Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Ο κ. Ερντογάν στην Αθήνα
Η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού κ. Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα αύριο, είναι ασφαλώς πληθωρική ως προς τη σύνθεσή της, και έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις ορισμένων. Ανησυχούν διάφοροι ότι υπό την πίεση της οικτρής οικονομικής καταστάσεως που βρίσκεται η χώρα, υπάρχει κίνδυνος παραχωρήσεων σε ζητήματα ζωτικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα.
Η προσέγγιση αυτή δεν λαμβάνει υπ’ όψιν το γεγονός ότι η Τουρκία έχει de facto εδώ και χρόνια προωθήσει τις θέσεις της έναντι της Ελλάδος –στο Αιγαίο και στη Θράκη– και μάλιστα σε εποχές που εθεωρείτο ότι η χώρα μας διέθετε πλεονέκτημα οικονομικής ισχύος και ήταν έτοιμη να ενταχθεί στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.
Ο κ. Ερντογάν δεν ενδιαφέρεται σε αυτή τη φάση να εξασφαλίσει και την de jure συγκατάθεση της Ελλάδος, σε μία σειρά θεμάτων, για τα οποία η Αγκυρα πιστεύει ότι έχει το δικαίωμα να αυτενεργεί, κατά παράβαση διεθνών συμβάσεων. Ούτε η ελληνική κυβέρνηση πρόκειται να διαπραγματευθεί κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.
Σήμερα, πλέον, στο στρατιωτικό οπλοστάσιο της Τουρκίας, έχει προστεθεί και η οικονομική ισχύς της γειτονικής χώρας· και την παράμετρο αυτή έχει την πρόθεση να αξιοποιήσει ο Τούρκος πρωθυπουργός. Εξ ου και οι εκατό επιχειρηματίες που τον συνοδεύουν και η πλειάδα των υπουργών τα χαρτοφυλάκια των οποίων, κατά πλειοψηφία, δεν αφορούν στις διεθνείς σχέσεις της Τουρκίας.
Είναι προφανές ότι ο κ. Ερντογάν έχει τη πρόθεση να ενισχύσει την οικονομική παρουσία της χώρας του στην Ελλάδα, διαπραγματευόμενος με την κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς μορφές συνεργασίας, πρωτίστως στον τραπεζικό τομέα, αλλά όχι μόνον.
Κάποιοι μπορεί να αντιδράσουν για «λόγους ασφαλείας», που όμως δεν ίσχυαν για την Αγκυρα όταν η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος είχε προχωρήσει προ ετών στην εξαγορά της Finansbank, στην Τουρκία.
Οι τουρκικές διεκδικήσεις συχνά κινούνται εκτός πλαισίου του διεθνούς δικαίου· αντίθετα η ενίσχυση της τουρκικής οικονομικής παρουσίας στη χώρα μας είναι εναρμονισμένη με τα παγκοσμίως ισχύοντα. Η κατάσταση κατέστη περισσότερο περίπλοκη απ’ ό,τι ποτέ κατά το παρελθόν.

Του Κωστα Ιορδανιδη
Hμερομηνία δημοσίευσης: 13-05-10
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_51_13/05/2010_400786

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου