Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
          ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΔΟΣΕΙΣ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ 2010 ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ 2011
Κάλπες στο '11 και δεκαετή επιτήρηση βλέπουν στο ΔΝΤ
Του ΘΑΝΑΣΗ ΤΣΙΤΣΑ
Σε τροχιά εκλογών θα εισέλθει η χώρα το δεύτερο εξάμηνο του 2011, συνεκτιμούν αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης και του ΔΝΤ, αν η Ελλάδα, εν τω μεταξύ, έχει καταφέρει να πείσει τις αγορές με την εφαρμογή των μέτρων του Μνημονίου και οι δημοσκοπήσεις βρίσκονται σε ικανοποιητικά για την κυβέρνηση επίπεδα.
Η παραπάνω πεποίθηση φέρεται να πηγάζει από τη συνάρτηση αρκετών παραγόντων αλλά και στοιχείων που περιέχονται στο Μνημόνιο. Κατά την «ανάγνωση» που κάνουν κύκλοι του ΔΝΤ, η έχουσα κομματική χροιά θεσμοθέτηση του Συμβουλίου Οικονομικής Σταθερότητας (Financial stabilization board) -προϋπόθεση ήταν τα μέλη του να ομιλούν την ελληνική γλώσσα, για να τοποθετηθούν σ' αυτό άτομα εγνωσμένης, μεν, αξίας, αλλά φιλικά διακείμενα στο κυβερνών κόμμα-, υποδηλώνει ότι μπορεί να επικρατήσουν πολιτικές σκοπιμότητες και κομματικά κριτήρια στην αποτίμηση των δεδομένων συνθηκών της εποχής εκείνης.
Το έτερο στοιχείο της προβλεπόμενης χαμηλής δημοσιονομικής αναπροσαρμογής για το 2011 (1%), κάτι που θα αντανακλάται στον προϋπολογισμό που θα υποβληθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, υποδηλώνει ενισχυτικά την άποψη των πολιτικών ελιγμών.
Εκλογές στην Ελλάδα
Αν δεν είναι βαριές οι απώλειες για το κυβερνών κόμμα στις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου και εφόσον οι δημοσκοπήσεις του προσεχούς Ιουνίου θα εμπεριέχουν αισιόδοξα ευρήματα για το ΠΑΣΟΚ και θα υπάρχει «σχετική» εργασιακή ειρήνη, τότε θεωρείται εξαιρετικά πιθανό ότι θα προκηρυχθούν εκλογές για το φθινόπωρο του 2011. «Αλλιώς θα είναι σαν να θέλουν να αυτοκτονήσουν», είπε χαρακτηριστικά στην «Ε» ανώτατος αξιωματούχος του ΔΝΤ, λόγω του τι έπεται στα χρόνια που θα ακολουθήσουν.
Ο ίδιος σημείωσε ταυτόχρονα την εξαφάνιση από τον πολιτικό χάρτη όλων των μεγάλων κομμάτων σε χώρες όπου έχει πάει το ΔΝΤ (Αργεντινή, Τουρκία κ.ά.) τις τελευταίες 10ετίες, και αυτό λέγεται πως το γνωρίζουν καλά στο κυβερνών κόμμα. Κατά τη σχετική ερμηνεία των εν λόγω κύκλων, ενδεικτικός και ενδιαφέρων ήταν, συνεπώς, ο γρίφος του Γ. Παπακωνσταντίνου απαντώντας σε σχετική ερώτηση «για το αν πιστεύουν ότι με αυτά τα σκληρά μέτρα θα τιμωρηθούν εκλογικά», κατά τη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε το BBC στην έδρα του ΔΝΤ: «Τα αποτελέσματα της πολιτικής μας φαίνονται, γι' αυτό και ο κόσμος θα μας ξαναψηφίσει».
http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=11/10/2010&id=212172

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου