ. Αλογοσκούφης, ο οποίος θεωρεί ότι ο Κ. Καραμανλής του φέρθηκε... άκομψα και όταν τον απομάκρυνε από το υπουργείο Οικονομίας τον Γενάρη του 2009, αλλά και στη συνέχεια. Επίσης ο Σ. Τσιτουρίδης -για λόγους που όλοι αντιλαμβάνονται στη ΝΔ- δεν έχει καμία επαφή με τον τέως πρωθυπουργό. Ανάλογη στάση έχουν κρατήσει οι Β. Μαγγίνας και Π. Δούκας. Σημείωση: Ολοι τους, με εξαίρεση τον Β. Μαγγίνα, ήταν από τους ένθερμους υποστηρικτές της υποψηφιότητας Καραμανλή το 1997.

Παρένθετα
Σε πολυσυζητημένη offshore γαλάζιου πρώην υπουργού ανήκε ένα από τα δεκάδες πανάκριβα ακίνητα που περιήλθαν στην κατοχή εφοπλιστή και για τα οποία δεν έμπαινε στον κόπο να πληρώσει φόρο. Και ο μεν εφοπλιστής καλείται τώρα να καταβάλει πρόστιμο 40 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά ο πολιτικός με τον οποίο είχε τη δοσοληψία έχει μείνει έξω από το... κάδρο. Προς το παρόν...

Αυτό φταίει;
Την ώρα που η χώρα βουλιάζει, εμείς συζητάμε περί θεσμικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Καλά, για το ότι ο Χριστοφοράκος κυκλοφορούσε ανενόχλητος στην Ελλάδα - πριν φύγει στο εξωτερικό (και πάλι ανενόχλητος), ή για τη δραπέτευση του Καραβέλα στην Ουρουγουάη, ευθύνονται τα? θεσμικά κενά; Μάλλον όχι. Ας δουλέψει, λοιπόν, πρώτα η δικαιοσύνη, ας εφαρμοστούν οι υπάρχοντες νόμοι, και μετά συζητάμε για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Γιατί, προς το παρόν, η συζήτηση θυμίζει το πέταγμα της μπάλας στην εξέδρα Ν.Μ.

Οταν έχει θέμα...
«Ποιοι είναι αυτοί που κάθε τόσο διακινούσαν σενάρια ότι ο Λοβέρδος παραιτείται;» ρωτήθηκε χθες ο υπουργός Εργασίας. «Δεν μπορώ να το καταλάβω, κάθε λίγο και λιγάκι, με κάθε ευκαιρία, μου το φέρνουν αυτό. Το μόνο που λέω είναι ότι εγώ δίνω μάχη και είμαι υπερήφανος για τη δουλειά αυτή», απάντησε εκείνος, και διαμήνυσε ότι «ούτε λιποτάκτης είμαι ούτε ρίψασπις είμαι. Οταν έχω πολιτικό θέμα θα το βάλω καθαρά»... Γ.Α.

Οριστικά, τέλος...
«Τίτλοι τέλους» έπεσαν στο σίριαλ της παραίτησης της Β. Αλεξανδρίδου από τη θέση της περιφερειάρχου Ιονίων Νήσων. Αντικαταστάτης της ορίστηκε ήδη ο γιατρός Κ. Γεωργαλίδης. Δημοσιεύματα έφεραν την πρώην περιφερειάρχη να έχει καταθέσει προς πληρωμή στην περιφέρεια τιμολόγια ύψους περίπου 24.000 ευρώ για την αγορά οικοσκευής και για έξοδα επίσκεψης στο Φανάρι. Τοπικοί παράγοντες καταλόγιζαν στην περιφερειάρχη αδράνεια και έλλειψη προγραμματισμού στα προγράμματα του ΕΣΠΑ, ενώ στο υπουργείο Εσωτερικών καταλόγιζαν σημαντική καθυστέρηση στη λήψη μέτρων.

 ...Με λιγότερες από τις αναμενόμενες αντιδράσεις περνάει ο «Καλλικράτης».
Αυτό είναι το συμπέρασμα του Μαξίμου και του υπουργείου Εσωτερικών.
Η καλή προετοιμασία αλλά και το γενικότερο κοινωνικό κλίμα φαίνεται ότι συνέβαλαν στην άμβλυνση των τοπικών αντιπαραθέσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου