Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Οι νέες αρμοδιότητες των υπουργείων
Με σειρά παρατηρήσεων το Συμβούλιο της Επικρατείας, έκρινε νόμιμη την ανακατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ των υπουργείων, καθώς και τη σύσταση του υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων που προβλεπόταν σε σχετικά Προεδρικά Διατάγματα.
Η πιο σημαντική, όμως, αλλαγή επήλθε με προσωπικό έγγραφο του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου προς το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο, και αφορά την επιστροφή του Λιμενικού Σώματος από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στο νεοσυσταθέν υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων.
Εξέλιξη, η οποία εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τον ρόλο του νέου υπουργείου, ενώ αποτελούσε αίτημα της εφοπλιστικής κοινότητας, καθώς το Λιμενικό Σώμα επί δεκαετίες στήριζε τις δραστηριότητες της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας.
Κατά τις αρχικές διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος το Λιμενικό Σώμα υπαγόταν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αλλά οι αρμοδιότητές του ήταν μοιρασμένες μεταξύ των δύο υπουργείων (Θαλασσίων Υποθέσεων και ΠΡΟΠΟ).
Οι παρατηρήσεις του ανωτάτου δικαστηρίου εστιάζονται κυρίως στη σύγχυση που ενδεχομένως υπάρξει με τη μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας-Θράκης στο υπουργείο Οικονομικών.
                                        Επανεξέταση
Οι δικαστικοί που επεξεργάστηκαν τις νέες ρυθμίσεις ζητούν να επανεξεταστεί από την κυβέρνηση η επίμαχη μεταφορά των αρμοδιοτήτων, καθώς ορισμένες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας έχουν, ήδη, μεταφερθεί στο υπουργείο Οικονομικών με προγενέστερο Διάταγμα.
Επίσης, το Aνώτατο Aκυρωτικό Δικαστήριο κρίνει σκόπιμο, μετά την ανακατανομή των αρμοδιοτήτων, να εξεταστεί εάν πρέπει να μεταφερθεί στο υπουργείο Εργασίας η εποπτεία της Εθνικής Επιτροπής για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών.
                                        Θολά σημεία
Αν και το «κουβάρι» των αρμοδιοτήτων ξετυλίχθηκε, σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν θολά σημεία, καθώς δεν περιγράφονται αναλυτικά στα Διατάγματα όλες οι αρμοδιότητες. Λύθηκε πάντως το θέμα με τις αρμοδιότητες για τον Αθλητισμό και ειδικότερα για τον ΟΠΑΠ, τις οποίες διατηρεί το υπουργείο Πολιτισμού.
Στην ευθύνη του υπουργείου Υγείας, όμως, μεταφέρονται οι διευθύνσεις της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, η διεύθυνση ανάπτυξης αθλητισμού, η διεύθυνση «Αθληση για όλους», ενώ από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μεταφέρεται η εποπτεία του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).
Τα θέματα της ενέργειας θα τα χειρίζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος, στο οποίο μεταφέρεται από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του υπουργείου Υποδομών, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος, ενώ στο υπουργείο Εσωτερικών μεταφέρεται από τον πρωθυπουργό η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας, καθώς και η εποπτεία των Νομικών Προσώπων και Φορέων, που υπάγονται σε αυτές. Από το υπουργείο Δικαιοσύνης μεταφέρεται η Γενική Γραμματεία Ισότητας.
Αναλυτικά, στο υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων μεταφέρονται από το υπουργείο Οικονομίας η Γενική Γραμματεία Ναυτιλιακής Πολιτικής, η οποία μετονομάζεται σε Γενική Γραμματεία Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, από το Υπουργείο Υποδομών η διεύθυνση μεταφορών της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η Γενική Διεύθυνση Αλιείας. Επιπλέον, η Γενική Γραμματεία Ναυτιλίας και Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας μεταφέρεται από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και μετονομάζεται σε Γενική Γραμματεία Θαλάσσιας Ασφάλειας.
Υπουργείο Εργασίας
Στο υπουργείο Εργασίας μεταφέρονται από το υπουργείο Εσωτερικών η χάραξη, ο σχεδιασμός και ο συντονισμός της μεταναστευτικής πολιτικής και της κοινωνικής ένταξης των μεταναστών. Ακόμη, μεταφέρονται οι Γενικές Γραμματείες Νέας Γενιάς και Καταναλωτή, αλλά η εποπτεία της Επιτροπής Ανταγωνισμού παραμένει στο υπουργείο Οικονομίας.
Hμερομηνία δημοσίευσης: 25-09-10
Της Φωτεινης Kαλλιρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου