Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Η "προσπάθεια" αμείβεται!!!

ΣΤΟΥΣ 100 ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟΥ Ο AΗΜΕΤ DAVUTOĞLU

Ο υπουργός Εξωτερικών Ahmet Davutoğlu στις 27 Νοεμβρίου θα μεταβεί στις ΗΠΑ και θα συμμετάσχει στην τελετή απονομής βραβείων που διοργανώνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά της Foreign Policy στην Ουάσιγκτον με θέμα «Οι Σημαντικότεροι 100 Διανοούμενοι της Υφηλίου» μια και το όνομα του επικεφαλή της τουρκικής διπλωματίας περιλαμβάνεται στον σημαντικό αυτό κατάλογο.
Στο περιθώριο της παραμονής του στην Ουάσιγκτον ο ΥΠΕΞ θα έχει μία σειρά διμερών επαφών με τους ανωτέρους κυβερνητικούς Αμερικανούς αξιωματούχους και με την ομόλογο του ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον με στόχο την συζήτηση των περιφερειακών και παγκοσμίων θεμάτων που ενδιαφέρουν και τις δυο χώρες.
Στο πρόγραμμα του προβλέπεται και μια συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Στέφαν Φουλε και στην συνέχεια η αποδοχή των εκπροσώπων της Τουρκικής κοινότητας και των ηγετικών στελεχών των Τουρκικών συλλόγων στην Αμερική και τέλος ο κύκλος θα κλείσει με την ομιλία που θα κάνει στο Πανεπιστήμιο του Georgetown και στο Ινστιτούτο Brookings με κεντρικό θέμα «η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας».
http://www.trtgreek.com/

Oμιλία Jeffrey στο Τουρκικό Διπλωματικό Σώμα;

Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας Κάθριν Αστον και οι υπουργοί Εξωτερικών του Πακιστάν και του Αφγανιστάν Σαχ Μαχμούντ Κουρεϊσί και Ζαλμάι Ρεσούλ είναι καλεσμένοι στην τρίτη συνάντηση των στελεχών του τουρκικού διπλωματικού σώματος, που θα γίνει στις αρχές του 2011 στην Αγκυρα και την Ερζουρούμη, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Ζαμάν».
Η εφημερίδα έγραψε ότι η σχετική πρόταση είχε διατυπωθεί κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα και ότι ο πρωθυπουργός ανέφερε πως θα μπορούσε να λάβει μέρος, εάν του το επιτρέψει το πρόγραμμά του. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «οι πλευρές εξακολουθούν να εργάζονται για τις πιθανές ημερομηνίες συμμετοχής του Παπανδρέου στη συνάντηση», ενώ «πιο πιθανό είναι να μετάσχει ο Ελληνας πρωθυπουργός στο τμήμα εκείνο της συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί στην Ερζουρούμη.
Οι συναντήσεις αυτές γίνονται εδώ και τρία χρόνια. Πέρσι είχε γίνει στην Αγκυρα και στο Μάρντιν της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Στη συνάντηση εκείνη είχαν παραβρεθεί ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και ο πρόεδρος της Παλαιστίνης Μαχμούντ Αμπάς.
Στο τελικό ανακοινωθέν της συνάντησης, που είχε εκδοθεί στις 8 Ιανουαρίου 2010, γινόταν αναφορά και στα ελληνοτουρκικά: «Υπογραμμίστηκε η αποφασιστικότητά μας για να συνεχιστούν οι προσπάθειές μας για επίλυση των προβλημάτων στο Αιγαίο στη βάση της καλής γειτονίας και της συνεργασίας, αλλά και οι δραστηριότητές μας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, με σκοπό τη διατήρηση των δικαιωμάτων και συμφερόντων μας στην ανατολική Μεσόγειο».
Τέλος, η τουρκική εφημερίδα «Ακσάμ» έγραψε χθες ότι η Τουρκία πρόκειται να στείλει στην Ε.Ε. επιστολή-απάντηση προς την πρόσφατη Εκθεση Προόδου. Στην επιστολή θα αναφέρεται ότι «η Τουρκία έχει ήδη προβεί σε όλα τα βήματα τα οποία θα μπορούσαν να γίνουν, δίχως να βρει ανταπόκριση».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Κυπριακό θα κατέχει σημαντική θέση στην απάντηση, με την οποία θα ασκηθεί κριτική σε όσα αναφέρονται στην Εκθεση περί καθυστέρησης στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Θα υπογραμμιστεί, γράφει η «Ακσάμ», ότι η Ε.Ε. έχει παγώσει πολλά κεφάλαια εξαιτίας του Κυπριακού, ενώ το ξεπάγωμα ορισμένων κεφαλαίων εμποδίζεται, με άδικες δικαιολογίες, από διάφορες χώρες.
http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=25/11/2010&id=227291

               Η πρόσκληση


Η πρόσκληση του Τ. Ερντογάν προς τον Γ. Παπανδρέου για να είναι επίσημος ομιλητής στη μεγάλη ετήσια συγκέντρωση των Τούρκων διπλωματών, τον Ιανουάριο, θα έχει και τα καλά της.
Μια και δεν νοείται να μιλήσει ο πρωθυπουργός στους Τούρκους διπλωμάτες όταν δεν έχει απευθυνθεί ακόμη στους Ελληνες συναδέλφους τους, αναμένεται ότι μέχρι να μεταβεί στο Ερζερούμ, θα πραγματοποιηθεί ανάλογη συνάντηση και των Ελλήνων διπλωματών, ώστε να έχουν και αυτοί την ευκαιρία να ακούσουν από την πιο αυθεντική πηγή τα της εξωτερικής πολιτικής.
Ν.Μ.
ο Κοριός

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11420

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου