Απειλές εξέγερσης στο ΠαΣοΚ
Εντονες διαμαρτυρίες από βουλευτές επειδή όλα τα σημαντικά νομοσχέδια ψηφίστηκαν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος
Αντιμέτωπος με τη μαζική δυσαρέσκεια των βουλευτών θα βρεθεί ο νέος γραμματέας της ΚΟ του ΠαΣοΚ που αναμένεται να εκλεγεί την ερχόμενη Δευτέρα, έναν μήνα μετά τον ανασχηματισμό, που είχε ως συνέπεια να παραμείνει κενή η θέση λόγω της μετακόμισης του κ. Χρ.Παπουτσή στην κυβέρνηση.
Μετά και την ψήφιση του νομοσχεδίου για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, στους κόλπους της ΚΟ κυρίαρχη είναι η αίσθηση ότι οι βουλευτές δεν είδαν την αναβάθμιση του ρόλου τους όπως αυτή είχε εξαγγελθεί και περιγραφεί τις πρώτες ημέρες διακυβέρνησης της χώρας από το ΠαΣοΚ, μετά τις εκλογές του περυσινού Οκτωβρίου. Βασικός παράγων ενόχλησης των βουλευτών της συμπολίτευσης είναι το γεγονός ότι σχεδόν όλα τα κρίσιμα νομοσχέδια μέχρι στιγμής ήλθαν στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, με αποτέλεσμα η ενημέρωσή τους από τους συναρμόδιους υπουργούς (και στις περισσότερες των περιπτώσεων από τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ) να γίνεται με συνοπτικές διαδικασίες. «Πρέπει να δουλέψει διαφορετικά η Κοινοβουλευτική Ομάδα, η κυβέρνηση πρέπει να βρίσκεται σε διαρκή επαφή μαζί της και με τους αρμόδιους εισηγητές των ΚΤΕ,γιατί αυτή η “βιομηχανία του κατεπείγοντος” θα οδηγήσει σε αρνητικά αποτελέσματα και πιθανώς σύντομα» έλεγε χαρακτηριστικά την προηγούμενη εβδομάδα ένα από τα έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη του ΠαΣοΚ, το οποίο είναι μέλος του ΚΤΕ Οικονομικών και έχει ζήσει στο διάστημα των τελευταίων μηνών όλη την ένταση με την οποία πέρασαν από τη Βουλή τα νομοσχέδια του υπουργείου Οικονομικών.
Το ζήτημα ετέθη δημοσίως στη Βουλή από τον κ. Απ. Κακλαμάνη κατά την προχθεσινή συζήτηση του νομοσχεδίου για την περαίωση. «Η κυβέρνηση δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει το κατεπείγονδιότι το κατεπείγον, όταν χρησιμοποιείται, είναι είτε γιατί υπάρχει απόλυτη ανάγκη που πρέπει να είναι κατανοητή από το Σώμα ή όταν θέλει κάτι να κρύψει» τόνισε από το βήμα ο πρώην πρόεδρος της Βουλής. Η απάντηση κυβερνητικών στελεχών στις ανησυχίες αυτές των βουλευτών είναι ότι οι οικονομικές συνθήκες από μόνες τους έχουν επιβάλει τη διαδικασία του κατεπείγοντος, παράλληλα όμως συνεργάτες του Πρωθυπουργού αναγνωρίζουν ότι οι βουλευτές έχουν φτάσει στα όριά τους καθώς τους τελευταίους μήνες εμφανίζονται διαρκώς να ενίστανται σε διάφορα νομοσχέδια ή επί μέρους διατάξεις, τελικά να τα ψηφίζουν και σε κάθε περίπτωση να βρίσκονται εκτεθειμένοι έναντι των ψηφοφόρων τους. Εχοντας υπόψη το πρόβλημα, ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου αναμένεται να απαντήσει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στις ανησυχίες των βουλευτών κατά την ομιλία του προς την ΚΟ του κόμματος, η οποία αναμένεται να συνεδριάσει στις αρχές της εβδομάδας εν όψει της έναρξης των εργασιών της Ολομέλειας της Βουλής.
Μέχρι στιγμής με τη διαδικασία του κατεπείγοντος έχουν ψηφιστεί στη Βουλή: το μνημόνιο, η επιβολή έκτακτων οικονομικών μέτρων και περικοπών μισθών και συντάξεων, η επιβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, η περαίωση και μαζί με αυτήν η τροπολογία για την αυστηροποίηση των διαδικασιών και ποινών για τους οδηγούς φορτηγών που δεν συμμορφώνονται με την επίταξη. «Οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες δεν είναι αυτές που είχαν περιγραφεί και ο ρόλος μας υποβαθμίζεται» λένε σχετικώς βουλευτές της συμπολίτευσης και έχουν διαμηνύσει την ενόχλησή τους στην ηγεσία της κυβέρνησης.
Ο Β. Εξαρχος υποψήφιος γραμματέας ΚΟ
Διαβάστε περισσότερα:
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=357998&dt=02/10/2010#ixzz11CGry05L
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=357998&dt=02/10/2010#ixzz11CGry05L
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου