Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Καλημέρα, κ. Ερντογάν!
O κ. Ερντογάν έρχεται αύριο στην Αθήνα. Με πολλούς δικούς του. Καλώς να έρθουν. Μακάρι, χίλιες φορές μακάρι, να πάνε καλά (και σε βάθος) οι συνομιλίες με τους δικούς μας. Και να μην πάρει στα σοβαρά τα όσα μίζερα ψαλμωδούν όσοι, από τη δική μας πλευρά, ευθύνονται για την άκριτη παράταση της ανώφελης αμοιβαίας καχυποψίας και συχνά έχθρας. Δεν είναι διαφορετικοί από τους δικούς του «υπερπατριώτες» που ευθύνονται για τα ίδια. Και αυτούς, που συναποτελούν το γνωστό «βαθύ κράτος», τους γνωρίζει καλά.
Συστηματικά, το τελευταίο διάστημα, η Τουρκία του Ερντογάν μάς στέλνει μηνύματα για ουσιαστικό διάλογο. Παρά τη νίκη του σκληρού κ. Ερογλου στα κατεχόμενα (έργο ίσως και του σε υπαρξιακή άμυνα στρατού) η τουρκική ηγεσία δηλώνει με επιμονή ότι η διακοινοτική διαπραγμάτευση πρέπει να ξαναρχίσει από το σημείο όπου είχε φτάσει. Πρόσθεσε την επίμονη πρόταση να συμφωνήσουμε για τη μείωση των αμοιβαίων εξοπλισμών. Είναι σαφές ότι επιδιώκει μια σημαντική προώθηση των ελληνοτουρκικών οικονομικών σχέσεων και των πολιτικών συνεργασίας. Και πήρε την πρωτοβουλία, αναλαμβάνοντας σίγουρα σημαντικό πολιτικό κόστος ο κ. Ερντογάν, να μην επισκεφτεί τη Θράκη για να αποτρέψει κάθε παρερμηνεία. Τι θα λέγαμε αν ένας δικός μας πήγαινε στην Τουρκία και απέφευγε την Κωνσταντινούπολη, έστω και τηρουμένων κάθε είδους ιστορικών και νομικών αναλογιών;
Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θέλει την προσέγγιση με την Αγκυρα: δεν έχει αλλάξει θέσεις σε σχέση με τα όσα η κυβέρνηση Σημίτη επιδίωξε με αυτόν ως υπουργό Εξωτερικών. Δέχεται- την προκάλεσε ίσως- την πολιτική του διαλόγου για την αναζήτηση μεθόδων συνεργασίας και διαδικασιών επίλυσης των προβλημάτων. Η αλλαγή σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση που απαγόρευσε στην υπουργό της των Εξωτερικών να μεταβεί στην Αγκυρα είναι θεαματική. Οι απειλές της ποικιλόμορφης ακροδεξιάς τρόμαζαν προφανώς τον Κώστα Καραμανλή. Αποδείχτηκε ότι δεν τρομάζουν τον Γιώργο Παπανδρέου. Εστω και όταν κρύβονται κάτω από τις φούστες της κυρίας Παπαρήγα που ανησυχεί... για το Αιγαίο ή, χωρίς κόπο, πίσω από τον κ. Σαμαρά.
Ισχυρίζονται μάλλον υποκριτικά ορισμένοι μίζεροι, με πρώτο τον κ. Καρατζαφέρη, ότι, ας το σημειώσουμε απλά, με τα χάλια που έχουμε θα ήταν φρόνιμο να αναβληθεί η επίσκεψη Ερντογάν. Με εντυπωσιάζουν πάντα οι επαγγελματίες του υπερπατριωτισμού όταν υποτιμούν την πατρίδα τους και τους συμπατριώτες τους. Η αλήθεια είναι ότι αν η επίσκεψη Ερντογάν πάει καλά, καλύτερα θα πάνε και τα προβλήματα μιας νέας ανάπτυξης. Θα πάει καλύτερα και το Κυπριακό. Και θα πάει καλύτερα και η Τουρκία: να τι σημαίνει αμοιβαίο συμφέρον.
Πέμπτη 13 Μαΐου 2010
somerit@otenet.gr 
http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου