Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Διεργασίες

Οι ραγδαία μεταβαλλόμενες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, όλη αυτή η μετάπτωση από τον κύκλο της υπερκατανάλωσης σε πιο λιτά σχήματα διαβίωσης, δεν μπορεί παρά να επιδράσουν στο πολιτικό περιβάλλον της χώρας.
Ηδη οι πολίτες αναθεωρούν πρότυπα και συμπεριφορές, προσαρμόζονται στο νέο περιβάλλον και βεβαίως αλλάζουν απόψεις, ελευθερώνονται από τους παραδοσιακούς κομματικούς δεσμούς και επαναξιολογούν σχήματα, κόμματα και πρόσωπα.
Οι δημόσιες αποδοκιμασίες και αμφισβητήσεις ούτε απλές είναι ούτε συνηθισμένες. Ανεξαρτήτως του αν είναι προπαρασκευασμένες, βρίσκουν πολλούς πρόθυμους και έτοιμους να ρίξουν αναθέματα ή να φωνάξουν συνθήματα που μέχρι πρότινος εκτοξεύονταν μόνο από τις περιθωριοποιημένες ζώνες της άκρας Αριστεράς ή της άκρας Δεξιάς.
Πολλοί λοιπόν αισθάνονται ότι όλη αυτή η καταγραφόμενη μεταβολή θα επαναφέρει και πάλι σε κίνηση την πολιτική και θα δημιουργήσει προϋποθέσεις ανακατατάξεων και αλλαγών.
Στη βάση αυτής λοιπόν της προβλεπόμενης μεταβολής οι διεργασίες έχουν ξεκινήσει και καλύπτουν σχεδόν το σύνολο του πολιτικού τόξου.
Η κυρία Μπακογιάννη έχει ήδη δημιουργήσει μια σημαντική εστία επαφών και αναζητήσεων.
Στον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό διαρκής είναι η επιθυμία διείσδυσης στον νεοδημοκρατικό χώρο και η καταγραφόμενη κίνηση στα δεξιά του κ. Καρατζαφέρη, όλη αυτή η προσπάθεια αναβίωσης της φασιστικής πτέρυγας, δεν είναι πολιτικά αδιάφορη.
Στον αντίποδα ο Αλέκος Αλαβάνος θα επιχειρήσει μια πρώτη δοκιμή την προσεχή Πέμπτη στο Σπόρτιγκ. Οπως μεταδίδει ο ίδιος, θα προσπαθήσει να αναβιώσει την ιδέα δημιουργίας ενός ευρύτερου αριστερού σχήματος, που θα εκκινεί από την άκρα Αριστερά και θα φθάνει ως τους δυσαρεστημένους του ΠαΣοΚ. Αν επιτύχει το πείραμα του Σπόρτιγκ, η διάρρηξη των σχέσεών του με τον Συνασπισμό του κ. Τσίπρα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Ακόμη, δεν μπορεί πια να αδιαφορεί κανείς για τα αναπτυσσόμενα τα τελευταία χρόνια ελευθεριακά σχήματα αναρχοσυνδικαλισμού, τα οποία αυξάνονται και πληθύνονται, πιέζοντας με τον τρόπο τους την επίσημη συνδικαλιστική ηγεσία, όπως και τα κόμματα της Αριστεράς.
Από εκεί και πέρα χρήζει προσοχής η στάση και η συμπεριφορά της λεγόμενης σιωπηρής πλειοψηφίας, η οποία ορίζεται σε μεγάλο βαθμό από την εισοδηματική θέση και τις προοπτικές της μεσαίας τάξης. Αν πληγεί η μεσαία τάξη, τμήματά της κατέλθουν μαζικά τα σκαλιά της κοινωνικής διαστρωμάτωσης, οι επιδράσεις θα είναι ακόμη εντονότερες.
Οπως και να έχει, πάντως, κάτι γίνεται. Απροσδιόριστο για την ώρα, αλλά ανιχνεύσιμο, σχεδόν ορατό. Και, όπως όλα δείχνουν, οι προσεχείς περιφερειακές εκλογές θα προσφέρουν ευκαιρία καταγραφής των τάσεων. Και κατά τα φαινόμενα πολλοί θα θελήσουν να δοκιμάσουν το εκλογικό σώμα και άλλοι να το εκμεταλλευθούν. Ιδωμεν.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΑΚΟΥΣΗΣ
Σάββατο 22 Μαΐου 2010
http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου