Aπό τα "Πολιτικά παρασκήνια"
"Ελευθεροτυπία" 12 Μαίου
Δεν τους «πέρασε»...
Αλλαγή σκυτάλης χθες στο Στρασβούργο, όπου η ΠΓΔΜ ανέλαβε την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης για το επόμενο εξάμηνο.
Η ταμπελίτσα, μπροστά στη θέση απ' όπου ο Μιλόσοσκι ανέπτυξε τις προτεραιότητες της χώρας του, έγραφε «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας». Με το ίδιο όνομα προσφώνησαν τη χώρα του και όλοι οι αξιωματούχοι του Οργανισμού, τόσο κατά την τελετή παράδοσης της προεδρίας όσο και κατά τη συνέντευξη Τύπου. Ο Μιλόσοσκι, αφού είδε ότι δεν του «πέρασε» να πολιτογραφηθεί η προεδρία της χώρας του ως «μακεδονική», παρέμεινε απελπιστικά μόνος να μιλάει για «μακεδονική προεδρία» στο Συμβούλιο της Ευρώπης και, βέβαια, κανείς δεν διαμαρτυρήθηκε. Ούτε καν ο επικεφαλής της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο Στρασβούργο...
Ενας Τούρκος προτείνει
«Η σημαντικότερη συμβολή της Τουρκίας προς την Ελλάδα είναι η αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών», υποστηρίζει ο Τούρκος καθηγητής Πολιτικών Επιστημών και αρθρογράφος της εφημερίδας «Βατάν», Τζενγίζ Ακτάρ.
Στο προχθεσινό του άρθρο ανέφερε ότι από τη μείωση «δεν θα επωφεληθεί μόνον η Ελλάδα. Θα πάψει να είναι αναγκαία και η 4η Στρατιά (Στρατιά Αιγαίου), που δημιουργήθηκε το 1975 μετά το κυπριακό ζήτημα». Ο Ακτάρ λέει επίσης ότι θα υπάρχει και πρόσθετο αποτέλεσμα. «Οι ένοπλες δυνάμεις, που έχουν απομακρυνθεί από τον χώρο της πολιτικής, θα πάψουν να έχουν δικαίωμα λόγου σε ζητήματα που απαιτούν πολιτική λύση, όπως η υφαλοκρηπίδα». Ο Ακτάρ έχει χρηματίσει εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Σλοβενία την περίοδο 1994-1999. Είναι από τους εκπροσώπους των φιλελεύθερων Τούρκων διανοουμένων, οι οποίοι θεωρούν την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας τους ως τη μοναδική λύση.
Ελεγχος ουσίας...
Πανικόβλητοι από το κύμα απαξίωσης του πολιτικού συστήματος, το οποίο τροφοδοτείται και από ορισμένους ανέξοδους λαϊκισμούς, του τύπου «να πληρώσουν οι κλέφτες», ορισμένοι πολιτικοί φαίνεται ότι έχουν χάσει τα αβγά και τα καλάθια.
Και εκστομίζουν διάφορα πομπώδη, στην προσπάθειά τους να δείξουν ότι θέλουν να έλθει η «κάθαρση». Ομως, όπου ακούς πολλά λόγια, κράτα και μικρό καλάθι. Δεν είναι, άλλωστε, πολύ μακριά η εποχή που ο Καραμανλής εμφανίστηκε με τη ρομφαία της κάθαρσης κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής, και σε λίγα χρόνια δεν προλάβαινε να κουκουλώνει σκάνδαλα... Για να μην πέσει στην ίδια παγίδα και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δεν έχει παρά να κάνει μικρά και πρακτικά βήματα. Για παράδειγμα, μπορεί να συγκροτήσει αμέσως επιτροπή ειδικών που θα εξετάσει τα «πόθεν έσχες» των υπουργών της τελευταίας, ας πούμε, δεκαετίας. Ας ξεκινήσουν με όσους έχουν ακόμη ευθύνες και δεν έχουν παραγραφεί τα ενδεχόμενα αδικήματα που έχουν διαπράξει. Και μετά ας πάνε και προς τα πίσω, όσο θέλουν, έστω και αν οι ευθύνες έχουν παραγραφεί. Αν γίνει συστηματική δουλειά (πολύ απλά, αν συγκριθεί τι είχε ο πολιτικός όταν μπήκε στην πολιτική και τι έχει σήμερα), μπορεί να βγει και αποτέλεσμα. Κι εκεί θα δούμε πώς ορισμένοι θα δικαιολογήσουν τα πολλά ακίνητα και τους φουσκωμένους λογαριασμούς την περίοδο που άσκησαν εξουσία. Βούληση (και όχι λόγια) χρειάζεται. Για να υπάρχει αποτέλεσμα. Αλλιώς, θα χαθούν σε νόμους και τόνους χαρτιών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου