Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

              Η ΕΣΗΕΑ δεν δίνει στη δημοσιότητα
          τη λίστα των δημοσιογράφων στο Δημόσιo
Η λίστα με τα ονόματα των δημοσιογράφων που απασχολούνται στο Δημόσιο εστάλη στην ΕΣΗΕΑ. Όμως δεν δημοσιεύεται! Μέσα στην κοσμοχαλασιά της περασμένης εβδομάδας, το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε να μη δημοσιεύσει τη σχετική λίστα, επικαλούμενο την εκδίκαση της προσφυγής στο ΣτΕ επί του προστίμου των 10.000 ευρώ που της είχε επιβάλει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.
Κατά τη συζήτηση υπήρξε τουλάχιστον ένα μέλος που δήλωσε πως θα επαναφέρει το θέμα αφού γίνει η ακρόαση στο ΣτΕ. Όλα αυτά ενώ η ανεργία σαρώνει τον κλάδο, με ορισμένους όμως να έχουν την αίσθηση της ασφάλειας εφόσον έχουν μόνιμη θέση στο Δημόσιο.
Σε πολιτικό επίπεδο, σε αντίθεση με τις διακηρύξεις για «διαύγεια» και αυτόματη ανάρτηση των διοικητικών αποφάσεων στο internet, η λίστα των ονομάτων των δημοσιογράφων που εργάζονται στο Δημόσιο εστάλη στην ΕΣΗΕΑ, στην οποία πέταξαν το μπαλάκι. Η λίστα περιλαμβάνει μόνο τη μία εργασία των απασχολούμενων στο Δημόσιο, καθώς -όπως αναφέρουν οι πληροφορίες- κανείς δεν έχει συμπληρώσει το πεδίο με τη δεύτερη απασχόληση, και χαρακτηρίζεται μάλλον ελλιπής. Είναι η δεύτερη φορά που μια κυβέρνηση στέλνει τα δεδομένα στην ΕΣΗΕΑ, μετά την απόφαση του Θόδωρου Ρουσόπουλου το 2005. Η ΕΣΗΕΑ δημοσίευσε τότε τα στοιχεία και, παρότι δεν αναφέρονταν οι αμοιβές, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων τής επέβαλε πρόστιμο.
Την Τρίτη 12 Οκτωβρίου συζητείται στο ΣτΕ η προσφυγή της ΕΣΗΕΑ κατά της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για το πρόστιμο που της επέβαλε επί της δημοσίευσης της λίστας των εργαζομένων στο Δημόσιο. Στην αίτηση ακύρωσης προς το ΣτΕ η ΕΣΗΕΑ αναφέρει πως «δεν παρέβη καμία διάταξη του ν. 2472 / 1997», αλλά αντίθετα «επεδίωξε με τη δημοσίευση, όπως είχε υποχρέωση από το καταστατικό της (άρθρο 2), να προστατεύσει και τα ηθικά συμφέροντα των μελών της, να αποκρούσει τις κατηγορίες και να υπερασπιστεί τα μέλη της που εργάζονται στον δημόσιο τομέα». «Όφειλε», σημειώνει, «να αποκαταστήσει την πλήρη διαφάνεια στις σχέσεις των μελών της με το Δημόσιο προς το συμφέρον της ενημέρωσης του πολίτη».
http://www.paron.gr/v3/new.php?id=59409&colid=&catid=28&dt=2010-10-03 0:0:0

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΠΟΠΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

Απαράδεκτο φαινόμενο αποτελεί η εμφάνιση δημοσιογράφων, κυρίως σε ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης, ως οιονεί κυβερνητικών εκπροσώπων.
Το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ, θεωρεί ότι πρωταρχικό καθήκον είναι η αντικειμενική ενημέρωση, ο πλουραλισμός στην παρουσίαση θέσεων και απόψεων και ο σεβασμός στην είδηση, ώστε να μην εμφανίζεται ο δημοσιογράφος ως φερέφωνο, προκαλώντας την αγανάκτηση του κοινωνικού συνόλου.
1 Οκτωβρίου 2010
Το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας
                της ΕΣΗΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου