Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

     Τα επικίνδυνα παιχνίδια
 των εκδοτών με την κυβέρνηση
Το Μανιφέστο του Σουρεαλισμού θα πρέπει να εμπεδώσει ο Ελληνας πολίτης προκειμένου να κατανοήσει σε βάθος τις νέες σχέσεις που διαμορφώνονται στο τρίγωνο εκδοτών/καναλαρχών- κυβέρνησης και φυσικά πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Αποδυναμωμένοι σε επίπεδο κερδοφορίας, πληγωμένοι βαθιά από την κρίση και πιο τρωτοί από ποτέ μετά και την επιβολή των μέτρων του ΔΝΤ, οι μεγαλοεκδότες σχεδιάζουν επί χάρτου τις δικές τους απαντήσεις στην κυβέρνηση η οποία τους κατέλαβε εξαπίνης καθώς επανέφερε τον ειδικό φόρο τηλεόρασης (20%) επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων, δίνοντάς τους τη χαριστική βολή στα έσοδα των καναλιών που συνιστούν τις βασικές πηγές εσόδων.
Ετσι ενώ ακόμη ο Στ. Ψυχάρης, ο Γ. Μπόμπολας και άλλοι ισχυροί εκδότες δεν είχαν τακτοποιήσει την εκκρεμότητα της κρατικής διαφήμισης, η επιβολή του 20% ήρθε ως κεραυνός εν σχετική αιθρία. Η νέα φορολογία που μέλει να μειώσει περαιτέρω τη διαφημιστική δαπάνη και φυσικά τα μικτά έσοδα και την κερδοφορία των εκδοτών, συσπείρωσε τους άσπονδους φίλους, Στ. Ψυχάρη και Γ. Μπόμπολα που ανοίγουν μέτωπο κατά της κυβέρνησης μέσω των πρωτοσέλιδων των «Νέων», του «Βήματος» και του «Έθνους» και «Έθνους της Κυριακής».
Προς επίρρωσιν αυτών, αρκεί να αναφέρουμε το ρεπορτάζ των «Νέων» της περασμένης Παρασκευής που ανέφερε ότι το ΔΝΤ και η Ε.Ε. (τρόικα) θα επιβάλουν νέα μέτρα στην Ελλάδα τον ερχόμενο Ιούλιο, αναφερόμενο και στις “τραγικές καθυστερήσεις” ορισμένων από τις πιο βασικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης έναντι των εταίρων μας.
Στο ίδιο τέμπο κινείται και η «Ελευθεροτυπία» που κάνει σκληρή και μάλιστα αριστερή αντιπολίτευση ενώ πρωτοστάτησε και στην αποπομπή και εξοστρακισμό της Άντζελας Γκερέκου λόγω του υψηλού φορολογικού χρέους του συζύγου της Τόλη Βοσκόπουλου. Πληροφορίες του ANTINEWS αναφέρουν ότι οι εκδότες έχουν κινηθεί προς την κυβέρνηση σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις:
Η μια αφορά στην αποδοχή πρόσκλησης από ορισμένους (μικρομεσαίους) εκδότες για ενημέρωση περί των μέτρων του ΔΝΤ για εξωραϊσμό προς τα έξω των επιπτώσεων προς τον ελληνικό λαό.
Η δεύτερη αφορά στην ατελέσφορη προσπάθεια των μεγάλων, που ενοχλήθηκαν σφόδρα με την προηγούμενη κίνηση, να συναντήσουν τον υπουργό Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα μέτρα βιωσιμότητας της ελληνικής οικονομίας. Κύρια επιδίωξή τους ήταν να αποσυρθεί η επίμαχη διάταξη για το 20% πράγμα που φυσικά δεν έγινε…
Ο ισχυρός άνδρας του ΔΟΛ Στ. Ψυχάρης έκανε αλλαγές στη σκακιέρα και τοποθέτησε επί τούτου προ 6 μηνών τον Π. Καψή στο «Βήμα» προκειμένου να σπεκουλάρει στη φιλία του νέου διευθυντή της εφημερίδας με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου. Με αυτή την κίνηση –επιχείρησε να θέσει τον πρωθυπουργό προ των ευθυνών του σε περίπτωση που δεν είχε την πρόθεση να υποστηρίξει την εφημερίδα που χάνει καθημερινά δυνάμεις από την κυκλοφορία της.
Ο Στ.Ψυχάρης δεν στάθηκε εκεί. Συνέχισε τα παιχνίδια του μέσα από τις σελίδες, τα άρθρα και τα ρεπορτάζ των Νέων και του Βήματος προκειμένου να εξασφαλίσει δάνειο αξίας 100 εκ. ευρώ από την Εθνική Τράπεζα. Μάλιστα πηγές από το Μαξίμου ανέφεραν ότι ο κληρονόμος του Χρ.Λαμπράκη είχε συνομιλήσει για το συγκεκριμένο θέμα, μέχρι και με τον Γιώργο Παπανδρέου αλλά και με υπουργούς που μπορούν να επηρεάσουν προς την θετική κατεύθυνση της Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας (Πάγκαλος, Παμπούκης, Παπακωνσταντίνου). Σε αντάλλαγμα θα παρέσχε υποστήριξη στον υπουργό Οικονομίας, τόσο το «Βήμα» και τα «Νέα», όσο και το «Mega».
Η Κυβέρνηση γνωρίζει ότι όλα τα ΜΜΕ λόγω συσσωρευμένων χρεών και μειωμένων εσόδων από τη διαφήμιση, αντιμετωπίζουν οξύτατα οικονομικά προβλήματα. Γι αυτό και αφήνει να διαρρεύσει ότι θα ζητήσει τη διαχείριση της Αττικής οδού από την οικογένεια Μπόμπολα. Όμως παράλληλα έχει επιλέξει να μην έχουν οι εκδότες έναν σταθερό και αποκλειστικό συνομιλητή για τα media καθώς στην υπόθεση και την περιπέτεια των ΜΜΕ εμπλέκονται διάφοροι υπουργοί (Ραγκούσης, Παμπούκης, Πεταλωτής, Γερουλάνος). Παράλληλα εκκρεμεί :
- Η αδειοδότηση των ραδιοφωνικών σταθμών. Το προσωρινό καθεστώς λειτουργίας λήγει στις 31.12.2009
- Η μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση. Ως σήμερα εκπέμπει η ΕΡΤ και η Digea μόνο στο Ξυλόκαστρο.
- Η ενσωμάτωση της νέας ευρωπαϊκής Τηλεοπτικής Οδηγίας που αλλάζει τους κανόνες σε διαφήμιση στην ελληνική νομοθεσία
- Η κατοχύρωση των ηλεκτρονικών ΜΜΕ ως ενημερωτικά Μέσα και η θεσμοθέτηση κανόνων για την απασχόληση και την ασφάλιση εργαζομένων σε αυτά.
- Η αντιμετώπιση των συμβασιούχων εργαζομένων στα δημόσια ΜΜΕ.
- Η Ρύθμιση των αρμοδιοτήτων ΕΣΡ-ΕΕΤΤ
- Η ρύθμιση της ροής της κρατικής διαφήμισης και
- Φυσικά η αντιμετώπιση της διαπλοκής
Δευτ. 24 Μαι 2010, 20:44
http://www.antinews.gr/?p=47135

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου