Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

ΓΡΑΦΙΚΟΤΗΤΕΣ

«EΘΝΟΣ» 14/5
Ξέχασε τον κουμπάρο;
«Τον... κουμπάρο του δεν θα τον δει;». Η απορία διατυπώθηκε από κάποιους που διαπίστωσαν ότι στο επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα δεν προβλέπεται συνάντησή του με τον «κουμπάρο» Κώστα Καραμανλή. Βέβαια η συνάντηση -αν γίνει- θα είναι ανεπίσημη, οπότε είναι λογικό να μην περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα των επίσημων επαφών του Τούρκου πρωθυπουργού. Ιδωμεν...

Την καθησύχασε...
Με τη φράση «τα βλέπεις, Γιώργο;» και τις εφημερίδες ανά χείρας μπήκε στη χθεσινή πρωινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου (για την επίσκεψη Ερντογάν) η Λ. Κατσέλη. Ο Τύπος ήταν γεμάτος με ρεπορτάζ για την κριτική που δέχθηκε η υπουργός Οικονομίας για τον αναπτυξιακό νόμο στο άτυπο υπουργικό της Τετάρτης. «Ναι, υπάρχουν υπερβολές, από εδώ και πέρα θα κάνει ενημέρωση ο Γιώργος (σ.σ.: Πεταλωτής)», της απάντησε (και την καθησύχασε) ο πρωθυπουργός.Γ.Α.

Βόλτες στην Αθήνα
Με επισκέψεις σε δύο μουσεία, βόλτα και -γιατί όχι;- ψώνια σε χλιδάτο εμπορικό κέντρο και περίπατο στο Κολωνάκι θα περάσει το διήμερο στην Αθήνα η Εμινέ Ερντογάν. Η σύζυγος του Τούρκου πρωθυπουργού θα ξεκινήσει το πρόγραμμά της από το μουσείο κοσμημάτων «Ηλίας Λαλαούνης» και στη συνέχεια θα επισκεφθεί το Μουσείο Μπενάκη. Αργά σήμερα το μεσημέρι θα πάει σε εμπορικό κέντρο, ενώ για αύριο έχει προγραμματίσει βόλτα στο Κολωνάκι. Γ.ΜΠΑΛ.

Ενοικιαστές
Οταν ο Κ. Αϊβαλιώτης του ΛΑΟΣ είδε πως δεν δουλεύουν τα μικρόφωνα στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, στο πλαίσιο ενημέρωσης από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη για τη FRONTEX, μετακινήθηκε σε μικρόφωνο που ήταν στα έδρανα της ΝΔ, λέγοντας: «Οταν είσαι στην ίδια πολυκατοικία βρίσκεις λύση». Αυτή τη φορά από τη ΝΔ αναγνώρισαν πως... συγκατοικούν, αλλά ότι δεν έχουν καλές σχέσεις, καθώς θεωρούν δική τους την πολυκατοικία και αντιμετωπίζουν τον ΛΑΟΣ ως... ενοικιαστή. «Τις πιο αποκομμένες σχέσεις σε μία πολυκατοικία τις έχουν οι ιδιοκτήτες με τους ενοικιαστές» παρατήρησε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκος. Δεν μας είπε πόσο ενοίκιο πληρώνει ο ΛΑΟΣ... Λ.Γ.
________________________________________
Παρένθετα
 Για να μη θρέφουμε ψευδαισθήσεις: Στην καλύτερη περίπτωση το «δώρο» του Ερντογάν θα είναι μία ανέξοδη δέσμευση για την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης, που έχει αίφνης αναχθεί ως μείζον πολιτικό θέμα, ενώ πρόκειται για παράμετρο ήσσονος σημασίας, χωρίς γεωστρατηγική σημασία για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
 Στη χειρότερη για την Ελλάδα περίπτωση, η κυβέρνηση, με πρόσχημα την περιστολή αμυντικών δαπανών, θα αποδεχτεί ένα νέο «φιλικό» σύστημα αναγνώρισης των τουρκικών μαχητικών που θα μειώσει τις αναχαιτίσεις, ειδικότερα στο εύρος μεταξύ 6 και 10 μιλίων του ελληνικού εναέριου χώρου, που άλλωστε κατά πάγια πρακτική του ούτε το NATO αναγνωρίζει. Πώς λέγεται αυτό; Ντε φάκτο συγκυριαρχία στον ουρανό του Αιγαίου...
Υ.Γ.: Τον ασύμμετρο αυτό «συμβιβασμό» προωθούν διακαώς οι Αμερικανοί...
ο Παρένθετος

Η διαφορά
Παρεμπιπτόντως, η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα ανέδειξε μία από τις μάλλον σημαντικές πολιτικές διαφορές που υπάρχουν μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και του Κώστα Καραμανλή. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, εν αντιθέσει με τον προκάτοχό του, θέτει ως προϋπόθεση για γόνιμη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών την άρση του «casus belli», κάτι το οποίο ουδέποτε τέθηκε από την κυβέρνηση Καραμανλή. Η σταθερή θέση του Αντώνη Σαμαρά συμπυκνώνεται στην εξής φράση που είπε πρόσφατα ο Πάνος Παναγιωτόπουλος: «Γόνιμη και αδιατάρακτη συνεργασία, μεταξύ των δύο λαών, σε μόνιμη βάση, μπορεί να υπάρξει μόνον όταν δεν εγείρονται από την πλευρά της Τουρκίας μονομερείς διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδος και όταν πάψει το casus belli να αποτελεί επίσημη πολιτική της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου