Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

ΔΙΠΛΑΣΙΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΤΕΡΟΥΣ

  Αύξηση 25% σε θανάτους λόγω ανεργίας
Της ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ
Η ανεργία σκοτώνει... Με αύξηση της θνησιμότητας κατά 20% έως 25% εκτιμούν οι ειδικοί ότι συνδέεται η ανεργία, καθώς συνοδεύεται από ψυχικές διαταραχές, προβλήματα εθισμού αλλά και υιοθέτηση μη υγιεινών συνηθειών (διατροφή χαμηλής ποιότητας, κατανάλωση καπνού και αλκοόλ) που έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και αποτελούν κατ' εξοχήν παράγοντες κινδύνου για μια σειρά από νοσήματα, όπως τα καρδιαγγειακά.
Η απώλεια εισοδήματος συνδέεται και με ψυχικές διαταραχές, προβλήματα εθισμού και υιοθέτηση μη υγιεινών συνηθειών
Πρόσφατες μελέτες δείχνουν πως η αύξηση της ανεργίας, η απώλεια εισοδήματος και άλλες παράμετροι της ύφεσης επιδρούν σημαντικά στην υγεία. Ειδικότερα, διεθνείς μελέτες έχουν δείξει ότι οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης κατανέμονται διαφορετικά στα κοινωνικά στρώματα, με τα άτομα και τις οικογένειες που βρίσκονται σε χαμηλότερη θέση να διατρέχουν δύο φορές μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου και αυξημένης νοσηρότητας, εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων.
Πρόσφατη έρευνα σε 26 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης έδειξε ότι η αύξηση της ανεργίας κατά 1% συνδέεται με παράλληλη αύξηση των αυτοκτονιών κατά 0,79%. Για αύξηση της ανεργίας μεγαλύτερη του 3% και για μεγάλο χρονικό διάστημα, η επίπτωση στη θνησιμότητα από αυτοκτονίες φτάνει έως 4,5%.
Τα παραπάνω επισήμανε ο κοσμήτωρ της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, καθηγητής Οικονομικών Υγείας Γιάννης Κυριόπουλος στην Ιπποκράτειο διάλεξή του, κατά την έναρξη του 16ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Εσωτερικής Παθολογίας, τονίζοντας πάντως πως σε μεγάλο βαθμό οι επιπτώσεις αυτές και οι ειδικότερες διαστάσεις τους παραμένουν αδιευκρίνιστες.
Μιλώντας για τις επιπτώσεις στο Ελληνικό Σύστημα Υγείας, ανέφερε ότι εκτιμάται πως η ζήτηση και η χρήση πρόκειται να αυξηθούν, κυρίως προς τον δημόσιο και ασφαλιστικό τομέα. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνονται, αντίστοιχα, οι πιέσεις για αποδοτικότητα του συστήματος Υγείας.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας, ήδη σημειώνεται μια αύξηση 20% στη χρήση των υπηρεσιών στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ παρατηρείται μια μείωση κατά περίπου 15% στη χρήση των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας, και κυρίως στα ιδιωτικά μαιευτήρια, την οδοντιατρική περίθαλψη και τις χειρουργικές επεμβάσεις στα ιδιωτικά νοσοκομεία.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα ελλείμματα των δημόσιων νοσοκομείων (6,5 δισ.) και των ασφαλιστικών οργανισμών (4,5 δισ.) θα αυξηθούν, ενώ ταυτόχρονα θα ενταθούν οι δυσκολίες στην εξυπηρέτησή τους, ενώ ανάλογα προβλήματα θα αντιμετωπίσει και ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας. *
http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=14/10/2010&id=213382

           Πάνω από 600.000 οι άνεργοι

Στο 12% αναρριχήθηκε ο επίσημος δείκτης της ανεργίας τον Ιούλιο, από 11,6% ένα μήνα πριν και «μόλις» 9,6% τον ίδιο μήνα πέρυσι. Υπενθυμίζεται ότι το δεύτερο τρίμηνο του έτους έφτασε το 1,8%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας οι κυριότερες μεταβολές σε σχέση με τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού είναι οι εξής:
οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 4,2% σε 607.035, από 582.364

οι απασχολούμενοι αυξήθηκαν κατά 0,2% σε 4.439.296, από 4.429.823
οι οικονομικά ανενεργοί πολίτες μειώθηκαν 0,1% κατά σε 4.261.458, από 4.292.452
Σημαντικές είναι οι αποκλίσεις στα στοιχεία ανά περιφέρεια τόσο σε απόλυτα μεγέθη όσο και στην τάση τους να αυξηθούν ή να μειωθούν οι δείκτες της ανεργίας.
Τον Ιούλιο τα μεγαλύτερα ποσοστά καταγράφηκαν σε Στερέα Ελλάδα (14,3% με αύξηση 3,9% σε ένα μήνα), Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (13,4% με μείωση 1,3%) και Δυτική Μακεδονία (13% με μείωση 1,6%) και Αττική (13% με αύξηση 1,9%).
Η καλύτερη κατάσταση στην αγορά εργασίας παρατηρείται στο Νότιο Αιγαίο (5,9% με μείωση 1,2%), Βόρειο Αιγαίο (6,2% με μείωση 2,9%) και Ιόνιο (6,6% με μείωση 4,2%). Και στις τρεις περιπτώσεις η είσοδος στην περίοδο αιχμής για τον τουρισμό είναι άμεσα συνδεδεμένη με την βελτίωση.
Η επιδείνωση των οικονομικών για την μεγάλη πλειοψηφία των νοικοκυριών συνεχίζει να «ροκανίζει» την ψαλίδα μεταξύ γυναικείας και ανδρικής ανεργίας, που πάντως παραμένει μεγάλη, στο 6,3%. Ετσι η ανεργία μεταξύ των ανδρών φτάνει το 9,4% ενώ των γυναικών το 15,7%.
Με την είσοδό τους στην αγορά εργασίας οι νέοι (15 ως 24 ετών) παραμένουν μακριά από την απασχόληση σε ποσοστό 32,6%, ενώ και μέχρι τα 34 η εικόνα είναι χειρότερη του μέσου όρου, με τον σχετικό δείκτη στο 15,4%, για να βελτιωθεί σταδιακά στις επόμενες ηλικιακές ομάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου