Σε χρόνο ρεκορ διαψεύστηκαν από τις εξελίξεις οι προεκλογικοί ισχυρισμοί του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών ότι με τον Προϋπολογισμό του 2011 δεν θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα που θα θίγουν τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Δεν πέρασε καλά καλά μία εβδομάδα, και οι αρνητικές εξελίξεις στην πορεία υλοποίησης του μνημονίου, που με νύχια και με δόντια κρατούσαν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας οι κ.κ. Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου για να μη «μαυρίσουν» περισσότερο την κυβέρνηση οι ψηφοφόροι στις αυτοδιοικητικές εκλογές, αποκαλύφθηκαν με καταιγιστικούς ρυθμούς.
Ο υπουργός Οικονομικών απέτυχε να ελέγξει το έλλειμμα του φετινού Κρατικού Προϋπολογισμού, το πραγματικό ύψος του οποίου είναι πάνω από το 10% του ΑΕΠ, όσο κι αν προσπαθεί να το… συμπιέσει με λογιστικά τρικ (μεταφορές δαπανών από το 2010 στο 2011 και εσόδων από το 2011 στο 2010). Η εκτίναξη του ελλείμματος δεν θα οφείλεται μόνο στην αναθεώρηση της Eurostat, αλλά και στην αδυναμία του υπουργείου να εισπράξει τα προβλεπόμενα έσοδα.
Τα πρόσθετα μέτρα που χρειάσθηκε να ληφθούν για το 2011 δεν ήταν μόνο 3,4 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή η πρόσθετη διαφορά ελλείμματος που προέκυψε από την αναθεώρηση της Eurostat, αλλά τουλάχιστον 6,7 δισ. ευρώ!
Η «τρόικα» πιέζει εκ νέου για λύσεις-σοκ, όπως οι μαζικές απολύσεις εργαζομένων και οι σημαντικές μειώσεις αποδοχών, σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ! Κι όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να λάβει αυτά τα σκληρά μέτρα, τα οποία «ξόρκιζε» λεκτικά, κατά την προεκλογική περίοδο.
Το βέβαιο είναι ότι, αν δεν ήταν στη μέση οι εκλογές, τα μέτρα αυτά θα είχαν ήδη ληφθεί! Κι όχι μόνο αυτά, αλλά και πολλά άλλα, όπως οι νέες μαζικές αυξήσεις εμμέσων φόρων! Το 2011 θα είναι ακόμη χειρότερο από το 2010. Αλλά τώρα πλέον είναι αργά. Ας όψεται η μεγάλη αποχή!
http://www.politis-gr.com/?p=7505#more-7505Τι υπογράψατε λεβέντες ;
Από το κείμενο του επικαιροποιημένου μνημονίου (συμφωνήθηκε με την τρόικα το καλοκαίρι) :
«Η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Ουσιαστικές νομοθετικές αλλαγές εισήχθησαν τον Ιούλιο και οι οποίες αλλάζουν τη νομοθεσία προστασίας της απασχόλησης και το καθεστώς που διέπει τις απολύσεις, οδηγούν στην αλλαγή του πλαισίου εφαρμογής των κατώτατων μισθών, τη μείωση της αποζημίωσης των υπερωριών και επιτρέπουν στις συμφωνίες σε επίπεδο επιχειρήσεων να υπερέχουν των άλλων επιπέδων».
Αυτά αναγράφονται στο μνημόνιο ρητά και κατηγορηματικά. Σε αυτά έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση με την υπογραφή της.
Τώρα η κ. Κατσέλη «μάχεται» για να αλλάξει τη συμφωνία, ενώ η τρόικα επιμένει, ορθώς από την πλευρά της, στην πιστή τήρηση των συμφωνηθέντων.
Για όσους δεν κατάλαβαν, η ρύθμιση αυτή επιτρέπει στις επιχειρήσεις να ανατρέπουν, προς το χειρότερο, τα συμφωνηθέντα στην εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίες και τις κλαδικές συμβάσεις. Να τις υποκαθιστούν δηλαδή με συμφωνίες μέσα στην επιχείρηση, όπου οι εργαζόμενοι δεν έχουν τη δύναμη να διαπραγματευθούν.
Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δεν έκανε την παραμικρή διαπραγμάτευση όταν υπέγραψε το μνημόνιο. Είπε ναι σε όλα.
Οι κραυγές «εθνικής ανεξαρτησίας» είναι εκ των υστέρων, εκ του ασφαλούς και άρα εκ του πονηρού.
Γιατί ο πρωθυπουργός, λαλίστατος κατά τα άλλα στα διεθνή media και πρόθυμος να ανοίγει μέτωπα στην ΕΕ, δεν κατέθεσε το διεθνές κύρος και τις διασυνδέσεις του για να αποτρέψει τέτοιες ρυθμίσεις?
yperpasok.blogspot.com/#ixzz15zodTQz2
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου