Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Το 6ο ταξίδι Ερντογάν στην Ελλάδα 

Αμερικάνικο σόου σε λάθος χρόνο
Ήρθε λοιπόν ο πασάς Ερντογάν, και αν μη τι άλλο, μας πρόσφερε ένα μεγάλο διάλειμμα. Προς στιγμή ξεχάσαμε τα σπρεντ, το ΔΝΤ, τα μαύρα μας τα χάλια κι αφεθήκαμε στο όνειρο ότι «τα βρήκαμε επιτέλους με τους Τούρκους». Από το πρωί ως το βράδυ χτες, η κρατική τηλεόραση έπαιζε στα τουρκικά. Για πρώτη φορά μετά από εφτά μήνες δεν ακούστηκε κουβέντα για το «οικονομικό πρόβλημα».
Τι κερδίσαμε από αυτή την επίσκεψη;
Υπάρχει η αισιόδοξη και η απαισιόδοξη πλευρά.
Αρχίζουμε από την αισιόδοξη:
Ελλάδα και Τουρκία παραμερίζουν το παρελθόν και κοιτάζουν μπροστά σ΄ένα ειρηνικό μέλλον. Κι οι δυο μαζί θέλουν να αναπτυχθεί μια «μεγάλη δύναμη συνεργασίας» στην περιοχή. Οι Τούρκοι τουρίστες θα μπορούν να έρχονται χωρίς βίζα στα νησιά μας και οι Έλληνες "της Πόλης" (κάπου 50.000 είπε ο πασάς) μπορούν να επιστρέψουν όποτε θέλουν χωρίς προβλήματα στην Κωνσταντινούπολη. (Κουβέντα όμως για τις περιουσίες τους).
Ανοίγει και πάλι «σύντομα» η θεολογική Σχολή της Χάλκης κι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναγνωρίζεται ως "Οικουμενικός" ηγέτης της Ορθοδοξίας. (Φραστικά μόνο, όχι επίσημα –απλώς όπως είπε ο Ερντογάν, «για τον ίδιο δεν υπάρχει πρόβλημα».
Εδώ ο ΓΑΠ άφησε υπονοούμενα για το μουφτή. Είπε δηλαδή πως «όποτε υπήρξε πρόβλημα στη Θράκη (τη δική μας) έσπευδε να το επιλύει» –με ό,τι μπορεί αυτό να σημαίνει…
Στην κοινή συνέντευξη τύπου Γ. Παπανδρέου και Ταγίπ Ερντογάν είπαν πως "γύρισαν σελίδα" στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας. Και είπαν το κοινότυπο, ότι το κοινό μέλλον και συμφέρον Ελλήνων και Τούρκων είναι η συνεργασία σε όλα τα επίπεδα.
Η απαισιόδοξη πλευρά: Ο Ερντογάν είπε ξεδιάντροπα:
Τo casus belli παραμένει.
Οι παραχωρήσεις και η αμνησία του παρελθόντος, αφορούν αποκλειστικά στην μία πλευρά. Την από ‘δώ.
Από όσα είχαν διαρρεύσει τις προηγούμενες μέρες ισχύει εκείνο και το «κράτα και μικρό καλάθι». Κουβέντα για μειώσεις εξοπλισμών – τι να δυσαρεστήσουμε τον τροφοδότη κηδεμόνα μας; Πρότεινε λοιπόν ο πασάς (κι όχι ο Σουλτάνος όπως έγραψε η Ζαμάν – δεν έχει απογαλακτιστεί ακόμα το τουρκικό κράτος από τον έλεγχο των στρατιωτικών) να πετούν πάνω από το Αιγαίο τα μαχητικά αεροπλάνα (τούρκικα και ελληνικά), μη εξοπλισμένα για «την αποφυγή δυσάρεστου επεισοδίου». Να πετάνε δηλαδή ελεύθερα (αλλά άοπλα) τα τουρκικά πάνω από τα δικά μας νησιά όπως επίσης άοπλα τα δικά μας, στον δικό μας εναέριο χώρο. Πολύ καλό ανέκδοτο.
Η δική μας παραχώρηση… Παπανδρέου: «Και τι ζητάω; Μια ευκαιρία στον παράδεισο να πάω». (Λίγη μουσική για να ελαφρύνω την ατμόσφαιρα). «Μα το μόνο που ζητάμε είναι να υποβάλλετε προηγουμένως σχέδια πτήσης, και μετά να πετάτε όπου θέλετε».
Έκανε δηλαδή πως δεν έχει καταλάβει τι σημαίνουν οι τουρκικές υπερπτήσεις πάνω απ΄το Αιγαίο. Πως το «αμερόληπτο» ΝΑΤΟ, έχει μοιράσει από καιρό τον εναέριο χώρο στο Αιγαίο στα δύο, για να μην δυσαρεστήσει τον απέναντί μας κανακάρη του.
Εκεί ακριβώς βρίσκονται όλα τα προβλήματα. Το ΝΑΤΟ υποχρεώνει και τις δύο χώρες να εξοπλίζονται υπερβολικά – το είπε κι αυτό ο Πάγκαλος, (προς όφελος των οικονομιών των άλλων) κι ύστερα παρακολουθεί τις σκυλομαχίες (dogfights τις αποκαλούν) πάνω από το Αιγαίο, χρονομετρώντας τις αντιδράσεις μας. Μας έχει επιβάλλει δηλαδή συνεχή (τσάμπα για το ΝΑΤΟ) γυμνάσια. Και κάτι που δεν μας είπε ο Ερντογάν. Μη εξοπλισμένα δικά μας μαχητικά θα μπορούν να πετούν και μέσα στον τουρκικό εναέριο χώρο; Τον πραγματικό, όχι αυτόν που οι «ουδέτεροι» αποκαλούν «γκρίζο»…
Με λίγα λόγια, η πολυπληθής τουρκική αντιπροσωπεία και «εμείς», υπογράψανε 21 συμφωνίες και πρωτόκολλα που το μέλλον θα δείξει τι θα ισχύσει, τι θα εφαρμοστεί και ποιο το αποτέλεσμά τους.
Προς το παρόν εμμένουν σταθεροί στις θέσεις και οι δύο. Ακόμα και στο Κυπριακό. Εδώ φάνηκε η διαφορά της παλιάς γραμμής του Ανδρέα, και της νεοτερίστικης του υιού. Ο Ανδρέας είχε εξαγγείλει το «δόγμα κοινής Άμυνας», που η τωρινή ηγεσία της χώρας έχει κάνει γαργάρα. Ο Γ. Παπανδρέου, εξήρε «την γενναία στάση του Ερντογάν» στο γνωστό απεχθές και απορριφθέν από τον ελληνισμό σχέδιο Ανάν. Εκείνο που είχε αποδεχτεί πλήρως μόνο ο ΓΑΠ. Ανάλογη στάση λοιπόν, θα πρέπει να περιμένουμε με τα ξαναμαγειρεμένο σχέδιο που εξυφαίνουν οι ΗΠΑ και που φαίνεται πως έχουν ψήσει και τον Χριστόφια να αποδεχτεί.
Να δούμε αν υπάρχει ακόμα εθνικό φιλότιμο, ή, η αναπαραδιά θα μας κάνει αδιάφορους και εθνικά.
Και κλείνω με ένα «πανόραμα» Πάγκαλου.
ΠΑΓΚΑΛΟΣ στο φόρουμ επιχειρηματιών Ελλάδος-Τουρκίας
«Αισθάνομαι εθνική ντροπή κάθε φορά που αναγκάζομαι να αγοράζω όπλα που δεν μας χρειάζονται, με βάση μια αντικειμενική εκτίμηση των κινδύνων που υπάρχουν στον σημερινό κόσμο, για την Ελλάδα -και ξέρω ότι και οι Τούρκοι αγοράζουν όπλα που δεν τους χρειάζονται, όχι για πραγματικούς, αλλά για φανταστικό κίνδυνο που προκύπτει από μια αντιπαράθεση, που είναι δυνατό και πρέπει να λυθεί πολιτικά, έτσι ώστε να βαδίσουν οι δυό λαοί μαζί για μεγαλύτερη ευημερία, αξιοποιώντας παραγωγικά τα κολοσσιαία ποσά που εσείς και εμείς σπαταλούμε γι’ αυτά τα όπλα» [...]«ένα πρόβλημα υπάρχει ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία και αυτό παύει σιγά σιγά να είναι αποκλειστικής μας δικαιοδοσίας: το Κυπριακό. Εκεί χρειάζεται μια διαρκής, δίκαιη συμφωνία, αλλά εκεί θα παίξουν κύριο ρόλο και οι Κύπριοι εκατέρωθεν. Εμείς αρκεί να δεσμευτούμε να μην παρεμποδίζουμε τις συνομιλίες»[....]
Για το Αιγαίο: «Τα θέματα της εδαφικής κυριαρχίας, της κυριαρχίας στον αέρα και τη θάλασσα, ένα μεγάλο μέρος από τα αιτήματα που διατυπώνονται είναι κατασκευασμένα, από μερικούς πολύ ικανούς διπλωμάτες, που δουλειά τους , όπως είπε, είναι «να δημιουργούν αφορμές διαπραγμάτευσης, δηλαδή διαφορές». [...]
Ένα μεγάλο μέρος των διαφορών μπορεί να ξεπεραστεί, συνέχισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αν αποδεχθεί κανείς μερικές βασικές αρχές: πρώτον την απαγόρευση χρήσης και απειλής βίας, δεύτερον την αναγκαιότητα να γίνουν σεβαστά τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών κάθε χώρας και τρίτον, όπου υπάρχει διαφωνία για τον καθορισμό εδαφικών λεπτομερειών ή γεωγραφικών ιδιομορφιών, η λύση να δίνεται από τρίτους, εντεταλμένους προς τούτο, με βάση το Διεθνές Δίκαιο.
Η Νέα Δημοκρατία, με ανακοίνωσή της ζήτησε από τον πρωθυπουργό να τον μαζέψει. Τι να μαζέψει, τον λαγό της;
Κ. Μπετινάκης
15/05/2010http://www.styx.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου