ΓΡΑΦΙΚΟΤΗΤΕΣ
Πέμπτη, 13 Μαΐου 2010
Περιμένουν... έργα
Χαμηλώνει τον πήχη της επίσκεψης Ερντογάν η κυβέρνηση. «Η μείωση των εξοπλισμών, θεωρητικά, είναι ένα εξαιρετικά θετικό δόγμα και για τις δύο πλευρές και για την ελληνική και για την τουρκική», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Εκείνο, όμως, το οποίο έχει πει η ελληνική κυβέρνηση και το επαναλαμβάνω και εγώ σήμερα, είναι ότι με λόγια, δεν μειώνονται οι εξοπλισμοί». Πρόσθεσε, δε, ότι «χρειάζονται πράξεις, έτσι ώστε να μπορούμε να μιλάμε κάποτε για μείωση εξοπλισμών». «Και αυτές οι πράξεις πρέπει να γίνουν, φυσικά, από την Τουρκία γιατί γνωρίζουμε και τη συμπεριφορά της», υπογράμμισε με νόημα.
Ζητούν αναβολή
Την αναβολή της επίσκεψης Ερντογάν «μέχρι την άρση των αμφισβητήσεων από μέρους της Τουρκίας επί των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων», ζητούν με κοινή τους δήλωση 71 «Ενεργοί Ελληνες Πολίτες», όπως υπογράφουν. Μεταξύ αυτών αρκετοί πρώην βουλευτές (κυρίως του ΠΑΣΟΚ), όπως οι Ελ. Βερυβάκης, Δ. Βουνάτσος, Αλ. Δαμιανίδης, Π. Κρητικός, Στ. Παναγούλης, Στ. Παπαθεμελής, πανεπιστημιακοί και απόστρατοι.
Υποψίες
Πρωτοφανής και ανεξήγητη φάνηκε αρχικά η πρωτοβουλία του ΓΕΕΘΑ, το οποίο, αφού είχε αποτύχει η προσπάθεια απόκρυψης του επεισοδίου την Τρίτη το βράδυ στο κέντρο του Αιγαίου (ρεπορτάζ σε άλλες σελίδες), έσπευσε με ανακοίνωσή του να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να απαλλάξει την Τουρκία από κάθε ευθύνη. Οι πρώτες σκέψεις πήγαν, φυσικά, στην επιθυμία να κρατηθούν χαμηλά οι τόνοι για να μη διαταραχθεί το κλίμα της επίσκεψης Ερντογάν. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα επιβεβαιωθεί η υποψία ότι πρόκειται για την πρώτη πράξη της αποδοχής του Κώδικα Συμπεριφοράς (Code of Conduct) που έχει υπαγορεύσει εδώ και δύο χρόνια η Αγκυρα στην Ελλάδα και ο οποίος δεν είχε γίνει αποδεκτός καθώς οδηγούσε σε παγιοποίηση και νομιμοποίηση των τουρκικών παραβιάσεων και αμφισβητήσεων στο Αιγαίο, άρα σε ουσιαστική συγκυριαρχία...
Τελικά η ζωή αγαπάει τις εκπλήξεις. Μαθαίνουμε ότι η περιφερειάρχης που καρατομήθηκε άρον-άρον γιατί σκέφτηκε δημοσία δαπάνη να... επιπλώσει το σπίτι της δεν ήταν κάποια από τα «συμβιβασμένα» και «προσκυνημένα» στο ΔΝΤ στελέχη του Κινήματος.
Αντίθετα ήταν στέλεχος του ΠΑΣΟΚ των «λαϊκών αγωνιστών», της «αριστερόστροφης» (στα λόγια βέβαια...) πτέρυγας και στενή συγγενής γνωστού πράσινου «κομματάρχη» της Θεσσαλονίκης. Κρίμα. Ο «τζάμπα σοσιαλισμός» έχασε ένα από τα καλύτερα παιδιά του...
ο Κοριός
Αλλάξαμε πολιτική;
Μας εξέπληξε δυσάρεστα ο πρέσβης της χώρας μας στην Αγκυρα σε συνέντευξη που έδωσε στο τουρκικό κρατικό κανάλι TRT. Εν όψει της επίσκεψης Ερντογάν, ο Φ. Ξύδας ρωτήθηκε εκτός των άλλων για το Κυπριακό, το Αιγαίο και την «τουρκική» μειονότητα. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του TRT, απάντησε ότι «θα συζητηθούν και αυτά τα θέματα. Υπάρχουν θερμοί δεσμοί μεταξύ των πρωθυπουργών και των υπουργών των δύο χωρών. Θα ήταν λάθος να περιμένουμε αμέσως αποτέλεσμα αλλά συζητώντας, προτείνοντας νέες ιδέες, φυσικά και θα έχουμε αποτέλεσμα στο μέλλον». Μήπως μπορεί το υπουργείο Εξωτερικών να μας εξηγήσει από πότε άλλαξε η επίσημη θέση της χώρας, ότι υφίσταται μόνο η διαφορά της υφαλοκρηπίδας και δεν υπάρχει μειονοτικό ζήτημα στη διμερή ατζέντα; Ν.Μ.
Πρωτοφανή
Οι ραγδαίες εξελίξεις δεν θα μπορούσαν να αφήσουν αδιάφορο τον πολύπειρο πολιτικό Γ. Βαρβιτσιώτη. Ο πρώην υπουργός Αμυνας, στην πρώτη του -μετά από καιρό- πολιτική παρέμβαση, αφού επεσήμανε πως «η μεγάλη οικονομική κρίση που έχει πλήξει τη χώρα μας έχει αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη», έθεσε δύο θέματα που αφορούν τις ένοπλες δυνάμεις. «Παρήλθαν ασχολίαστα», είπε χαρακτηριστικά, «δύο πρωτοφανή γεγονότα που συνέβησαν τον τελευταίο καιρό στις Ενοπλες Δυνάμεις μας: η λευκή απεργία των πιλότων των μαχητικών μας και η παραίτηση δύο ναυάρχων, εκ των οποίων ο ένας μάλιστα ήταν υπεύθυνος για τα εξοπλιστικά προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού, δημιουργούν τεράστια ερωτήματα». «Απαιτούνται σαφείς και συγκεκριμένες εξηγήσεις», κατέληξε. Οσοι γνωρίζουν καλά τον Γ. Βαρβιτσιώτη, θεωρούν ότι εάν δεν απαντηθούν τα ερωτήματα που έθεσε, θα επανέλθει σύντομα... ΣΑΡ.
Παρένθετα
Θυμηθείτε πως το πρώτο μέγεθος που θα ξεφύγει από τον σχεδιασμό της κυβέρνησης και των «φωστήρων» του ΔΝΤ είναι ο πληθωρισμός. Οπως όλα δείχνουν θα ξεπεράσει το 5% τον Μάιο, ενώ μεσοσταθμικά δεν θα πέσει κάτω από το 4% για το 2010, αφού μετακυλίονται με χαρακτηριστική ευκολία οι έμμεσοι φόροι στην πλάτη του καταναλωτή.
Κι αντί για «αποπληθωρισμό» που επαγγέλλεται το ΔΝΤ στις «θεραπείες» του, τουλάχιστον τη χρονιά που διανύουμε, θα δούμε έναν ξεγυρισμένο «υφεσοπληθωρισμό» (σ.σ.: ας μου επιτραπεί ο όρος...) λόγω ξέφρενων ανατιμήσεων σε προϊόντα και υπηρεσίες. Το γεγονός αυτό μάλλον θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο τη δημοσιονομική προσαρμογή, την ώρα μάλιστα που από πλευράς κράτους δεν φαίνεται να υπάρχει αποτελεσματικός μηχανισμός ελέγχου των τιμών...
ο Παρένθετος
Το ζητούμενο
Το κόστος της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας μπορεί να είναι πολύ μικρότερο απ’ ό,τι πιστεύει η κοινή γνώμη. Είναι μόλις το 3,5 τοις χιλίοις του προϋπολογισμού, όπως είπε ο πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος. Το ζητούμενο όμως είναι η ποιότητα του κοινοβουλευτισμού, δηλαδή οι νόμοι που παράγει η Βουλή και η συμπεριφορά των πολιτικών. Λ.Γ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου