Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Εμπρηστική επίθεση στο χώρο που θα κτιστεί το τζαμί στο Βοτανικό

Προς ένα εσωτερικό πόλεμο στο κέντρο της Αθύνας φαίνεται ότι οδηγεί η απόφαση της κυβέρνησης να κτιστεί τζαμί στoν Βοτανικό και μάλιστα στο χώρο που ανήκει στις Ένοπλες Δυνάμεις: Όπως αναφέρουν στο defencenet.gr πηγές του υπουργείου Άμυνας, μέσα στη νύχτα στις 02.00 άγνωστοι επιτέθηκαν με εμπρηστικά υλικά στο χώρο όπου πρόκειται να κτιστεί το τζαμί στο Βοτανικό. Πιο συγκεκριμένα έβαλαν φωτιά σε αποθήκες του ΚΣΑΝ (Κεντρικός Σταθμός Αυτοκινήτων Ναυτικού) και προκλήθηκαν σοβαρές καταστροφές. Κινδύνεψε η ζωή ενός ναύτη φρουρού και μιας οικίας η οποία βρίσκεται δίπλα από τις αποθήκες.
Αποδεικνύεται ότι το όλο εγχείρημα ενέχει σοβαρά προβλήματα εσωτερικής ασφάλειας και η απόφαση αυτή θα λειτουργήσει ως μήτρα τεράστιων προβλημάτων καθώς αντίθετα με την πλειοψηφία των πολιτών και το θρησκευτικό αίσθημά τους, επιχειρείται η δημιουργία ενός χώρου λατρείας-πρόκληση στα πιστεύω και τις πεποιθήσεις τους, με όλες τις συνέπειες που έχει μία τέτοια απόφαση.
Η επίθεση στο ΚΣΑΝ που έγινε πριν λίγες ώρες (με μεγάλη δυσκολία κατάφεραν να περιορίσουν αρχικά και εν συνεχεία να σβήσουν τη φωτιά οι πυροσβεστικές δυνάμεις) κάνει εντύπωση γιατί πρόκειται για ένα χώρο αρκετά καλά φυλαγμένο (το Πολεμικό Ναυτικό δεν έχει αποχωρήσει και ουσιαστικά έχει αναλάβει την επιτήρηση του χώρου, εξ αυτού του λόγου και κινδύνεψε ο φρουρός).
Όμως κάθε μέρα δημιουργούνται μικροεπεισόδια με πολίτες που αντιδρούν στην δημιουργία του τζαμιού και αποδοκιμάζονται οι μουφτήδες και οι λοιποί μουσουλμάνοι που μαζί με την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, επισκέπτονται καθημερινά το Βοτανικό για μετρήσεις του χώρου και χωροταξικές μελέτες (θα κατασκευαστεί το μεγαλύτερο τζαμί της Ευρώπης!).
Οπωσδήποτε εκτός από το ενδεχόμενο τον αγανακτισμένων πολιτών που πιθανόν αντιδρούν βίαια σε αυτό που τους επιβλήθηκε βίαια, υπάρχει και το ενδεχόμενο της προβοκάτσιας: Κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος ότι ομάδες πρακτόρων δεν θα επιχειρούν να δημιουργούν προβλήματα στις σχέσεις της Ελλάδας με τα μουσουλμανικά κράτη, αλλά κανείς δεν θα μπορεί να εμποδίσει την σύγκρουση των μουσουλμανικών ομάδων (Σιιτών και Σουνιτών, βασικά) στο κέντρο της Αθήνας. Φοβόμαστε ότι τα προβλήματα τώρα ξεκινούν...
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Η... Αθεμπίγιο των μουσουλμάνων

Εχει τιμηθεί με το Βραβείο Πρίτσκερ, το Νόμπελ των Αρχιτεκτόνων. Τα κτίριά της κοσμούν πολλές από τις μεγαλύτερες πρωτεύουσες στον κόσμο - από τη Γερμανία και την Ισπανία μέχρι το Τόκιο και τις ΗΠΑ. Η Ιρακινή Ζάχα Χαντίντ θεωρείται η καλύτερη γυναίκα αρχιτέκτων στον κόσμο.
Η... Αθεμπίγιο των μουσουλμάνων έχει προσφερθεί να σχεδιάσει το μουσουλμανικό τέμενος της Αθήνας στον Βοτανικό και μάλιστα αμισθί...
Λίγες μέρες μετά τη δημόσια προσευχή στα Προπύλαια και στα άλλα σημεία της Αττικής για το Αΐντ, τη μεγάλη γιορτή των Μουσουλμάνων, που «υπενθύμισε» το πρόβλημα της στέγασης της θρησκείας τους, το θέμα του τζαμιού στην Αττική μπαίνει στην «τελική ευθεία».
Παρά τη ρητορική της ακροδεξιάς περί της μη ανέγερσής του αλλά και τις επιθέσεις των θερμοκέφαλων κατά τη διάρκεια της προσευχής και μετά, που δυναμιτίζουν το ήδη τεταμένο κλίμα στις γειτονιές του κέντρου, το ενδιαφέρον για το τέμενος που θα χτιστεί στα 17 στρέμματα του Ελαιώνα είναι μεγάλο.
Το τζαμί της Αθήνας θεωρείται πρόκληση για κάθε αρχιτέκτονα, ανάμεσά τους και η Ζάχα Χαντίντ, διεθνής μουσουλμάνα μηχανικός και «κορυφή» της αρχιτεκτονικής παγκοσμίως...
Η Ζάχα Χαντίντ γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βαγδάτη. Σπούδασε στο Αμερικανικό Κολέγιο της Βηρυτού μαθηματικές επιστήμες, αλλά τελικά επέλεξε να σπουδάσει ξανά αρχιτεκτονική στο Λονδίνο. Εκεί πραγματοποίησε τα πρώτα της σχέδια, θήτευσε πλάι σε καθηγητές της, καθιερώθηκε ως μία από τις πιο μοντέρνες και εφευρετικές αρχιτεκτόνισσες του κόσμου. Εκεί ζει μέχρι σήμερα...
Πολυταξιδεμένη. Η σεμνή -όπως λένε όλοι όσοι την ξέρουν- ταξιδεύει παντού: διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Τεχνών στη Βιέννη της Αυστρίας, αλλά διαθέτει πλούσιο διδασκαλικό έργο στον τομέα της αρχιτεκτονικής και του σχεδίου - έχει διδάξει ακόμη και στο Χάρβαρντ. «Πετάγεται» για δουλειά στις πέντε ηπείρους...
Στη λίστα των κατασκευών της φιγουράρουν -μεταξύ άλλων- η όπερα της πόλης Γκουανγκτσού στην Κίνα, το Κέντρο Επιστημών στο Βόλφσμπουργκ της Γερμανίας αλλά και η πλατεία Ελευθερίας της Λευκωσίας στην Κύπρο. Εργο της είναι και το κολυμβητικό κέντρο στο Λονδίνο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012. Το 2008 το περιοδικό «Forbes» την κατέταξε ως μία από τις 100 πιο δυναμικές γυναίκες παγκοσμίως - είχε την 69η θέση στην κατάταξη.
Οπως μας ενημερώνει, πάντως, ο πρόεδρος της Μουσουλμανικής Ενωσης Ελλάδος, Ναΐμ Ελ Γαντούρ, «τον Ιανουάριο του 2011 θα πραγματοποιηθεί διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, προκειμένου να επιλεγεί το καλύτερο και συμφερότερο σχέδιο για το τζαμί της Αθήνας. Υποψηφιότητα αναμένεται να καταθέσει και η Ιρακινή Χαντίντ», μας λέει. «Το σημαντικό για εμάς είναι να χτιστεί ένα μουσουλμανικό τέμενος, ώστε να μην επαναληφθούν οι εικόνες που είδαμε προχθές -δρόμοι να κλείνουν, θερμόαιμοι να πετούν αβγά σε αυτούς που προσεύχονταν στην πλατεία», τονίζει.
Η ελληνική Πολιτεία έχει δεσμευτεί ότι το τζαμί, χωρητικότητας 500 ατόμων, θα γίνει με χρήματα του Ελληνικού Δημοσίου και θα διοικείται από επταμελή επιτροπή...
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑhttp://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=42454948

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου