Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

ΓΡΑΦΙΚΟΤΗΤΕΣ «E» 14/5 Με την παραδοσιακή μαντίλα...
Φορώντας την παραδοσιακή μαντίλα και με σεμνό ντύσιμο, όπως επιβάλλει η μουσουλμανική θρησκεία, εμφανίστηκε χθες στους αθηναϊκούς δρόμους η σύζυγος του Τούρκου πρωθυπουργού. Η κ. Εμινέ Ερντογάν φορούσε ένα τζιν μπουφάν που κάλυπτε τα χέρια της και μία μακριά λευκή φούστα. Κοντράστ δημιουργούσε το μαύρο ταγιέρ που επέλεξε η κ. Αντα Παπανδρέου, η οποία συνόδευσε την υψηλή προσκεκλημένη μας στα Μουσεία Κοσμημάτων «Λαλαούνη» και Μπενάκη. Για την Αντα Παπανδρέου ήταν η πρώτη της συνάντηση με τη γυναίκα του Τούρκου πρωθυπουργού. (Ολοι θυμόμαστε τους εναγκαλισμούς της κ. Ερντογάν με τη Νατάσα Καραμανλή, η οποία, ας μην ξεχνάμε, είναι και κουμπάρα της).
Γνώριζε το Μουσείο
Η κ. Εμινέ Ερντογάν ζήτησε η ίδια να επισκεφθεί το μουσείο κοσμημάτων, το οποίο γνώριζε από ένα κόσμημα που της είχε κάνει δώρο ένας φίλος της. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης το κλίμα ανάμεσα στις δύο γυναίκες υπήρξε ιδιαίτερα θερμό και η κ. Ερντογάν συνέχεια χαμογελούσε. Στη συνέχεια επισκέφθηκε το Μουσείο Μπενάκη όπου η σύζυγος του Γιώργου Παπανδρέου της παρέθεσε γεύμα. Λίγο αργότερα παρακολούθησε εκδήλωση στο Λύκειο Ελληνίδων και το χθεσινό της πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με βόλτα σε γνωστό εμπορικό κέντρο.
Για την πλατεία Συντάγματος
Ο Τούρκος πρωθυπουργός, εκτός των άλλων, ενδιαφέρθηκε να μάθει και ποια είναι η κεντρική πλατεία της Αθήνας. Γι’ αυτό ρώτησε τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, ο οποίος του είπε την ιστορία της πλατείας Συντάγματος. Του έδειξε μάλιστα και το παράθυρο του τότε παλατιού και σήμερα ελληνικής Βουλής, από το οποίο ο βασσιλιάς Οθωνας αναγκάστηκε να ανακοινώσει την εκχώρηση Συντάγματος στους Ελληνες.
Χαμόγελο για τη Φενερμπαχτσέ
«Θέλω να σας πω κάτι, αλλά να μείνει μεταξύ μας», είπε στο τέλος της συνάντησής τους ο πρόεδρος της Βουλής στον Τούρκο πρωθυπουργό. Ο γενικώς άνετος Ρ. Τ. Ερντογάν, ξαφνικά σκυθρώπιασε, φοβούμενος πιθανώς αναφορά στις τουρκικές προκλήσεις. «Για τη Φενερμπαχτσέ θέλω να μιλήσουμε», του είπε ο Φ. Πετσάλνικος κι αμέσως στο πρόσωπο του Τούρκου πρωθυπουργού σχηματίστηκε ένα πλατύ χαμόγελο, αφού, όπως είναι γνωστό, είναι η ποδοσφαιρική ομάδα που υποστηρίζει. Ακολούθησε ένας μικρός διάλογος για την κρισιμότητα του επόμενου αγώνα της τουρκικής ομάδας. Είπαμε, να τεθούν στο τραπέζι θέματα... ήπιας πολιτικής!
Τα είπαν στα γερμανικά
Στα γερμανικά τα είπαν Φ. Πετσάλνικος και Α. Νταβούτογλου. Και οι δύο έχουν σπουδάσει στη Γερμανία και -για να μην ξεχνούμε και τη γλώσσα των επισκεπτών μας- μιλούν τα γερμανικά φαρσί.
Οι σημαίες
Οι τουρκικές σημαίες δεν κυμάτισαν χθες σ’ όλους τους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας. Ο Δήμος Αθηναίων αναγκάστηκε προχθές ν’ αποκαθηλώσει τις τουρκικές σημαίες που είχε αναρτήσει στη λεωφ. Αμαλίας και στη Βασ. Σοφίας, μετά τη... μετονομασία της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού σε «επίσκεψη εργασίας». Ο ουσιαστικός λόγος ήταν ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να δράσει προληπτικά, προς αποφυγή διπλωματικού επεισοδίου από τυχόν πυρπόληση της κόκκινης σημαίας με την ημισέληνο. Η τουρκική σημαία αναρτήθηκε αριστερά και δεξιά στην καλά προστατευμένη Ηρώδου Αττικού, στο Μέγαρο Μαξίμου και βέβαια στο «Χίλτον» όπου διαμένει η τουρκική αποστολή.
Σιωπή...
Οι κυβερνήσεις Καραμανλή έχουν «κατακτήσει» εσχάτως μια ακόμη πρωτοτυπία... Ακόμη και εκείνοι που αποτελούσαν μέρος τους αποφεύγουν να μιλήσουν γι’ αυτές και, όσοι το πράττουν, έρχονται αντιμέτωποι με την οργή των πολιτών. Κατ’ αρχάς ο ίδιος ο τέως πρωθυπουργός επιλέγει τη σιωπή και είναι -μέχρι σήμερα τουλάχιστον- εξαφανισμένος. Από εκεί και πέρα, μέλη των κυβερνητικών επιτροπών, όπως είναι οι Γ. Σουφλιάς και Β. Μεϊμαράκης, αποφεύγουν επίσης να πουν οτιδήποτε. Οι Κ. Χατζηδάκης και Ευρ. Στυλιανίδης μιλούν για οτιδήποτε άλλο εκτός από την κυβέρνηση στην οποία μετείχαν. Οσο δε για την ηγεσία της ΝΔ, οι Αντ. Σαμαράς και Δημ. Αβραμόπουλος οχυρώνονται πίσω από την μη συμμετοχή τους στις κυβερνητικές επιτροπές και, ως εκ τούτου, δηλώνουν... άγνοια για τις αποφάσεις που ελαμβάνοντο τότε. Οσο για τον Γ. Αλογοσκούφη, είναι ο μόνος ο οποίος τοποθετείται δημόσια και τα αποτελέσματα είναι γνωστά...
Τι έλεγε
Μια αποστροφή του Κ. Καραμανλή, σε μια απάντηση που είχε δώσει στη συνέντευξή του στη ΔΕΘ, τον Σεπτέμβρη του 2009, είναι απολύτως ενδεικτική της εικόνας που ήθελε τότε να «περάσει» στην κοινή γνώμη. Η ερώτηση (από το «Εθνος») αφορούσε την οικονομία, αλλά και το ενδεχόμενο συνεργασίας της ΝΔ με τον ΛΑΟΣ. Στη διατύπωση, ο ερωτών είχε αποδώσει στον τότε πρωθυπουργό τη φράση «τραγική κατάσταση της οικονομίας». Οταν ειπώθηκε η φράση αυτή, ο Κ. Καραμανλής έσπευσε να κάνει την εξής διόρθωση: «Καταρχήν, ποτέ, ούτε έχω μιλήσει ούτε περιγράψει ούτε υπαινιχθεί για «τραγική κατάσταση της Οικονομίας»...», είπε και συνέχισε την απάντησή του. Σήμερα, επτά μήνες μετά, θα έλεγε άραγε το ίδιο; Εάν όχι, τότε δεν ήξερε ή δεν ήθελε να μιλήσει;
Φροντίδα...
Η διακυβέρνηση της ΝΔ, όπως αποκαλύπτεται, φρόντιζε τη «Δεξιά του Κυρίου» και τον κ. Ανθιμο στη Θεσσαλονίκη. Με μεσολάβηση του τότε υφυπουργού Εσωτερικών Κ. Γκιουλέκα και εντολή του τότε υπουργού Π. Παυλόπουλου δόθηκαν στον Δήμο Θεσσαλονίκης 150.000 ευρώ, για να προωθηθούν, όμως, στο ταμείο της μητρόπολης για... εκδηλώσεις. Το θέμα αποκαλύφθηκε γιατί αντέδρασαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης στην αρμόδια επιτροπή, ενώ προχθές στο δημοτικό συμβούλιο κάποιοι μίλησαν για πρόκληση στη σημερινή περίοδο γενικευμένης οικονομικής κρίσης.
Συνωστισμός υποψηφίων...
Χαμός γίνεται στους δήμους της Αττικής, όπου για καθεμία θέση υποψηφίου δημάρχου υπάρχουν τουλάχιστον... από πέντε ενδιαφερόμενους. Σε ορισμένες περιπτώσεις ενδιαφέρονται και νυν βουλευτές, που θέλουν να αποκτήσουν... δικαίωμα υπογραφής. «Δεν αντέχω άλλο να πίνω καφέ στο καφενείο της Βουλής, να μην έχω καμία αρμοδιότητα και όλοι να μου ζητούν ρουσφέτια», έλεγε εις εξ αυτών στην παρέα του. Πώς αλλάζουν οι εποχές. Κάποτε οι δήμαρχοι γίνονταν βουλευτές, τώρα οι βουλευτές θέλουν να «αποδράσουν» με κατεύθυνση την Τοπική Αυτοδιοίκηση...
Οι αντάρτες
Ο κίνδυνος αντάρτικων ψηφοδελτίων προβληματίζει πολύ την Ιπποκράτους. Ο Σ. Ξυνίδης, που αισθάνεται ανασφάλεια πως θα του χρεώσουν τις διασπάσεις και τις ήττες, ζητεί να εμπλακεί ο πρόεδρος. Σε λίγο θα ζητεί και αυτός εθνικό συμβούλιο, όπως ο... Γ. Παναγιωτακόπουλος!
«Κλειδί» οι δημοτικές
Κοινό μυστικό είναι πλέον στη ΝΔ ότι η Ντ. Μπακογιάννη, αργά ή γρήγορα, θα προχωρήσει στην ίδρυση νέου πολιτικού φορέα. Η ίδια, και δημόσια και στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις της, κάθε άλλο παρά το αποκλείει, αλλά αποφεύγει συνειδητά να μιλήσει για τον χρόνο εκδήλωσης της σχετικής πρωτοβουλίας. Εκτός δραματικού απροόπτου, πάντως, δεν θα πρέπει να αναμένονται νεότερα από το μέτωπο αυτό, πριν από τις δημοτικές εκλογές. Εκεί, και ανάλογα φυσικά με τα αποτελέσματα, θα ληφθούν και οι οριστικές αποφάσεις, μεταξύ των οποίων είναι και το ποια πρόσωπα θα την πλαισιώσουν. Πολλά θα εξαρτηθούν πάντως και από τα όσα θα λεχθούν στο συνέδριο και κυρίως από την κατεύθυνση, σε ιδεολογικό και πολιτικό επίπεδο, που θα δώσει ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς.
Λάθος... σημάδι
Μάλλον ανοιχτές πόρτες χτύπησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, θέτοντας το ερώτημα γιατί ο κεντρικός τραπεζίτης της Ελλάδος δεν έχει κάνει την παραμικρή περικοπή στις δικές του αποδοχές. Σημειώνεται ότι στις αρχές του Δεκεμβρίου -στις 4-12-2009- ο κ. Γ. Προβόπουλος εκτός από το μήνυμα που έστειλε για αυστηρή εισοδηματική πολιτική και περικοπή των δαπανών, με την απόφασή του μείωσε τον μισθό του κατά ένα πέμπτο.
Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν..., λέει ο λαός και έχει δίκιο. Ετσι και η κυβέρνηση έχει ετοιμάσει ένα μίνι πακέτο μέτρων, για την περίπτωση που θα πέσει έξω κάποιος από τους στόχους τους Προγράμματος Σταθερότητας. Τουτέστιν, όλο και κάποιοι θα... πεινάσουν!
Δεν πήγαν...
Ενδεικτική των πολλών προβλημάτων που υπάρχουν στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν η προχθεσινοβραδινή συγκέντρωση που έγινε με ομιλητή τον Αλ. Τσίπρα στην πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη. Οι συνιστώσες εκτός ΣΥΝ απουσίαζαν επιδεικτικά, ενώ η ομιλία άρχισε με καθυστέρηση μιάμισης ώρας προκειμένου να συγκεντρωθεί κάποιος κόσμος για να παρακολουθήσει την εκδήλωση.
Η ΚΟΝΤΡΑ
Χάρης Καστανίδης
Η νομική «φόρμουλα» που θέλει να προωθήσει ο υπουργός Δικαιοσύνης για τον «νέο νόμο περί ευθύνης υπουργών» προκάλεσε σκληρή αντιπαράθεση με τη ΝΔ. Στις αναφορές εκπροσώπων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για διασάλευση της έννομης τάξης, ο κ. Χάρης Καστανίδης έθεσε το ερώτημα γιατί αγωνιά η ΝΔ.
Πάνος Παναγιωτόπουλος
Ο εκπρόσωπος της ΝΔ κατέστησε σαφές ότι το κόμμα του δεν θεωρεί ότι η επέκταση της παραγραφής θα πρέπει να έχει αναδρομική ισχύ και ότι οποιαδήποτε προσπάθεια προς άλλη κατεύθυνση είναι «αντισυνταγματική». Η τοποθέτηση αυτή κρίθηκε και από κυβερνητικούς βουλευτές και ως κίνηση καλής θέλησης προς τον τέως πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή.

Πολιτικά παρασκήνια

Ελευθεροτυπία 15 Μαϊου
Πετρέλαιο γιοκ
Ολα επρόκειτο να συζητηθούν, εκτός από αυτά που κάνουν... τζιζ.
Ποιο θέμα δεν περιλαμβανόταν στην ατζέντα των συζητήσεων Παπανδρέου - Ερντογάν; Το πετρέλαιο. Για την αποχή από θαλάσσιες έρευνες για πετρέλαιο στο Αιγαίο ισχύει ακόμη η συμφωνία Καραμανλή - Ετσεβίτ στη Βέρνη της Ελβετίας το 1976, αν θυμόμαστε καλά. Οσο για τη συνεκμετάλλευση κοιτασμάτων που θα ευρεθούν, δεν έχει γίνει καμιά κουβέντα από τότε που ο υπουργός Επικρατείας (ή άνευ χαρτοφυλακίου) Μίκης Θεοδωράκης, στην κυβέρνηση Μητσοτάκη (1990-1993), επισκέφθηκε την Τουρκία για να προωθήσει της ελληνοτουρκικές σχέσεις. Και πληροφορήθηκε τη θέση των Τούρκων ότι η συνεκμετάλλευση θα γίνει κατ' αναλογία του πληθυσμού των δύο χωρών. Λεπτομέρεια: Η Ελλάδα έχει 11 εκατ. και η Τουρκία 72 εκατομμύρια κατοίκους. Κ.Τ.
Ευκαιρία
Μόλις αναδείχτηκε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, το 2004, ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε στη Θράκη την πρώτη έξοδό του στην περιφέρεια, με πρώτο σταθμό την Αλεξανδρούπολη.
Και από εκεί απευθύνθηκε στη γειτονική Τουρκία, έστειλε μήνυμα φιλίας και συνεργασίας και πρότεινε αμοιβαία μείωση δαπανών για εξοπλισμούς, δίνοντας έμφαση στο «ταμείο ειρήνης» που θα μπορούσε να προκύψει. Εξι χρόνια αργότερα φιλοξενεί, ως πρωθυπουργός, τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν και έχει την ευκαιρία να θέσει σε τροχιά υλοποίησης τις προτάσεις του. Το «ταμείο ειρήνης» είναι μεγάλη υπόθεση στην αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων, κάτι σαν την πτώση των σπρεντ.Ν.Ρ.
Παλιές «δόξες»
Η θαλαμηγός «Ανεμος», υπό αμερικανική σημαία, κατέπλευσε χθες το πρωί στο λιμάνι της Τήνου και ενώ εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών, με προεξάρχοντα τον μητροπολίτη Σύρου, Τήνου, Ανδρου, Κέας και Μήλου, Δωρόθεο, την ανέμεναν στην προβλήτα.
Από τη θαλαμηγό αποβιβάστηκαν δύο παλαιοί γνώριμοι: ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος Γλίξμπουργκ και η σύζυγός του Αννα Μαρία. Ακολούθησε ειδική παράκληση στις 11.00 στη Μεγαλόχαρη. Κάποιοι παλαιότεροι θυμήθηκαν ότι ο Κωνσταντίνος ως «βασιλεύς των Ελλήνων» επισκέφθηκε με τη σύζυγό του και τη νεογέννητη κόρη του Αλεξία το νησί, το 1965, για να εκπληρώσουν ένα τάμα. Οπως και χθες, τους περίμεναν οι Αρχές με επικεφαλής τον μητροπολίτη. Στην Ελλάδα κάποιες... αξίες παραμένουν σταθερές.Θ.ΤΣ.
Ονόματα
Τελικά η λαϊκή ρήση «καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα» ισχύει και για τα εσωκομματικά της Ν.Δ.
Ετσι, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι οποίοι τις προηγούμενες ημέρες είδαν το όνομά τους να φιγουράρει στις λίστες των «συμμάχων» της Ντόρας Μπακογιάννη, εμφανίζονται τώρα θιγμένοι. Εξ ου και η πρωινή χθεσινή επίσκεψη του γραμματέα της Κ.Ο. της Ν.Δ. στα γραφεία των κοινοβουλευτικών συντακτών. Ο Κ. Τασούλας μετέφερε τη δυσαρέσκεια των βουλευτών για τα δημοσιεύματα και ζήτησε να μη γίνονται ομαδοποιήσεις. Πάντως, τα ονόματα που γράφονται και ακούγονται είναι τα ίδια που στήριξαν την κ. Μπακογιάννη στη διαδικασία για την ανάδειξη του νέου αρχηγού τον περασμένο Νοέμβριο.Α.Ν.Γ
Σενάρια ανασχηματισμού
Αυξάνονται μέρα με τη μέρα οι φωνές στο κυβερνών κόμμα, που θεωρούν τον ανασχηματισμό ως την πιθανότερη εξέλιξη το επόμενο διάστημα.
Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι είναι αναγκαίος, για να δώσει νέα ώθηση στην κυβέρνηση και να αντικατασταθούν υπουργοί που δεν έχουν αποδώσει. Υπάρχει αντικειμενικό πρόβλημα διακυβέρνησης, μας λέει κοινοβουλευτικό στέλεχος και τονίζει ότι, έστω και σε επίπεδο συμβολισμού, πρέπει να γίνει ένα νέο ξεκίνημα, τώρα που έχουν κλείσει ορισμένα μέτωπα, όπως είναι ο δανεισμός, η λήψη των σκληρών μέτρων, το Ασφαλιστικό. Στους Κοινοβουλευτικούς Τομείς Εργασίας της Κ.Ο. είναι συχνό φαινόμενο η κριτική εναντίον υπουργών για καθυστερήσεις και άστοχες κινήσεις. Τελευταία συζητείται όλο και πιο πολύ μια άλλη διάσταση. Κάποιοι υπουργοί, μας έλεγε υψηλόβαθμο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος, δεν θα έβλεπαν αρνητικά την προοπτική να αλλάξουν πόστο, που θα τους δώσει τη δυνατότητα να αποφύγουν περαιτέρω φθορά. Ο πρωθυπουργός κρατάει κλειστά τα χαρτιά του. Ενας εκ των θεσμικών του συνεργατών μάς έλεγε ότι θα ήθελε ανασχηματισμό μετά τις δημοτικές εκλογές, αλλά μάλλον δεν έχει πια αυτή την άνεση χρόνου. Ο ίδιος είπε στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο ότι «ο πολιτικός χρόνος έχει πυκνώσει...». Πάντως, αν γίνει ανασχηματισμός, δεν θα είναι μόνο προσώπων. Κάποιες δομικές αλλαγές που είχε κάνει ο πρωθυπουργός τον Οκτώβριο, δεν έχουν αποδώσει, όπως είναι π.χ. οι πολλές συγχωνεύσεις υπουργείων, και επ' αυτού πιθανόν να γίνει νέα διορθωτική παρέμβαση.Π.ΣΩΚ.
 Γιατροί...
! «Γιατροί του Κόσμου», «Γιατροί χωρίς Σύνορα» και... γιατροί χωρίς αποδείξεις!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου