Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Τούρκεψαν κάποιοι ιεράρχες εθελοντικά, αλλά στα μουλωχτά
Βρε, πως αλλάζουν οι καιροί…
Ο «καλός φίλος» της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν, διαβεβαίωσε, πως οι «τουρκοποιήσεις (Ελλήνων;) μητροπολιτών, βρίσκεται σε καλό δρόμο…».
Μια ακόμα είδηση που πέρασε ασχολίαστη στο κουβάρι των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Για την ιστορία όμως, το Φερμάνι του 1862, το οποίο διέπει τη λειτουργία του Οικουμενικού Πατριαρχείου σήμερα, επιβάλλει ο Πατριάρχης να είναι γεννημένος Τούρκος και ο πατέρας του επίσης να είναι γεννημένος Τούρκος.
Το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης, που βλέπει προβλήματα στην διαδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη, λόγω έλλειψης Τούρκων μητροπολιτών, υποστηρίζει ότι «η εξέλιξη αυτή (σ.σ. της τουρκοποίησης των Ιεραρχών) είναι εξαιρετικά σημαντική για την αντιμετώπιση του προβλήματος, μια και η Άγκυρα θέτει ως προϋπόθεση ο εκάστοτε Πατριάρχης να είναι κάτοχος της τουρκικής υπηκοότητας».
Άραγε έχουν αλλάξει οι Κανονισμοί και το Φερμάνι του 1862 που διέπουν την ύπαρξη και λειτουργία του «οικουμενικού» Πατριαρχείου σήμερα; Ή η υπόθεση όλη δεν είναι παρά μια ακόμα νίκη της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής; Εθελοντικά τουρκοποιούνται Έλληνες ιεράρχες, ενώ κάποτε άλλοι πατριώτες, μαρτύρησαν και αγιοποιήθηκαν για να μην τουρκέψουν…
Ο κ. Βαρθολομαίος, εφόσον πιστεύει ότι ηγείται της ελληνικής ορθοδόξου εκκλησίας, έπρεπε να κάνει προσπάθειες να ελληνοποιήσει τους ιεράρχες και τον εαυτό του. Να τους τουρκοποιήσει ήθελε και ο Αλή Πασάς!
Το θέμα της χορήγησης χορήγησης τουρκικής υπηκοότητας στους Ιεράρχες του Θρόνου (σ.σ. Ιεράρχες Απόδημου Ελληνισμού και Ιεράρχες Νέων Χωρών) από το εξωτερικό είχε τεθεί κατά την συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ι. Μονή Αγίου Γεωργίου Κουδουνά, στην Πρίγκηπο τον Αύγουστο του 2009.
Μέχρι σήμερα περισσότεροι από 20 Ιεράρχες του Πατριαρχείου από όλο τον κόσμο υπέβαλαν αίτηση και τα σχετικά δικαιολογητικά στις αρμόδιες υπηρεσίες. 14 Ιεράρχες ήδη έλαβαν την τουρκική υπηκοότητα ενώ δεν εγκρίθηκε η αίτηση του Αυστρίας κ. Μιχαήλ.
Οι 14 Ορθόδοξοι Μητροπολίτες που έγιναν ...Τούρκοι είναι:
Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας. Δαρδανελλίων κ. Νικήτας. Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος. Ιταλίας και Μελίτης κ. Γεννάδιος. Καρπάθου και Κάσου κ. Αμβρόσιος. Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος. Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ. Μιλήτου κ. Απόστολος. Μπουένος Άϊρες κ. Ταράσιος. Νέας Ζηλανδίας κ. Αμφιλόχιος. Πέτρας και Χερρονήσου κ. Νεκτάριος. Πισιδίας κ. Σωτήριος. Προικοννήσου κ. Ιωσήφ και Σύμης κ. Χρυσόστομος.

Αναπάντητο εξακολουθεί να μένει από το «οικουμενικό» Πατριαρχείο το ερώτημα που είχε υποβάλλει το «Κ» στις 12 Οκτωβρίου 2010, δηλαδή δύο μέρες πριν από την επίσημα αναγγελία της τουρκικής κυβέρνησης για την τουρκοποίηση των 14ων Ιεραρχών, αναφορικά με το εάν είναι αλήθεια ή όχι ότι οι Κανονισμοί και το Φερμάνι του 1862, το οποίο διέπει τη λειτουργία του Πατριαρχείου σήμερα, επιβάλλει ο Πατριάρχης να είναι γεννημένος Τούρκος και ο πατέρας του επίσης να είναι γεννημένος Τούρκος.
Όσο τηρεί ειδήμονα σιωπή το Πατριαρχείο, τόσο επιβεβαιώνεται ότι ο κ. Βαρθολομαίος συνειδητά εξαπάτησε τους Ιεράρχες των Επαρχιών του τάζοντάς τους «φύκια για μεταξωτές κορδέλες».(www.kalami.net)
Θέλουμε να ρωτήσουμε ιδιαίτερα, τον Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέα, Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιο και τον Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιο τι θα πουν στους πιστούς στον χώρο που ιερουργούν για τους Κρητικούς Αγίους -τον αξιοσέβαστο ράφτη Ηρακλείου Κρήτης Μύρωνα (*), που αγιοποιήθηκε επειδή μαρτύρησε στα χέρια των Τούρκων κατακτητών, επειδή δεν θέλησε να τουρκέψει… Ή, αν θα πάνε να λειτουργήσουν στην κεντρικότερη εκκλησία του Ρεθύμνου των «Τεσσάρων Μαρτύρων», προς τιμήν των τεσσάρων πατριωτών που αγιοποιήθηκαν για τον ίδιο λόγο…
Και τι έχουν να πουν για τους χιλιάδες Τουρκοκρητικούς, που εκδιώχθηκαν από τις εστίες τους μετά την απελευθέρωση της Κρήτης, επειδή είχαν τουρκοποιηθεί για να επιζήσουν…
Βρε, πως αλλάζουν οι καιροί…
ΥΓ. Τι έχει να πει για όλα αυτά ο κ. Άνθιμος; Επειδή ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, ποιεί τη νήσσα περί τα πολιτικά
----
(*) Τρεις αγίους Μύρωνες διαθέτει η Ορθόδοξη Εκκλησία: Τον ασκητή-επίσκοπο Κρήτης, άγιο Μύρωνα, του χωρίου που πήρε το όνομά του (όπου αρχαία Ραύκος), τον επίσης κρητικής καταγωγής, που μαρτύρησε επί αύτοκράτορα Δέκιου, το 250 μ.Χ. και τον Κατρινό ράφτη που μαρτύρησε στις 20 Μαρτίου 1793 στο Ηράκλειο της Κρήτης από τους Τούρκους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου