Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

Tρεις νεκροί και εμπρησμοί κτιρίων στην Αθήνα

Δεύτερες σκέψεις προκαλούν
τα δραματικά γεγονότα

Με τον θάνατο τριών ανθρώπων –που μετέδωσαν τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης- σφραγίστηκε η πρώτη μεγάλη διαμαρτυρία του κόσμου στην Αθήνα εναντίον των αυστηρών μέτρων λιτότητας που εξήγγειλε η κυβέρνηση μετά από υπόδειξη του ΔΝΤ και της ΕΕ.
Όπως ανακοινώθηκε από την πυροσβεστική, τρία πτώματα βρέθηκαν μέσα σε τράπεζα, από πυρκαγιά που προκλήθηκε από ρίψη "βομβών μολότοφ".
Οι νεκροί εντοπίστηκαν μέσα στο υποκατάστημα της Marfin, στην οδό Σταδίου 23, μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε από ρίψη μολότοφ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι βρήκαν φρικτό θάνατο από ασφυξία στις σκάλες του δευτέρου ορόφου.
Οι ταραχές ξέσπασαν όταν ομάδα διαδηλωτών προσπάθησε να εισβάλει στη Βουλή, από τις σκάλες του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του BBC, ..."όλοι θεωρούσαν πως η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να περάσει το νομοσχέδιο με τα μέτρα λιτότητας. Αλλά εκείνο που δεν πρέπει να ξεχνάμε για τους Έλληνες είναι ότι έχουν ένα ξεκάθαρο παρελθόν αντίστασης. Που είχε ορθωθεί κατά την διάρκεια της δικτατορίας περίπου πριν 40 χρόνια. Βγαίνουν στους δρόμους και είναι στο DNA τους να αγωνίζονται. Αυτό που παρακολουθούμε αυτή τη στιγμή είναι μια ισχυρότατη πολυπληθέστατη λαϊκή διαμαρτυρία. Κατά πόσο θα εξελιχθεί σε γενικότερη εξέγερση, είναι μια άλλη υπόθεση. Ο κόσμος όμως προσπαθούσε να ανέβει τις σκάλες και να εισβάλει στη Βουλή..."

Η ΕΣΗΕΑ
Ύστερα από παρέμβαση συντακτών από εφημερίδες και ραδιοτηλεοπτικά Μέσα, στον πρώην αντιπρόεδρο Δημήτρη Τσαλαπάτη ο οποίος είχε ενημερώσει τον πρόεδρο Πάνο Σόμπολο και τη σύμφωνη γνώμη του Γώργου Βλαβιανού και παρά τις αντιρρήσεις εκπροσώπων των "αριστερών" παρατάξεων, αποφασίστηκε να μεταδοθούν έκτακτα δελτία ειδήσεων. Χαρακτηριστικό είναι ότι η ΠΟΕΣΥ που έχει κηρύξει την απεργία, είχε κλειστά τα γραφεία της και μόλις στις 16:05 εμφανίστηκε ο φερόμενος ως πρόεδρος Σταμάτης Νικολόπουλος (συντάκτης της Ελευθεροτυπίας) και ενώ συντάκτες από εφημερίδες και Ραδιοτηλεοπτικά αλλά και πολίτες διαμαρτύρονταν κατά των δημοσιογράφων γιατί δεν δείχνουν οι τηλεοράσεις και δεν μεταδίδουν τα ραδιόφωνα την έκρυθμη κατάσταση αλλά και την απόφαση των δημοσιογράφων να απεργήσουν.
Η απόφαση για την 24ωρη απεργία δεν ελήφθη από τις Ενώσεις Συντακτών, αλλά "δια περιφοράς", με υπόδειξη της συνδικαλιστικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, που εκπροσωπεί ο γενικός γραμματέας της ΕΣΗΕΑ, Αντώνης Νταβανέλος και μέλη του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ την περασμένη Πέμπτη, ερήμην των ΔΣ των άλλων Ενώσεων Συντακτών.
Η πρόταση του τέως αντιπροέδρου της ΕΣΗΕΑ και της ΚΕΔ ήταν σήμερα να μεταδοθούν οι εκδηλώσεις κανονικά και να κυκλοφορήσουν οι εφημερίδες αύριο. Η απεργία στην ενημέρωση θα έπρεπε να είναι 48ωρη και να αφορά στις εφημερίδες του Σαββατοκύριακου και βέβαια ραδιόφωνα και τηλεοράσεις που να παίζουν ΜΑΥΡΟ. Ούτε σήριαλ ούτε διαφημίσεις.
Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, αποφάσισε μετά από τα δραματικά γεγονότα, να τερματίσει την απεργία στα Μέσα.
Το εντυπωσιακό είναι πως παρά τις επισημάνσεις που είχαν γίνει στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, χτες, ο γενικός γραμματέας έδωσε άδεια σε όλο το προσωπικό της Ένωσης για να μη χάσουν το μεροκάματό τους και σήμερα στα γραφεία είχαν παραμείνει τέσσερα άτομα, τα οποία μετά τα πρωτοφανή επεισόδια και τα δακρυγόνα υποχρεώθηκαν να φύγουν.
Παραίτηση Δ. Τσαλαπάτη
Την παραίτησή του από το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ έθεσε στη διάθεση της Γενικής Συνέλευσης ο πρώην αντιπρόεδρος του ΔΣ Δημήτρης Ι. Τσαλαπάτης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πραγματοποίηση απεργίας σε μια τέτοια μέρα και την καθυστέρηση της αναστολής της με αποτέλεσμα να ευτελίζεται ο ρόλος των δημοσιογράφων και της ενημέρωσης. Την ώρα που ο κόσμος βρίσκεται στους δρόμους είναι ηθικά απαράδεκτο να πνίγεται η φωνή του λαού από τους δημοσιογράφους επειδή έτσι προστάζουν κάποια κόμματα στα στελέχη τους.
"Ρεπορταζ ΣΤΥΞ" -  http://www.styx.gr/index.cfm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου