Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Πιο δεξιά η Ε.Ε.

Θέλουν να κάνουν τη Λισσαβώνα να μιλάει Γερμανικά!


Η κρίση που έχει τραντάξει τη διεθνή οικονομία και απειλεί με νέα επάλληλα κύματα εκλαμβάνεται από τις κυρίαρχες ευρωπαϊκές ελίτ ως ευκαιρία για επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων και για μετακύλιση των βαρών στους ασθενέστερους οικονομικά πολίτες, αλλά και τις ασθενέστερες χώρες.
Η Σύνοδος Κορυφής, χθες και προχθές, επιβεβαίωσε την τάση αυτή. Και προκάλεσε απογοήτευση και ανησυχία για τον τρόπο που σκέφτονται και την πολιτική που επιμένουν να ακολουθούν οι μεγάλες χώρες και οι ισχυροί της Ε.Ε. Η επανεμφάνιση του γαλλογερμανικού άξονα δεν λειτουργεί σταθεροποιητικά για την Ε.Ε. Πρόκειται για βραχίονα που εκπροσωπεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου και προωθεί την αντίστροφη αναδιανομή πόρων -από τον ευρωπαϊκό Νότο στον ευρωπαϊκό Βορρά. Με αυτή την έννοια η επιμονή σε ακόμη πιο νεοφιλελεύθερα σχήματα συντελεί στη χαλάρωση της κοινοτικής συνοχής, σε μία περίοδο που η εγκατάλειψη ακόμη και μιας μικρής χώρας στο έλεος της κρίσης και των αγορών προκαλεί ντόμινο εξελίξεων.
Ο γαλλογερμανικός άξονας επιμένει στη διακυβερνητική, δηλαδή χαλαρή και προαιρετική συνδρομή προς τις χώρες που δοκιμάζονται ιδιαίτερα από την κρίση. Καταστρώνει σχέδια, μάλιστα, αυστηρής τιμωρίας για τα άτακτα μέλη. Η προωθούμενη αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισσαβώνας μοιάζει σαν να θέλουν να κάνουν τη Λισσαβώνα να μιλάει γερμανικά!
Μέσα σε αυτό το αρνητικό περιβάλλον, που θα γίνει χειρότερο για χώρες όπως η Ελλάδα, ο Γ. Παπανδρέου πήγε άφωνος και, απλώς, πλασαρίστηκε πίσω από τις αντιδράσεις άλλων χωρών επιδιώκοντας να μας πείσει ότι προέταξε τα στήθη του! Είναι κι αυτό μια ικανότητα...
Το μήνυμα από τη Σύνοδο είναι πως η Ε.Ε. πηγαίνει ακόμη πιο δεξιά. Οι μικρές και μεσαίες χώρες επιβάλλεται να αναζητήσουν κοινές επιδιώξεις και να μη διασπαστούν ως δορυφόροι των μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων. Κυρίως η δύναμη των κυβερνήσεων των αδύναμων χωρών είναι η ενημέρωση και η κινητοποίηση των κοινωνιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου