Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Σκληρό παζάρι με την τρόικα

Μειώσεις μισθών μέχρι και 40% στον ιδιωτικό τομέα προβλέπει το αναθεωρημένο Μνημόνιο, ενώ η αναβολή για την Τρίτη της συνέντευξης τύπου της τρόικας, αποδεικνύει ότι οι σκληρές διαπραγματεύσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί.
Ζητούμενο το επικαιροποιημένο μνημόνιο, με βάση το οποίο θα εκταμιευτεί η τρίτη δόση του δανείου, ύψους εννέα δισ. Ευρώ.
Η τρόικα σύμφωνα με πληροφορίες θεωρεί επιτακτικές τις στις ΔΕΚΟ, την υγεία και τις εργασιακές σχέσεις. Οι ελεγκτές ζητούν συγκεκριμένα μέτρα και ημερομηνίες και στο μέτρο που θα χρειαστεί πρόσθετα μέτρα που κυβερνητικές πηγές ανεβάζουν το ύψος στα 4,5 δισ. ευρώ για το 2011.
 Όλα δείχνουν ότι δεν αρκούνται πλέον στις διαβεβαιώσεις των υπουργών και πιέζουν ώστε να δοθούν πρόσθετες εγγυήσεις ότι οι δεσμεύσεις θα υλοποιηθούν μέσα στα χρονοδιαγράμματα. Σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησαν τα επίμαχα τμήματα του μνημονίου να υπογραφούν από τους ίδιους τους υπουργούς. Με τον τρόπο αυτό, είναι σαν να ζητούν μνημόνιο κατά… υπουργείο, κάτι που με τη σειρά του δημιουργεί την εικόνα ενός μνημονίου νούμερο 3.
Στις διαπραγματεύσεις κυριαρχούν το φορολογικό νομοσχέδιο, με έμφαση στην αύξηση των εσόδων- και με την πάταξη της φοροδιαφυγής, μέτρα κατά της φοροδιαφυγής και για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών, το νέο πλαίσιο της Διαιτησίας και οι αλλαγές στις συλλογικές συμβάσεις.
Ήδη η αρμόδια για τις εργασιακές σχέσεις υπουργός Λούκα Κατσέλη διαφώνησε δημοσίως με την τρόικα, σημειώνοντας ότι «λάθος φάρμακο μπορεί να αποβεί μοιραίο». Η διαφωνία της, κινητοποίησε το Μέγαρο Μαξίμου που ζήτησε εξηγήσεις από την υπουργό.
Η Λούκα Κατσέλη έχει μπροστά της ένα Γολγοθά, καθώς το αναθεωρημένο Μνημόνιο προβλέπει μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, σε ποσοστά που αρχίζουν από το 16 και φτάνουν στο 40%! Και αυτό γιατί δέχεται ότι θα υπερισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις. Η δραματική περικοπή των μισθών του ιδιωτικού τομέα, μπορεί να ξεπεραστεί μόνον με συμφωνία των κοινωνικών εταίρων, ώστε ο εργαζόμενος να μπορεί να επιλέγει την καλυτερη σύμβαση.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι ελεγκτές αναμένεται να περιγράψουν την πρόοδο του μνημονίου ως ««ικανοποιητική», διότι θεωρούν πως υπάρχουν κάποιοι τομείς στους οποίους δεν έχει σημειωθεί η πρόοδος που προβλέπεται από τους όρους του μνημονίου.
http://www.newpost.gr

Στον «αέρα» θα βρεθεί η τέταρτη δόση του δανείου,
 αν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει, μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, σε ριζικές -και πρωτοφανείς- ανατροπές στο Δημόσιο!

Αυτό είναι το μήνυμα-τελεσίγραφο της τρόικας, η οποία ολοκλήρωσε τον νέο γύρο επαφών της στην Αθήνα και αναμένεται να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου
Η επόμενη αξιολόγηση θα γίνει το δεύτερο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, και μέχρι τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει -ή δρομολογήσει-τις αλλαγές στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, την αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ, αλλά και την εφαρμογή του νέου καθεστώτος για τις επιχειρησιακές συμβάσεις
Συγκεκριμένα, μέσα στις επόμενες 90 ημέρες η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στην περικοπή ή κατάργηση επιδομάτων στο Δημόσιο, αλλά και στη μείωση θέσεων εργασίας και αποδοχών στις ΔΕΚΟ
Στο πλαίσιο αυτό θεωρείται βέβαιον ότι δεν θα ανανεωθούν 25.000-30.000 συμβάσεις εργασίας, που λήγουν εντός του 2011, στον στενό δημόσιο τομέα και τους ΟΤΑ
Επιπλέον, η τρόικα ασκεί ασφυκτικές πιέσεις για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων...

Επισημάνσεις...
Πολλοί θα συμφωνήσουν με τις επισημάνσεις της Λούκας Κατσέλη («Βήμα της Κυριακής») για τη «θεραπεία» που προτείνει η τρόικα, η οποία, αντί για ευεργετική, μπορεί να αποβεί μοιραία. Πολλοί θα συμφωνήσουν με τη διαπίστωσή της ότι η μειωμένη ανταγωνιστικότητα της οικονομίας δεν οφείλεται στους (ούτως ή άλλως χαμηλούς) μισθούς και στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Και είναι σίγουρο ότι, αν εφαρμοστούν παντού οι επιχειρησιακές συμβάσεις, οι μισθοί θα μειωθούν ακόμη περισσότερο, προκαλώντας ντόμινο αρνητικών εξελίξεων στην αγορά και την οικονομική δραστηριότητα.
...και απορίες
Το πρόβλημα, στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι ότι η Λούκα Κατσέλη δεν καταθέτει τις απόψεις της με την ιδιότητα του τεχνοκράτη, του εμπειρογνώμονα ή, έστω, του βουλευτή, αλλά με εκείνη του κυβερνητικού στελέχους, στις αρμοδιότητες του οποίου ανήκει, μάλιστα, ο κρίσιμος τομέας της απασχόλησης και των εργασιακών σχέσεων. Αναρωτιέται, λοιπόν, κανείς: Πώς θα μπορέσει η Λούκα Κατσέλη να εφαρμόσει, ως υπουργός Εργασίας, μια «συνταγή», την οποία θεωρεί όχι μόνο ακατάλληλη, αλλά άκρως επικίνδυνη για τη χώρα και την οικονομία;
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11500

«Ξεκινώντας από την αρχή»

Από... ανάκριση θα περάσει την Παρασκευήη βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και θεσμική οικονομολόγος, Ελενα Παναρίτη.
 Αφορμή η ετήσια εκδήλωση Ted, στην οποία συμμετέχουν ηγετικές φυσιογνωμίες από όλο τον κόσμο και έχει ως αποστολή της τη δημιουργία ενός βήματος για «ιδέες που αξίζει να διαδοθούν».
Η φετινή εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο «Ελληνικού Κόσμου», έχει κεντρικό θέμα και τίτλο «Ξεκινώντας από την αρχή». Θα γίνουν εισηγήσεις με βάση το μοντέλο του Ted και η Ελενα Παναρίτη θα ανέβει στο βήμα για να απαντήσει στις ερωτήσεις του κοινού για το πώς μπορεί να δημιουργηθούν λύσεις, αναζητώντας τα βαθύτερα αίτια των προβλημάτων, όπως:
η γραφειοκρατία, η διαφθορά και οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις που παρεμποδίζουν την ανάπτυξη.
 Είναι τυχαίο που γίνεται φέτος η εκδήλωση στην Αθήνα;
Φ.Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου