ΑΦΟΙ. ΣΗΜΙΤΗ: "Σωτήρες" προστατευόμενοι...
Η Ελλάδα μπορεί να διαχειριστεί την κρίση εάν κάνει τη μετάβαση από το καταναλωτικό σε ένα αναπτυξιακό μοντέλο, τόνισε από την αίθουσα τελετών της Βundesbank στο Μόναχο ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μιλώντας για την κρίση και την Ευρώπη.
Ο κ. Σημίτης παρέστη εκεί κατόπιν προσκλήσεως που δέχθηκε από την «Ελληνική Ακαδημία» και την «Εταιρεία Σπουδών, Νοτιοανατολικής Ευρώπης».
Ο κ. Σημίτης (που ουδεμία ευθύνη φέρει για το σημερινό κατάντημα της Ελλάδος), υπογράμμισε (χωρίς ίχνος ντροπής), την ανάγκη μιας ευρωπαϊκής οικονομικής κυβέρνησης, σημειώνοντας πως το Σύμφωνο Σταθερότητας αποδείχθηκε ανεπαρκές προκειμένου η ΕΕ να αντιμετωπίσει την κρίση.
«Μία ευρωπαϊκή λύση, είπε, είναι απαραίτητη. Δυστυχώς προς το παρόν δεν φαίνεται η δυνατότητα μιας ευρωπαϊκής λύσης. Πολλά συζητούνται, αλλά αποφάσεις δεν παίρνονται» πρόσθεσε.
Απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας μας από την Ευρωζώνη, χαρακτηρίζοντάς το αδιανόητο ενώ δεν παρέλειψε να ισχυριστεί πως «η περίπτωση Ελλάδας είναι ένα σύμπτωμα» επισημαίνοντας πως «παρότι βρίσκεται στο επίκεντρο, δεν είναι η αιτία της κρίσης».
Λίγα χιλιόμετρα παραπέρα ο αδελφός του πρώην πρωθυπουργού, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Γκαίτε της Φραγκφούρτης κ. Σπύρος Σημίτης, ανακηρύσσονταν επίτιμος διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Μπέρκλεϊ, στην οποία ξεκίνησε να διδάσκει ως επισκέπτης καθηγητής το 1975.
Ο κ. Σπ. Σημίτης, όπως ανέφερε ο πρύτανης του πανεπιστημίου κ. Ρόμπερτ Μπίργκεναου, θεωρείται «ο πατέρας της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την "προστασία" των προσωπικών δεδομένων... με μεγάλη επιρροή στις ΗΠΑ και κεντρικό ρόλο στην εισαγωγή της Νομικής Σχολής του Μπέρκλεϊ στο συγκεκριμένο γνωστικό πεδίο.
Στο μεταξύ δυο άλλοι «σωτήρες» της Ελληνικής οικονομίας οι πρώην υπουργοί Οικονομίας κκ Γιάννος Παπαντωνίου και Γιώργος Αλογοσκούφης συμμετείχαν την ίδια ημερα στο «πάνελ» της συζήτησης για την Ελληνική δημοσιονομική κρίση και το μέλλον της ευρωζώνης, που πραγματοποιηθηκε την τετάρτη στο "Ελληνικό Επιμελητήριο" στην Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Λονδίνου.
Τα άλλα δύο μέλη του «πάνελ» θα είναι ο καθηγητής Βιμ Κόστερς του πανεπιστημίου του Μπόχουμ της Γερμανίας και ο Σάιμον Τίφορντ, επικεφαλής του «Κέντρου Ευρωπαϊκών Μεταρρυθμίσεων».
Τη συζήτηση συντονισε ο καθηγητής Κέβιν Φέδερστον, διευθυντής του «Ελληνικού» Παρατηρητηρίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου