Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Στο σφαγείο...


Δόθηκαν χθες από τους Ρώσους στη δημοσιότητα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι η σφαγή των Πολωνών αξιωματικών στο Κατύν έγινε απ' τους Σοβιετικούς κι όχι απ' τους Ναζί. Ενα θηριώδες έγκλημα που εισηγήθηκε η Νικαβεντέ στον Στάλιν κι αυτός το ενέκρινε. Το έγκλημα αυτό είχε παραδεχθεί ο Γκορμπατσώφ, από το 1990, και προσφάτως ο Πούτιν. Τώρα όμως δημοσιεύθηκαν τα ντοκουμέντα που το αποδεικνύουν.
Συνεπώς όλοι εκείνοι (ανάμεσά τους και η αφεντιά μου) που διατηρούσαν αμφιβολίες για το Κατύν, βασισμένοι κυρίως στη μεταπολεμική ιστοριογραφία, δυτική και ανατολική, τώρα πρέπει να αναθεωρήσουμε...





Είναι γνωστό τοις πάσι ότι οι Οίκοι Αξιολόγησης είναι ενεργούμενα, συνεπώς οι αξιολογήσεις τους ιδιοτελείς κι άρα αναξιόπιστες.
Κι όμως! οι αγορές (και οι κυβερνήσεις) λαμβάνουν πάντα και μονίμως υπ' όψιν αυτές τις αξιολογήσεις ως θέσφατα.
Είναι όπως και με την AGB. Ολοι την έχουμε πιάσει να μετράει εκπομπές που αναβλήθηκαν, αγώνες που δεν έγιναν (ποδοσφαιρικούς, διότι οι άλλοι αγώνες -οι λαϊκοί- είναι έτσι κι αλλοιώς εκτός μετρήσεων). Κι όμως. Ολη η αγορά και όλη η διαφημιστική πιάτσα με βάση αυτές τις μετρήσεις κινούνται.
Με τα νούμερα της AGB κοιμούνται και ξυπνάνε οι περισσότεροι δημοσιογράφοι των τηλεοράσεων -δεν πά' να 'ναι αυτές οι μετρήσεις τρύπιες, αναξιόπιστες, ιδιοτελείς, φτιαχτές!; Και λοιπόν;
Αμα μιλάει η STANDARD & POOR'S, μιλάνε τα Δώδεκα Ευαγγέλια κι όταν μιλάει η AGB, Αριστοτέλης έφα!...

*****
Δεν είναι άσχημη η ιδέα ορισμένων Γερμανών να πουλήσει η Ελλάς ορισμένα νησάκια να ξελασπώσει!
Οχι, δεν πρόκειται για ακροδεξιούς, αλλά για φιλελεύθερους...
Οι ακροδεξιοί (οι Γερμανοί ακροδεξιοί) μάς ρούμπωσαν χθες αλλοιώς. Οργάνωσαν μια διαδήλωση στο Ντύσελντορφ, στην οποίαν βροντοφώναζαν ότι δεν πρέπει να πληρώσει ο Γερμανός εργάτης τις σπατάλες και την τεμπελιά του Ελληνα εργάτη.
Δυστυχώς η διαδήλωση δεν πήγε και τόσο καλά, δεν μαζεύτηκαν παραπάνω από καμμιά εικοσαριά ακροδεξιά μπουμπούκια, τα οποία μάλιστα οι περισσότεροι απ' τους διερχόμενους Γερμανούς πολίτες σφόδρα απεδοκίμαζαν...
Το παράδοξο είναι ότι αυτή η ακροδεξιά λογική για «ανεπρόκοπους και τεμπέληδες Ελληνες» βρίσκει ανταπόκριση στην ίδια την Ελλάδα, μεγαλύτερη μάλιστα από όση στη Δύση.
Εχει γίνει αυτή η αντίληψη ο εθνικός ύμνος των ραγιάδων. Των ανθρώπων δηλαδή -μάλιστα πολλοί απ' αυτούς είναι εργαζόμενοι- που ο φθόνος
για τον διπλανό τους τούς οδηγεί σε ταξικό μίσος. Είναι αυτοί που τη μια φορά «τούς φταίνε» οι γεωργοί και την άλλη οι καθηγητές (αλλά όχι τα λαμόγια ή οι κυβερνήσεις που υπηρετούν τα λαμόγια).
Αποτελούν μονίμως αυτοί οι ραγιαδογραικύλοι την πρώτη ύλη πάνω στην οποίαν βασίζεται η πολιτική τού «διαίρει και βασίλευε» που εφαρμόζουν όσες κυβερνήσεις σέβονται τον εαυτόν τους (και τους φοροφυγάδες), οι ίδιες που προσπαθούν πάντα να πετύχουν εξομοιώσεις προς τα κάτω
ή να εμφανίσουν ως αναγκαίο το κακό που μας κάνουν.
Είναι επίσης και τα τσιράκια τους! Αυτοί δηλαδή που λειτουργούν είτε ως πελάτες είτε ως οπαδοί όταν τους ψηφίζουν,
οι ίδιοι που στη χαμηλή διαφθορά δεν βλέπουν τις ευθύνες του συστήματος, αλλά το πρόσχημα για να κατηγορήσουν (πάντα με γενικεύσεις) τους πλησίον τους. Είναι αυτοί που τους φταίει ο διεφθαρμένος υπάλληλος κι όχι ο διαπλεκόμενος υπουργός (ο οποίος ενίοτε τον έχει διορίσει κιόλας).
Βεβαίως, χωρίς τέτοιους πρόθυμους ηλίθιους ουδεμία κυβέρνηση θα έστεκε, όπως ουδεμία κυβέρνηση παραλείπει να τους σφάξει κι αυτούς στην ώρα τους.
Εμ ραγιάδες, εμ γραισκύλοι, εμ κορόιδα.
Αλλά με αποτελεσματικό πάντα το δηλητήριό τους από μίσος και φθόνο. Ομοιο με των δωσιλόγων.
Αντιθέτως η «Humanite» («Ε» 28.IV) έχει από προχθές ξεκινήσει εκστρατεία συμπαράστασης στον ελληνικό λαό: «παρ' όλο που ο ελληνικός λαός δεν είναι υπεύθυνος για την οικονομική κατάρρευση του κράτους του, οι αγορές και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στρέφονται ουσιαστικά εναντίον του και θέλουν να του ρουφήξουν το αίμα.
Ο ελληνικός λαός καλείται να παραιτηθεί του δικαιώματος να ζει φυσιολογικά. Είναι άδικο. Δεν είναι αυτός που ευθύνεται. Οι μισθοί στην Ελλάδα είναι ήδη πολύ χαμηλοί. Αν υπήρξαν σπατάλες δεν έγιναν απ' τους μισθωτούς».
Η λύση που προτείνει η «Humanite», απλή! Σαν το αυγό του Κολόμβου. Αντί να μας δανείσουν οι τράπεζες και το ΔΝΤ με το τοκογλυφικό 5%-8%, να μας δανείσουν για ένα διάστημα με 1%, όσο δηλαδή δανείζονται και οι ίδιες. Αντε με 1,5%, να βγάλουνε και κάτι...
ΣΤΑΘΗΣ Σ. 30.IV.2010 stathis@enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου