Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Εσωκομματικός πόλεμος για το νέο εκλογικό νόμο
KΩΣTA MIXAHΛIΔH

Και μετά τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της 7ης Νοεμβρίου και την αναδιάρθρωση-παράταση στην εξόφληση των δόσεων του μνημονίου, έρχεται ο νέος εκλογικός νόμος! Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες της «Α.τ.Κ.», ο νέος εκλογικός νόμος είναι έτοιμος να κατατεθεί στη Βουλή μόλις ολοκληρωθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2011.
Πρόκειται για έναν εκλογικό νόμο, ο οποίος μπορεί να βασίζεται στο γερμανικό εκλογικό σύστημα, αλλά αναμένεται να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.
Και οι αντιδράσεις δεν θα προέρχονται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά θα είναι κυρίως από
τον εσωκομματικό χώρο του ΠΑΣΟΚ.
Το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης μπορεί να προσπαθούν να καθησυχάσουν τους βουλευτές, εν όψει και των αυτοδιοικητικών εκλογών, αλλά δεν παύουν να φο βούνται μήπως αναζωπυρωθεί η εκλογολογία τους κρίσιμους οικονομικά μήνες!..
Το νέο εκλογικό σύστημα θα βασίζεται στο «γερμανικό», με τις εκλογικές περιφέρειες να χωρίζονται σε μονοεδρικές με σταυρό και σε πολυεδρικές με λίστα, μοντέλο που συναντά μεγάλες αντιδράσεις και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ιπποκράτους, οι οποίες θα επιδιωχθεί να καμφθούν με αλλαγές στο καταστατικό του κόμματος σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες ανάδειξης των υποψήφιων βουλευτών.
Τις αλλαγές, μάλιστα, φέρεται να έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, προκειμένου να αποτινάξει από πάνω του το «πέπλο του «αρχηγοκράτορα». Κι αυτό παρότι μέχρι σήμερα οι κατηγορίες είναι πολλές και από αρκετές κατευθύνσεις.
Ο νέος εκλογικός νόμος θεσμοθετεί λίστα εκλογής για 120 έδρες και σπάσιμο των υφιστάμενων εκλογικών περιφερειών σε 180 μονοεδρικές στους 52 νομούς της επικράτειας, δηλώνει το υπουργείο Εσωτερικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, θα τεθεί υπό διαβούλευση, προκειμένου να διασφαλιστεί η απαιτούμενη αυξημένη πλειοψηφία και να τεθεί σε ισχύ στις επόμενες εθνικές εκλογές. Αποτελεί μια παραλλαγή του «γερμανικού μοντέλου», διατηρεί τα βασικά χαρακτηριστικά του νόμου Σκανδαλίδη, δηλαδή την πριμοδότηση του πρώτου κόμματος με 40 έδρες, σε αντίθεση με το νόμο Παυλόπουλου, που έχει προσαυξήσει το μπόνους κατά 10 έδρες, και το όριο του 3% για την είσοδο των κομμάτων
στη Βουλή.
Θα έχει, επίσης, αποτέλεσμα την επίτευξη αυτοδυναμίας με ποσοστό περί το 40,3%, με σταθερή την αναλογικότητα του 87% των εδρών.
Η μεγάλη «καινοτομία-δυσάρεστη έκπληξη» του νέου νόμου θα είναι η εκλογή με λίστα 120 βουλευτών στις 13 περιφέρειες της χώρας που δημιουργούνται βάσει της μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη».
Οι υπόλοιποι 180 βουλευτές θα εκλέγονται σε μονοεδρικές περιφέρειες, που θα συσταθούν επίσης βάσει του «Καλλικράτη» στους 52 νομούς της χώρας.
Οι εκλογικές περιφέρειες, δηλαδή, χωρίζονται σε μείζονες και σε μονοεδρικές. Στις μείζονες εκλογικές περιφέρειες θα εκλέγονται οι βουλευτές με λίστα και δεν θα χρειάζεται σταυρός προτίμησης. Ο θεσμόςτων βουλευτών Επικρατείας καταργείται, ενώ ο αριθμός των μονοεδρικών που θα συσταθούν σε κάθε νομό θα είναι αριθμητικά το λιγότερο μία και το περισσότερο πέντε.
Αυτό σημαίνει ότι θα σπάσουν οι μεγάλες εκλογικές περιφέρειες σε Αττική και Θεσσαλονίκη με βάση το εκλογικό μέτρο των 50.000 έως 60.000 κατοίκων.
Πληροφορίες θέλουν την απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να υιοθετήσει μια παραλλαγή του γερμανικού μοντέλου να είναι ειλημμένη, αλλά θα περιμένει και τα αποτελέσματα των εκλογών της 7ης Νοεμβρίου. Κι αυτό γιατί θέλει να διερευνήσει τις δυνατότητες για ευρύτερες δυνατές συνεργα-
σίες. Πάντως, δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι, εάν η κυβέρνηση επιμείνει στις απόψεις της, θα υπάρξουν έντονες αντιρρήσεις και αντιδράσεις, με το σκεπτικό ότι ο νέος εκλογικός νόμος διαμορφώνει βουλευτές δύο ταχυτήτων.
Από τη μία θα είναι οι εκλεκτοί του εκάστοτε αρχηγού και των κομματικών επιτελείων και από την άλλη οι βουλευτές που θα τρέχουν και θα κυνηγούν το «σταυρό», προκειμένου να καταφέρουν να εξασφαλίσουν την επανεκλογή τους στην εθνική αντιπροσωπεία. Μελέτη που έχει πραγματοποιήσει ειδικό επιτελείο σε εκλογικά συστήματα 142 χωρών έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως σε καμία απ’ αυτές δεν υπάρχει ακριβώς το ίδιο, αλλά μόνο παρεμφερείς προσεγγίσεις. Και δεν παραλείπει να
τονίσει με έμφαση πως το άριστο εκλογικό σύστημα δεν υπάρχει πουθενά.
Βασική προϋπόθεση αλλά και ζητούμενο για την αξιοκρατική επιλογή των υποψήφιων βουλευτών με λίστα είναι η εσωκομματική δημοκρατία των κομμάτων, αλλά και η πραγματοποίηση βαθιών τομών που θα συνοδευτούν με αλλαγή νοοτροπίας και συμπεριφορών, με τις τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το Μάρτιο του 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου