Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Ολοι οι ένοικοι του Μαξίμου
Από τις πρώτες ημέρες που ανέλαβε ο Γ. Παπανδρέου την πρωθυπουργία οραματίστηκε τη μετατροπή του Μαξίμου σε... Λευκό Οίκο. Σχεδόν έναν χρόνο μετά φαίνεται πως έχει σκοντάψει σε πιο απλά.
Εναν «Λευκό Οίκο» οραματιζόταν να δημιουργήσει στο μέγαρο Μαξίμου ο Γ. Παπανδρέου πριν ένα χρόνο
Στη στελέχωση του πολιτικού του γραφείου, στο οποίο -αν και ακόμη δεν έχουν καλυφθεί οι περί τις 100 προβλεπόμενες θέσεις- αποφάσισε τη δημιουργία 20 νέων. Από τους 70 διορισμένους, περί τους 20 ανέλαβαν μόλις κατά το τελευταίο τρίμηνο. Πρόβλημα δεν είναι μόνο ο ορισμός νέων διοικήσεων οργανισμών, το ίδιο συμβαίνει και στην κορυφή.
Κατά το νόμο, το «πολιτικό γραφείο του πρωθυπουργού» αποτελεί «αυτοτελή δημόσια υπηρεσία», που σήμερα μοιράζεται σε Μαξίμου, μέγαρο Σταθάτου και Βουλή. Αμεσοι βοηθοί και συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν είναι όλοι, παρά οι προϊστάμενοι των «ειδικών γραφείων», καθώς και οι «ειδικοί σύμβουλοι» και οι «ειδικοί συνεργάτες».
Οι καθηγητές
Στον στενό πυρήνα ανήκε η Γλυκερία Σιούτη, επιφορτισμένη με τα νομικά, παραμένοντας παράλληλα καθηγήτρια στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Παράλληλη απασχόληση διατηρούν και οι ειδικοί σύμβουλοι Π. Τσακλόγλου, καθηγητής στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, και Αλ. Κόκκος, καθηγητής στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.
Ο Κ. Θέος είναι προϊστάμενος στο Γραφείο Σχεδιασμού Στρατηγικής, ο Ν. Ζιώγας, επί των δημοσίων σχέσεων, ειδικός σύμβουλος (αποσπασμένος από το ΥΠΕΞ με βαθμό εμπειρογνώμονα πρεσβευτή συμβούλου β'), ο Ανδρέας Δρυμιώτης, επίσης ειδικός σύμβουλος, και η Ελισάβετ Λινού.
 Η θητεία του πρώην υπουργού Οικονομικών της ιταλικής κυβέρνησης, Tommaso Radoa-Schioppa έχει οριστεί μέχρι το τέλος της χρονιάς και δεν είναι αποκλειστικής χρήσης. Εκτός του πρωθυπουργού, μπορούν να τυγχάνουν των συμβουλών του και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και οι υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου...
Στα ενδότερα, τα «ειδικά γραφεία» είναι:
1) Σχεδιασμού Στρατηγικής, για την «επεξεργασία προτάσεων επίτευξης των στρατηγικών στόχων της κυβερνητικής πολιτικής».
Ειδικοί σύμβουλοι οι Ειρήνη Λαμπρινού (απόσπαση από Βουλή), ο δικηγόρος Π. Μαλαματής, η Σοφία Πέππα (αποσπασμένη από τη γεν. γραμ. Δημοσίων Εργων του υπ. Υποδομών). Ειδικοί συνεργάτες οι Μελπομένη Κατσαμάγκα και Ιωάννα Κοτσιώνη.
Μετακλητοί υπάλληλοι οι Κλεοπάτρα Κύρκου, Νεφέλη Λιζάρδου και Αναστασία Λουρή.
2) Διπλωματικό, για την «παρακολούθηση θεμάτων αρμοδιότητας του ΥΠΕΞ, επεξεργασία προτάσεων και οργάνωση σε διπλωματικό επίπεδο των επισκέψεων του πρωθυπουργού στο εξωτερικό».
 Ολοι είναι αποσπασμένοι από το ΥΠΕΞ. Ειδικοί σύμβουλοι οι Χριστίνα Γεωργίου (γραμματέας πρεσβείας β'), Χρ. Μαργαρίτης (σύμβουλος πρεσβείας β'), Ι. Μαλούκος (βοηθός γρ. πρεσβείας α' -ήταν και επί Κ. Καραμανλή), Ι. Χατζηαντωνάκης (σύμβουλος πρεσβείας β'), Αγγελική Κουρλού και Γ. Μπούνας. Ειδική συνεργάτιδα η Μαρία Λισγάρα και μετακλητοί υπάλληλοι οι Ολγα Μεντζελοπούλου, Φανή Μουρίκη, Φωτεινή Μπινιάρη, Μαριάνθη Ξυδά και Ευσταθία Οικονομοπούλου.
3) Οικονομικό, για την «παρακολούθηση της υλοποίησης της κυβερνητικής πολιτικής σε θέματα οικονομίας και ανάπτυξης». Ειδική συνεργάτιδα η Αλεξάνδρα Σιγάλα με μετακλητή την Ελένη Φίλη (πρόσφατα ανακλήθηκε η απόσπαση της Ηβης Κυριαζοπούλου από το ΥΠΕΞ).
4) Γραφείο για Θέματα Ποιότητας Ζωής. Σκοπός «η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών». Κωνσταντίνος Χολέβας, αποσπασμένος υπάλληλος από τη γεν. γραμμ. Δημοσίων Εργων του υπ.Υποδομών.
5) Κοινωνικού Διαλόγου και Επικοινωνίας, που αποτελεί τη γέφυρα με «πολιτικούς, κοινωνικούς και εργασιακούς φορείς». Ειδικός σύμβουλος ο Π. Ιωαννίδης, ειδικός συνεργάτης ο Π. Βρυώνης, μετακλητή υπάλληλος η Αικατερίνη Λίτινα (αποσπασμένη από τη γεν. γραμμ. Απόδημου Ελληνισμού/ΥΠΕΞ).
6) Οργάνωσης και Διοίκησης, το πολυπληθέστερο, με αρμοδιότητες στην πρόσληψη και ευθύνη για την διοικητική κατάσταση του προσωπικού του πολιτικού γραφείου, τήρησης του γενικού πρωτοκόλλου και της εκπροσώπησης του πρωθυπουργού.
Προϊστάμενος ο Χρ. Τζουτζουράκης (απόσπαση από τη Βουλή). Ειδικοί σύμβουλοι οι Δ. Ζαρειφόπουλος (αρχικώς μετακλητός), Αλεξάνδρα Δελλή (ως ειδική επιστήμονας από τον Συνήγορο του Πολίτη), Κωνσταντίνα Γαβαθά (δικηγόρος), Κωνσταντίνα Αλεξοπούλου (δικηγόρος), Πανωραία Σπηλιοπούλου (δικηγόρος), Νίκη Τηλιακού. Ειδικοί συνεργάτες: Ν. Τυρίκος, Ι. Στέλλιος, Ιωάννα Γκόγκου.
Και οι γραμματείς
Ειδικοί γραμματείς: Μαργαρίτα Κατωμέρη, Βασιλική Κολόκα, Γεωργία Κουτσούκου. Μετακλητοί υπάλληλοι είναι οι Ι. Σγαρδέλης (και επί Καραμανλή), Αναστασία Σαμιούτου, Ιωάννα Σαλαμάνου, Μαρία Πούρη, Καλλιόπη Πετροπούλου, Φ. Πετρίδης, Ναπ. Παπανδρέου, Α. Παγιαύλας, Αφροδίτη Νικηφόρου Γερασίμου, Σπ. Μαραγκός, Λεμονιά Τραγούση, Β. Φίλης, Αθανασία Κούτρα, Β. Κανελλόπουλος, Ι. Καλαϊτζής, Γεωργία Διαμαντοπούλου, Γ. Δαρεμάς, Μαρία Γεωργουλάκη, Πολυξένη Γεωργίου, Ειρήνη Βαρθολομαίου, Ελένη Ασημακοπούλου, Νίκη Αλεξοπούλου.
 Ιδιαιτέρα γραμματέας η Μαρία Μακρυδάκη. Οι περισσότεροι είναι αποσπασμένοι από διάφορους φορείς, όπως ΔΕΗ, ΟΔΔΗΧ, υπ. Προστασίας του Πολίτη, γεν. γραμμ. Αθλητισμού, Βουλή, ΕΥΔΑΠ, ΥπΕΘΑ, ΟΓΑ, υπ. Οικονομικών...
Περιζήτητη μετακλητή
Απ' όλους τους διορισμούς στο πολιτικό γραφείο του Γ. Παπανδρέου ξεχωρίζει η περίπτωση μιας συνεργάτιδάς του. Της Ειρήνης Λαμπρινού, από τους πρώτους που είχαν αναλάβει καθήκοντα στο Μαξίμου, τρεις ημέρες μετά τις εκλογές που έφεραν ξανά το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία.
Διορίστηκε την ίδια ακριβώς ημέρα με τη Γλυκερία Σιούτη, που την περασμένη εβδομάδα παραιτήθηκε προώρα, μετά το σάλο της πρόσληψης του 25χρονου δικηγόρου Αγγελου Χασαπόπουλου σε ρόλο ειδικού συμβούλου. Κατά σύμπτωση, ο κ. Χασαπόπουλος -επρόκειτο να αναλάβει καθήκοντα στις 15 Σεπτεμβρίου- είχε διοριστεί στο «Γραφείο Οργάνωσης και Διοίκησης», όπου αρχικώς είχε τοποθετηθεί και η Ειρήνη Λαμπρινού.
Η κυρία Λαμπρινού αρχικώς αποσπάστηκε ως υπάλληλος από τον ΟΓΑ καταλαμβάνοντας μια θέση μετακλητού υπαλλήλου στο «Γραφείο Οργάνωσης και Διοίκησης». Αυτό μέχρι την 1η Μαρτίου φέτος, που αναβαθμίστηκε σε ειδικό σύμβουλο και μετακινήθηκε στο «Γραφείο Σχεδιασμού Στρατηγικής» υπό τον στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού Κ. Θέο. Μέχρι εδώ καλά. Δικαίωμα του πρωθυπουργού είναι να κάνει οποιοδήποτε μικρό ή μεγάλο «ανασχηματισμό» στο πολιτικό του γραφείο.
Το περίεργο, όμως, είναι ότι την ίδια ακριβώς περίοδο φαίνεται ότι ήταν περιζήτητη. Τη «διεκδικούσε» ως μόνιμη υπάλληλο και το ελληνικό Κοινοβούλιο. Και στις 8 Μαρτίου, προέκυψε η μετάταξή της από τον ΟΓΑ στη Βουλή σε «συνιστώμενη προσωποπαγή θέση». Τη σχετική απόφαση υπογράφουν ο πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος και ο συναρμόδιος υπουργός Εργασίας Αν. Λοβέρδος.
Προφανώς για τυπικούς πλέον λόγους, στις 30 Μαρτίου εμφανίζεται στα χαρτιά να ανακαλείται η απόσπασή της από τον ΟΓΑ και να αποχωρεί από το πρωθυπουργικό γραφείο. Ομως το εκπληκτικό είναι πως ακολουθεί, την ίδια κιόλας ημέρα, άλλη απόφαση: Αυτή που την εμφανίζει να επιστρέφει πάλι στο ίδιο γραφείο, πάλι ως ειδικός σύμβουλος, με μια μικρή λεπτομέρεια: ως αποσπασμένη υπάλληλος της Βουλής.
Οι αποδοχές της ακολουθούν την ιδιότητα της «ειδικής συμβούλου», που «ορίζονται σε ποσοστό 95% του συνόλου των μηνιαίων αποδοχών που αντιστοιχούν κάθε φορά στον α' βαθμό της κατηγορίας ειδικών θέσεων με τα κάθε είδους επιδόματα και προσαυξήσεις». Κάτι που σημαίνει ότι η μετάταξή της από τον ΟΓΑ στη Βουλή -ενώ εκείνη ουδέποτε έπαψε να εργάζεται στο πρωθυπουργικό γραφείο- δεν της εξασφαλίζει τυχόν πρόσθετα οικονομικά οφέλη. Εχει, όμως, φροντίσει ήδη για ένα καλύτερο μέλλον, αφού ως γνωστόν οι υπάλληλοι του Κοινοβουλίου δεν υπόκεινται σε περικοπές μισθών και επιδομάτων όπως οι κοινοί δημόσιοι υπάλληλοι.
Του ΠΑΣΧΑΛΗ ΚΟΡΩΝΑΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου