Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Ανασχηματισμού ερωτήματα

To ¼ της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση. Αυτό είναι το αποτέλεσμα του ανασχηματισμού. Πιθανώς θα το χρειασθεί ο ΓΑΠ καθ’ οδόν προς μία ακόμα ευρύτερη κυβέρνηση τον επόμενο χρόνο (που θα περιλαμβάνει και ανθρώπους εκτός ΠΑΣΟΚ). Αλλά υπάρχουν ορισμένα ερωτήματα: ποιός θα αποφασίζει, π.χ. για μία μεγάλη επένδυση ενέργειας; Ο Παμπούκης, ο Χρυσοχοίδης ή η Μπιρμπίλη; Και αν είναι και οι τρείς μαζί (που συνεννοούνται) ποιος θα συντονίζει;
Οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν, π.χ. στο υπουργείο Υγείας, που αναλαμβάνει ο Λοβέρδος και αφορούν τα διοικητικά του υπουργείου θα συντονιστούν απο τον Ραγκούση που κανονικά δεν πρέπει να αφήσει τίποτα όρθιο στη δημόσια διοίκηση; Στο προηγούμενο σχήμα υπήρχαν υφυπουργοί που εμειναν επί μήνες χωρίς αρμοδιότητες, αναρωτιέμαι πότε θα αποκτήσουν αρμοδιότητες όλοι αυτοί οι υφυπουργοί.
Και τι νόημα εχει η αξιολόγηση των υπουργών (Ξενογιαννακοπούλου, Κατσέλη ) από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης οταν παρά τις επιδόσεις που τους βάζει η ίδια η κυβέρνηση μένουν στο σχήμα; Αυτά για αρχή.
07/09/2010

του Τάσου Τέλλογλου



ΓΡΑΦΙΚΟΤΗΤΕΣ

Περίμεναν με αδημονία
Ολοι όσοι ήταν εκεί -23 συνολικά- είχαν κάθε λόγο να χαμογελούν. Οκτώ από... μετεγγραφή, 5 κουβαλώντας την εμπειρία από το παρελθόν και 10 που πήραν το «βάπτισμα του πυρός» συγκροτούσαν περίπου το ήμισυ του νέου κυβερνητικού σχήματος που προσήλθε στο Προεδρικό Μέγαρο για να δώσει τον καθιερωμένο όρκο. Από τις 11.35 άρχισαν να καταφθάνουν στην Ηρώδου Αττικού υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί, περιμένοντας με αδημονία τη στιγμή της ορκωμοσίας. Στις 12 παρά πέντε εισήλθε στην αίθουσα διαπιστευτηρίων του Προεδρικού Μεγάρου και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, αλλά τελικά η τελετή ορκωμοσίας ξεκίνησε με δεκάλεπτη καθυστέρηση. Αιτία, η κατ’ ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια.

Κάμερες και φλας
Παρεμπιπτόντως, οι 18 άρρενες υπουργοί και υφυπουργοί παραμέρισαν ευγενικά προκειμένου οι πέντε γυναίκες συνάδελφοί τους να εξασφαλίσουν απρόσκοπτη πρόσβαση στις τηλεοπτικές κάμερες και στα φλας των φωτογράφων!
Βρήκαν την υγειά τους!
Είχαν κάθε λόγο να είναι χαρούμενες και το έδειχναν. Η Λούκα Κατσέλη διότι, παρά τα περί εξόδου της από την κυβέρνηση σενάρια, παραμένει υπουργός, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και η Φώφη Γεννηματά γιατί όχι μόνο δεν έμειναν εκτός Υπουργικού Συμβουλίου, αλλά βρήκαν και την... υγειά τους φεύγοντας από το υπουργείο Υγείας! Δεν ήταν τυχαίο, άλλωστε, ότι ήταν και οι μοναδικές που σταυροκοπήθηκαν! Κι όσον αφορά τη Μιλένα Αποστολάκη και την Αννα Νταλάρα -για εντελώς διαφορετικούς λόγους- η υπουργοποίησή τους αποτέλεσε μία από τις μεγάλες εκπλήξεις του ανασχηματισμού.
Με... αγροτικά ρούχα
Ο παλιός είναι αλλιώς! Με άνεση προσήλθαν στο Προεδρικό Μέγαρο ο Κ. Σκανδαλίδης, ο Χρ. Παπουτσής και ο Τ. Χυτήρης. Ναι μεν συμμετέχουν για πρώτη φορά στην κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, αλλά και οι τρεις έχουν γράψει πολλά υπουργικά... χιλιόμετρα στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. «Εχω έτοιμα τα αγροτικά μου ρούχα», αστειεύτηκε ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος μετά την ορκωμοσία αναχώρησε μαζί με την υφυπουργό Μιλένα Αποστολάκη για το νέο τους πόστο.
Πονοκέφαλοι
Τώρα που έγινε ανασχηματισμός, τι θα γίνει με τους γενικούς γραμματείς που είχαν επιλεγεί -λέμε τώρα- μέσω open.gov; Θα τους δεχτούν οι νέοι υπουργοί, οι οποίοι μάλλον είχαν επιλέξει άλλους στα προηγούμενα πόστα τους, ή θα ζητήσουν αντικαταστάσεις; Και όσοι έχασαν συνεργάτες, θα τους αφήσουν πίσω ή θα τους πάρουν μαζί τους; «Πονοκέφαλοι» της ηλεκτρονικής δημοκρατίας...
Στοιχήματα
Ποιος κορυφαίος υπουργός έλεγε χθες στον υφυπουργό του ότι «στον επόμενο ανασχηματισμό πάμε σπίτι μας»; Θα έβαζε και στοίχημα, του είπε, αλλά δεν του περισσεύουν χρήματα!
--------------------------------------------------------------------------------
Κάποιοι ισχυρίζονται ότι τώρα μπορεί να μην προέκυψε μείζον θέμα για τη μεταφορά του «χαρτοφυλακίου» της Ενέργειας από την Μπιρμπίλη στον Χρυσοχοΐδη, αλλά σύντομα θα... προκύψει.
Μια σημαντική αναβάθμιση, που το νόημά της χάθηκε μέσα στον γενικό «ορυμαγδό» του ανασχηματισμού. Πρόκειται για τη Ρ. Βάρτζελη και τα νέα καθήκοντα που σταδιακά θα αναλάβει στο «σύστημα Μαξίμου».
ο Κοριός
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11420

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου