Οι ανησυχίες του Λευκού Οίκου για τις επιδιώξεις του Ερντογάν
αναβαθμίζουν τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις
Η θερμή αλλά και ουσιαστική συνάντηση την οποία είχε την περασμένη εβδομάδα ο Πρωθυπουργός με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ κ. Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο φαίνεται ότι οδηγεί στην αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, με άμεσες συνέπειες και στον τρόπο με τον οποίο θα χειρίζεται στο εξής το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τα εθνικά μας θέματα και ιδίως τα ελληνοτουρκικά. Ο προβληματισμός των Αμερικανών για το πού το πάει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ιδιαίτερα μετά την επικράτησή του στο πρόσφατο δημοψήφισμα, αλλά και οι επιτυχείς διαβουλεύσεις με τον πρόεδρο του Ιράν μέσω τουκ. Γ. Παπανδρέου , ενίσχυσαν τον ρόλο του έλληνα πρωθυπουργού και, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, δημιουργούν καλύτερες προοπτικές για τα εθνικά μας θέματα και τις κινήσεις της ελληνικής διπλωματίας. Η ανοικτή γραμμή Αθήνας- Ουάσιγκτον προκαλεί επίσης ενίσχυση των σχέσεων της χώρας μας με το Ισραήλ, γεγονός που επιβεβαιώθηκε ήδη με την επίσκεψη του κ. Βενιαμίν Νετανιάχου στην Αθήνα.
Το Γραφείο του αμερικανού αντιπροέδρου είχε ζητήσει να συζητηθεί κατά προτεραιότητα ο φάκελος «Τουρκία» στη συνάντηση Μπάιντεν- Παπανδρέου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες λοιπόν, ο κ. Μπάιντεν μετέφερε στον Πρωθυπουργό τον προβληματισμό της κυβέρνησης Ομπάμα για τον σαφή κίνδυνο να εκτροχιαστεί το τρένο της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας. Φέρεται δε να αναρωτήθηκε αν αυτό οφείλεται σε επιλογή του ίδιου του κ. Ερντογάν ή αν είναι αποτέλεσμα των αντιδράσεων που προκαλεί η ευρωπαϊκή προοπτική της Αγκυρας σε μεγάλες χώρες όπως η Γαλλία.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε στον συνομιλητή του ότι η Αθήνα καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες ώστε να υπάρξει βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και ότι στηρίζει την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αναφέρθηκε επίσης στις τρέχουσες διερευνητικές συνομιλίες των δύο πλευρών για το Αιγαίο και εξέφρασε την ελπίδα ότι υπάρχουν περιθώρια να σημειωθεί πρόοδος στο θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας. Εμφανίστηκε όμως αρκετά επιφυλακτικός όσον αφορά άμεσες θετικές εξελίξεις στο Κυπριακό, το οποίο αποτελεί «κλειδί» για την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας. Και έθεσε, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, το ερώτημα στον κ. Μπάιντεν για το αν η επίλυση του Κυπριακού αποτελεί βασική προτεραιότητα για τον πρωθυπουργό της Τουρκίας. Οι ίδιοι κύκλοι υπογραμμίζουν ότι ο κ. Μπάιντεν συμφώνησε στο σημείο αυτό.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα όσα συζήτησαν οι δύο άνδρες για τη Μέση Ανατολή. Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Μπάιντεν για τα αποτελέσματα της συνάντησής του με τον ιρανό πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ . Η εντύπωση που σύμφωνα με πληροφορίες αποκόμισε ο κ. Παπανδρέου είναι ότι ο ιρανός πρόεδρος παραμένει αμετακίνητος στις θέσεις του, αλλά την ίδια στιγμή δηλώνει πρόθυμος να συνομιλήσει με τη Δύση.
Οσον αφορά δε τις ειρηνευτικές συνομιλίες Ισραηλινών και Παλαιστινίων, οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι οι δύο πλευρές θέλουν να υπάρξει οριστική λύση, αλλά εμφανίζονται καχύποπτες ως προς τις εκατέρωθεν προθέσεις. Ενδιαφέρουσα ήταν η τοποθέτηση του κ. Μπάιντεν ότι η πρόοδος των ειρηνευτικών συνομιλιών θα χρειαστεί σε κάποιο σημείο την εμπλοκή της Δαμασκού, η οποία θεωρείται κρίσιμη για τον περιορισμό της επιρροής δύο βασικών «πιονιών» στο μεσανατολικό «σκάκι», της Χαμάς και της Χεζμπολάχ.
Αλέκα Παπαρήγα: Μεσίτης ο Πρωθυπουργός
Μετωπική επίθεση στον Πρωθυπουργό εξαπέλυσε χθες η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα, σχολιάζοντας την επίσκεψη του κ. Γ. Παπανδρέου στις ΗΠΑ και τις συμφωνίες που υπέγραψε στη Νέα Υόρκη. Η κυρία Παπαρήγα αποκάλεσε τον Πρωθυπουργό «μάνατζερ» του πιο σκληρού πυρήνα ελλήνων και ξένων επιχειρηματιών, προσθέτοντας ότι μετατράπηκε σε έναν «δικαστικό κλητήρα για να μεταφέρει τους εκβιασμούς απέναντι στο Ιράνστους Παλαιστινίους» .
Επίσης τον αποκάλεσε «βοηθό μεσίτη» για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Αναφερόμενη στον πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά επεσήμανε ότι η αντιπολίτευση που ασκεί είναι «όχι μόνο ανώδυνη για την κυβέρνηση, είναι επικίνδυνη για τον λαό».
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artid=357078&dt=28/09/2010#ixzz10uidknxx
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου