Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

            Το μνημόνιο στο εδώλιο
Τα νομικά και πολιτικά επιχειρήματα της κυβέρνησης προκειμένου να πείσει τους δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας ότι λόγοι υπέρτερου δημόσιου συμφέροντος επέβαλαν το μνημόνιο και τις περικοπές μισθών και συντάξεων στους δημόσιους υπαλλήλους καθώς και ότι τηρήθηκαν πλήρως οι αρχές της αναλογικότητας και της αναγκαιότητας αποκαλύπτει σήμερα η «Κ.Ε.».
Περιέχονται σε έγγραφο του υπουργείου Εργασίας προς το ανώτατο δικαστήριο, που έφτασε ακριβώς την παραμονή της προηγούμενης δικασίμου και οδήγησε σε αναγκαστική αναβολή της συζήτησης της προσφυγής κατά του μνημονίου, για τις 23 Νοεμβρίου.
Στο έγγραφο γίνεται λόγος για έκτακτη και απρόβλεπτη ανάγκη της εθνικής οικονομίας, ενώ το υπερβολικό έλλειμμα συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τη συνεχή διόγκωση των κρατικών δαπανών για τα ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίες και επέβαλαν ως απολύτως αναγκαίες τις περικοπές συντάξεων και επιδομάτων.
Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «στη ραγδαία επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας συνέβαλε σημαντικά και η μεγάλη αύξηση των δαπανών για τη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης και την κάλυψη του αυξανόμενου ελλείμματος».
Η διόγκωση των ασφαλιστικών δαπανών αποδίδεται στη «γήρανση του πληθυσμού» και «την αλματώδη αύξηση του προσδόκιμου ζωής των Ελλήνων και των Ελληνίδων, το οποίο ανέτρεψε την αναλογική σχέση εργαζομένων-συνταξιούχων και «διπλασίασε τον μέσο χρόνο καταβολής της εκάστοτε σύνταξης».
http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=17/10/2010&c=politikh
ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΘΕΜΑ
http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=17/10/2010&id=214301


           Αντι-μνημονιακή πλειοψηφία


Τα αποτελέσματα της πανελλαδικής μέτρησης της PULSE που δημοσιεύει ο Τύπος της Κυριακής, ενόψει των δημοτικών, περιφερειακών εκλογών της 7ης Νοεμβρίου, αποτυπώνουν ξεκάθαρα, στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία, τη δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι στην πολιτική του μνημονίου της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που πλήττει κυρίως τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα.
Τα μηνύματα από τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι, πρώτον, επιβεβαιώνεται με τον πλέον εμφαντικό τρόπο η συγκρότηση ενός «αντιμνημονιακού μπλοκ» πλειοψηφίας κατά των σκληρών μέτρων που επέβαλε η συμφωνία της κυβέρνησης με την περιώνυμη τρόϊκα. Είναι χαρακτηριστικό ότι επτά στους δέκα ερωτηθέντες απαντούν ότι υπήρχε τρόπος να αποφύγει η χώρα μας την προσφυγή στην τρόϊκα και στο μηχανισμό του μνημονίου, ενώ μόλις ένας στους δέκα θεωρεί ότι δεν υπήρχε άλλος τρόπος.
Και, δεύτερον, ότι επιδοκιμάζεται η στάση πολιτικών δυνάμεων και ανεξάρτητων υποψηφίων κατά της πολιτικής του μνημονίου και αποδοκιμάζεται η κυβερνητική πολιτική. Αφενός στο πρόσωπο υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ, με πλέον χαρακτηριστική την περίπτωση Σγουρού στην Αττική, ο οποίος έχει περιέλθει σε εξαιρετικά δυσχερή θέση και, κάτω από ορισμένες συνθήκες, μπορεί να βρεθεί ακόμη και εκτός β΄γύρου. Και, αφετέρου, απευθείας στην πρόθεση ψήφου σε εθνικό επίπεδο, όπου η ψαλίδα της διαφοράς μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, μόλις ένα χρόνο μετά τις εκλογές, κλείνει. Αργά μεν, αλλά σταθερά.
Τα αποτελέσματα των επικείμενων αυτοδιοικητικών εκλογών αναμένεται να καθορίσουν σε σημαντικό βαθμό και τις πολιτικές εξελίξεις. Εφόσον τα εξαγόμενα των δημοσκοπήσεων επιβεβαιωθούν και στην κάλπη του Νοεμβρίου, το πολιτικό σκηνικό δεν μπορεί να παραμείνει ίδιο από την επομένη των εκλογών. Η επιτυχία των αντιμνημονιακών συνδυασμών θα προσφέρει έμπρακτη επιβράβευση από τον ελληνικό λαό της πολιτικής στάσης των δυνάμεων που αντιπαρατέθηκαν στο μνημόνιο, την τρόϊκα και τα ακραία μέτρα Παπακωνσταντίνου, και, παράλληλα, θα αποτελέσει άμεση αποδοκιμασία της κυβέρνησης Παπανδρέου και των τραγικών για τη χώρα και τους πολίτες επιλογών της.
Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2010, 12:01

http://www.e-typos.com/content.aspx?cid=13834&catid=7

Συντριπτικές οι κοινωνικές συνέπειες του Μνημονίου


Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία από την πρώτη έρευνα για τις κοινωνικές συνέπειες του Μνημονίου Συνεργασίας με την τρόικα των δανειστών της Ελλάδας, που πραγματοποίησε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
 Σύμφωνα με την έρευνα, ο ένας στους έντεκα κατοίκους του νομού Αττικής ζει σε συνθήκες ανέχειας και πλέον στρέφεται σε συσσίτια για να επιβιώσει. Παράλληλα, όπως αποκαλύπτει το σημερινό Έθνος, πάνω από το 30% των κατοίκων της Αττικής αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.
Από τα στοιχεία της έρευνας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που βασίστηκε σε απαντήσεις 1.200 κατοίκων της Αττικής, συνάγεται ότι ένας στους 11 κατοίκους του νομού άνω των 18 ετών, ή αναλογικά σχεδόν 400.000 άνθρωποι, ζουν στην ανέχεια και στρέφονται συχνά για βοήθεια σε ιδρύματα κοινωνικής μέριμνας, σε εκκλησίες ή σε δημόσιες υπηρεσίες αλληλεγγύης (σ.σ. συσσίτια δήμων, κοινωνικά παντοπωλεία, δωρεάν παροχές σε είδος, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κ.ά.).
Παράλληλα, ενώ η οικογένεια επιφορτίζεται με όλο και μεγαλύτερα οικονομικά βάρη -με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οι ηλικίες 45-59 ετών- σχεδόν 4 στους 10 πολίτες απευθύνονται συχνά για οικονομική βοήθεια εκτός του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος, ενώ περίπου 800.000 άτομα (17%) έχουν στραφεί στην «ανταλλακτική οικονομία» και στην αλληλοϋποστήριξη. Ο ίδιος αριθμός πολιτών έχει αναγκαστεί να ξεπουλήσει το τελευταίο διάστημα οικογενειακά κειμήλια προκειμένου να τα βγάλει πέρα.
Από τη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε υπό την εποπτεία του προέδρου του τμήματος Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου, Επαμεινώνδα Ε. Πανά, γίνεται σαφές ότι η οικονομική κρίση προκαλεί μεγάλες αλλαγές στον τρόπο ζωής και στις καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων, ενώ σταδιακά μεταλλάσσεται σε κοινωνική κρίση με θύματα τις πιο ευάλωτες ομάδες. Οπως προκύπτει από την έρευνα, περισσότεροι από 7 στους 10 έχουν στραφεί πλέον στο σπιτικό φαγητό για να εξοικονομήσουν χρήματα. Περισσότερο έχουν στραφεί στο σπιτικό φαγητό οι ερωτηθέντες ηλικίας 45-59 ετών (52% απάντησαν: σε συνεχή βάση) ενώ λιγότεροι οι νεότεροι (34%).
Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι περισσότεροι πολίτες πλέον ξοδεύουν λιγότερα για ψώνια και για τρόφιμα, υποκατέστησαν με φτηνότερα προϊόντα αυτά στο καθημερινό τραπέζι τους, σταμάτησαν να βγαίνουν για ψυχαγωγία ενώ άρχισαν να μετακινούνται περισσότερο με τα δημόσια μέσα μεταφοράς, για να αποφύγουν τα έξοδα των καυσίμων. Το «έξω» έχει περιοριστεί δραστικά καθώς πάνω από το 54% απαντούν ότι μένουν συνεχώς μέσα, ενώ συνολικά το 77% των πολιτών επιλέγει να μη βγει έξω για να μην ξοδέψει χρήματα. Οι μισοί εργαζόμενοι, οι μισοί άνεργοι και πάνω από το 70% των νοικοκυρών απάντησαν ότι δεν βγαίνουν πλέον από το σπίτι. Σχεδόν 9 στους 10 συνταξιούχους απάντησαν ότι μένουν περισσότερο σπίτι για οικονομία.
Πολλοί αναγκάστηκαν να αλλάξουν μόνιμο τρόπο διαμονής ακόμη και να φύγουν στο εξωτερικό, ενώ όλο και περισσότεροι καταφεύγουν στην οικογένεια για οικονομική στήριξη, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ανάγκη πρόσθετης εργασίας για την ενίσχυση του οικογενειακού εισοδήματος. Το 17% των ερωτηθέντων είπε ότι έχει κάποιο μέλος της οικογένειάς του που αποφάσισε να αλλάξει μόνιμο τόπο διαμονής ώστε να αντεπεξέλθει στην οικονομική κρίση.
Σχεδόν 3 στους 10 χρειάζονται (είτε «συνεχώς» είτε «μερικές φορές») να αναζητήσουν οικονομική βοήθεια και εκτός οικογένειας. Το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 20% για τους νεότερους, το 33% για τα άτομα ηλικίας από 30 έως 59 ετών, ενώ είναι χαμηλότερο (25,4%) για τους άνω των 60 ετών. Τη μεγαλύτερη ανάγκη για οικονομική στήριξη από φίλους, γνωστούς ή άλλες πηγές φαίνεται μάλιστα να την έχουν οι εργαζόμενοι (50%) και οι άεργοι.
Η μεγάλη πλειονότητα πάντως (77%) απάντησε αρνητικά στο ερώτημα αν χρειάστηκε να απευθυνθεί για οικονομική βοήθεια σε κάποια υπηρεσία του Δημοσίου, σε εκκλησίες ή σε ιδρύματα κοινωνικής μέριμνας. Σε τόσο δεινή θέση βρίσκεται το 8,7% των ερωτηθέντων (σε συνεχή βάση, αρκετές φορές και ελάχιστες φορές), ωστόσο συνολικά το 23% που το «σκέφτεται» ή καταφεύγει σ' αυτή τη λύση.
Η έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου έγινε τηλεφωνικά στην Αττική από τις 20 έως τις 27 Σεπτεμβρίου σε δείγμα 1.200 ατόμων, ηλικίας από 18 ετών και πάνω. Ρωτήθηκαν εργαζόμενοι, άνεργοι, επιχειρηματίες αγρότες, φοιτητές, συνταξιούχοι και μη εργαζόμενοι. Οι περισσότεροι χαρακτήρισαν την οικονομική τους κατάσταση δύσκολη (42,9%) και πολύ δύσκολη (33,7%), το 14,6% «ανεκτή», ενώ μόλις το 8,8% απάντησε ότι η κατάστασή του ήταν άνετη και πολύ άνετη.
Αδυνατούμε να πληρώσουμε τους λογαριασμούς
Αδυνατεί να πληρώσει το ηλεκτρικό ρεύμα το 31,18% των Αθηναίων και το 27,62% των καταναλωτών σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύει το Έθνος. Παράλληλα, στον ΟΤΕ εκτιμάται πως οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί ξεπερνούν τις 500.000 ενώ θεαματικές αυξήσεις καταγράφονται στους απλήρωτους λογαριασμούς της ΕΥΔΑΠ. Σημειώνεται πως από τον Ιανουάριο το ηλεκτρικό ρεύμα αναμένεται να αυξηθεί κατά 13.7% τουλάχιστον.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας του Έθνους προκύπτει ότι:
■Το 27,62% του ποσού των λογαριασμών της ΔΕΗ δεν εξοφλήθηκε τον φετινό Ιούνιο, ενώ τον αντίστοιχο μήνα του 2009 το ποσοστό ήταν 19,9%.
■Συνολικά το ύψος των ανεξόφλητων χρεών των καταναλωτών (χαμηλή και μέση τάση) στη ΔΕΗ τον φετινό Ιούνιο ανερχόταν σε 373.701.936 ευρώ, επί του συνολικού ποσού του 1.352.985.297,23 ευρώ των λογαριασμών που εκδόθηκαν.
■Το ποσοστό των ανεξόφλητων λογαριασμών της δεκαετίας 1988-1999 ανερχόταν μόλις στο 5% επί του συνόλου των εκδοθέντων.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πηγές: Ελευθεροτυπία, Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου