Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Αθήνα, Μόσχα, Πεκίνο

Η Ελλάδα αποτελεί εκ των πραγμάτων μια «φυσική πύλη» προς την Ευρώπη από τον Νότο. ΑΥΤΟ τουλάχιστον οι Ελληνες πολιτικοί, αλλά και ο μέσος πολίτης, το έχουν καταλάβει.
ΟΜΩΣ, η φράση αυτή επαναλαμβάνεται σταθερά κατά περιόδους μάλλον αμήχανα, όταν κρίνεται απαραίτητο να πεισθούν οι διάφοροι ξένοι συνομιλητές για τη σπουδαιότητα και την αναγκαιότητα συνεργασίας με την Ελλάδα.
ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ κυβερνήσεις ενθουσιάζονται πολύ εύκολα από τα οφέλη, που δυνάμει προσφέρει στη χώρα αυτό το φυσικό πλεονέκτημά της, αλλά και το ίδιο εύκολα εγκαταλείπουν την προσπάθεια με την πρώτη δυσκολία που -κατά κανόνα- προέρχεται από άλλους φίλους και συμμάχους «στρατηγικούς εταίρους», που δεν καλοβλέπουν ή δεν τους εξυπηρετεί η συγκεκριμένη ελληνική πολιτική.
ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ της θητείας της κυβέρνησης Καραμανλή υπήρξε ηχηρός ενθουσιασμός για την ιδέα της Ελλάδας ως «ενεργειακής πύλης» στην Ευρώπη για τη Ρωσία. Επισκέψεις Πούτιν και Καραμανλή αντιστοίχως σε Αθήνα και Μόσχα, ισχυροί λόγοι φιλίας, στήριξης και συνεργασίας, μεγαλόπνοα σχέδια για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, τον Σάουθ Στριμ για το αέριο, τους μεγάλους σταθμούς αποθήκευσης κ.λπ.
ΤΟ ΜΕΓΑΛΟΠΝΟΟ αυτό σχέδιο ξέφτισε σιγά σιγά, όταν η Ουάσιγκτον και οι πολυεθνικοί μη ρωσικοί ενεργειακοί κολοσσοί εξέφρασαν με μύριους τρόπους την αντίθεσή τους στην κυβέρνηση Καραμανλή.
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Παπανδρέου βοήθησε αρχικώς στο ξήλωμα του σχεδίου, προβάλλοντας «περιβαλλοντικές ευαισθησίες», που τις χρησιμοποίησε δεόντως στη συνέχεια η Βουλγαρία.
ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ της Κίνας (μετά τις πρώτες άστοχες «εχθρικές» δηλώσεις της για την COSCO), η κυβέρνηση, στη φρενήρη προσπάθειά της να προσελκύσει Fast truck ξένες επενδύσεις στη χώρα, δέχθηκε μετά βαΐων και κλάδων τον γλυκύ, αλλά συγκρατημένο Κινέζο πρωθυπουργό και τον αεικίνητο «κάπτεν» της COSCO.
ΚΑΙ ΝΑ ΣΟΥ πάλι οι αναφορές στην Ελλάδα-πύλη της Ευρώπης κ.λπ., αυτή τη φορά για τις κινεζικές επενδύσεις, το Θριάσιο με τα logistics του, κ.λπ. κ.λπ. Και ας επέμενε ο προσεκτικός πρωθυπουργός της Κίνας ότι το δικό του πρόβλημα είναι να μην πιέσουν οι Ευρωπαίοι τώρα την υπερτίμηση του νομίσματός του, του γουάν, απέναντι στο «ισχυρό» ευρώ.
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ έδειξε ότι σπεύδει εκ των προτέρων να καρπωθεί τις μελλοντικές «επιτυχίες» της ελληνοκινεζικής συνεργασίας.
ΥΠΟΤΙΜΩΝΤΑΣ ενσυνειδήτως δύο πράγματα:
* Δεν γνωρίζει τα αποτελέσματα των επισκέψεων του κ. Ουέν Τζιαμπάο στην Ιταλία και στην Τουρκία.
* Δεν έχει κωπάσει ακόμα ο απόηχος των κινεζικών παραπόνων και πιέσεων (;) για την απόδοση του ΦΠΑ από τις ελληνικές αρχές. Και φαίνεται ότι τα κινέζικα «παράπονα» ήταν πολλά...
Και δεν τη δίνει μόνο του...
Από την ΚΥΡΑ ΑΔΑΜ
http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=210957

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου